Preden bodo zdravnici Zlatki Kanič začasno odvzeli licenco, lahko mine leto ali več. Foto: MMC RTV SLO
Preden bodo zdravnici Zlatki Kanič začasno odvzeli licenco, lahko mine leto ali več. Foto: MMC RTV SLO
Odvzem licence zdravnici - Kaj zdaj?

Zdravniška zbornica je v torek odločila, da je Zlatka Kanič kriva zmotne presoje in nezadostnega ukrepanja ob urgentnem stanju, in jo kaznovalo z dvomesečnim odvzemom zdravniške licence. Zbornica mora zdravnici pisno obrazložitev odločitve poslati v tridesetih dneh, odvetnik Kaničeve pa je že napovedal, da se bo nanjo pritožil. O pritožbi bo nato razsojalo drugostopenjsko razsodišče zdravniške zbornice, nato pa bo moralo preteči še nekaj časa, da razsodba postane pravnomočna, poroča TV Slovenija.

Med tem lahko Kaničeva še naprej dela kot nadzorna zdravnica specialistka na kliniki za pediatrijo mariborskega KC-ja, saj so njeni delodajalci sporočili, da bodo ukrepali šele, ko bo zbornica izdala pravnomočni sklep. A tudi po odvzemu licence bo zdravnica lahko delala z bolniki, vendar pa jo bo moral nadzorovati mentor.

Pravilnik o zdravniški licenci:

Začasen odvzem zdravniške licence: Resno ogrožanje zdravje ali življenja bolnika.

Trajen odvzem licence: Napaka pri delu ki povzroči hujše trajne posledice na zdravju ali smrt bolnika.

Odvetnik družine Nekrep, ki je sinoči izrazila ogorčenje in prizadetost nad razsodbo zdravniške zbornice, Andrej Pitako meni, da bi bil etično in moralno bolj upravičen vsaj enoleten odvzem, čeprav bi morale biti sankcije zaradi strokovnih in zdravniških napak pri zdravljenju, ki se je končalo s smrtjo 12-letnega Bora Nekrepa, še hujše.

Starši dečka, ki je marca lani umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, so Kaničevo sicer tudi kazensko ovadili, saj ji očitajo umor iz malomarnosti. Pravni zastopnik družine pa je vložil kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na isti kliniki.

Da obstaja sum povzročitve smrti iz malomarnosti, so ugotovili tudi mariborski kriminalisti, ki so prejšnji teden zoper Zlatko Kanič in Roberta Pogorevca na okrožno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo. Ali bo tožilec tudi vložil obtožni predlog, pa na tožilstvu niso želeli povedati.

A. K. K.

Odvzem licence zdravnici - Kaj zdaj?