19 ur po sprejemu, 13 ur po izvidu, 5 ur po navodilih iz Ljubljane, a Bor je bil še brez terapije, opozarjajo starši. Foto: MMC RTV SLO
19 ur po sprejemu, 13 ur po izvidu, 5 ur po navodilih iz Ljubljane, a Bor je bil še brez terapije, opozarjajo starši. Foto: MMC RTV SLO
Tuja izvedenca ostra

Mnenji tujih strokovnjakov v primeru Nekrep sta enotni: mariborski zdravniki niso ukrepali, kot bi morali.

Zlasti sporno je po mnenju obeh izvedencev dejstvo, da zdravniki opolnoči, ko so izvedeli za veliko količino amoniaka v krvi dvanajstletnega Bora Nekrepa, niso pravilno ukrepali oziroma sploh niso storili ničesar. V Ljubljano bi ga morali poslati prej, pa tudi terapija med prevozom je bila neustrezna, še ugotavljata doktorja Koletzko iz Münchna in Sperl iz Salzburga. Zdravniška zbornica pa je njune ugotovitve prevedla le kot "zmotno presojo pri postavitvi diagnoze".

Napaka pri komunikaciji Maribor - Ljubljana
Kot je še poročala TV Slovenija, je dr. Sperl očitek naslovil tudi na Pediatrično kliniko v Ljubljani, saj meni, da bi moral Bor takoj na intenzivno nego. Toda kot je pojasnil dr. Tadej Battelino, iz Maribora za namestitev na intenzivno nego niso zaprosili, sami pa intenzivnega oddelka sploh nimajo. Kot je dejal, jih je dečkovo stanje presenetilo, saj seveda drži, da nezavesten bolnik k njim ne sodi.

Na tuje izvedensko mnenje so opozorili tudi starši Bora Nekrepa, ki so povedali, da Sperlovo mnenje "prav vsako od redkih ukrepanj ter vsa neukrepanja zelo ostro obsoja".

Trud in strokovnost prišla prepozno
Borovi starši so se v pismu sicer znova zahvalili osebju Pediatrične klinike in Otroške kirurgije UKC Ljubljana. "Ko bi se v prejšnjih devetnajstih urah kdo le premaknil in pokazal le kanček človečnosti, le stotino takega truda, znanja, strokovnosti in timskega dela, bi bil Bor danes z nami na pohorskem snegu, obsijan s pomladnim soncem," so komentirali obravnavo, ki je je bil sin deležen v Mariboru.

Kot so še povedali, so pred mesecem dni iz Maribora dobili kuverto z izpovedmi vpletenih zdravnikov, ki so jih močno prizadele, saj so nekatere sicer kazale obžalovanje, druge pa, nasprotno, "napuh, hlad in nečlovečnost".

Kot je znano, naj bi po neuradnih podatkih tožilec zdravniške zbornice proti vpletenima zdravnikoma pred kratkim vložil obtožnici, najhujša kazen, ki bi ju lahko zadela, pa je trajen odvzem licence.

E. S.

Tuja izvedenca ostra