Nova mariborska urgenca bo popoldne sprejela prve bolnike. Foto: BoBo
Nova mariborska urgenca bo popoldne sprejela prve bolnike. Foto: BoBo

Celotna prva faza projekta gradnje novega urgentnega centra, ki je vredna 13,3 milijona evrov, naj bi bila sicer končana do septembra. Trenutno je končana obnova prvega dela novih prostorov, zato bodo vanje preselili ambulante iz drugega dela, da bodo lahko začeli obnavljati še te.

Predstojnik urgence Roman Košir je povedal, da bodo bolnike odslej pregledovali v obnovljenih prostorih levo od dosedanjih. Na voljo bodo imeli večji prostor za opazovanje, nove operacijske dvorane in nov reanimacijski prostor.

"Zaradi logistike in gradnje drugega dela to ne pomeni, da je to dokončna slika. Še vedno bomo na neki način improvizirali in prilagajali delo, dokler ne dobimo končne slike, ki bo, upam, čez pol leta," je dejal. Še vedno pa čakajo na konec javnega razpisa za opremo, ki ga ministrstvo za zdravje vodi skupaj za šest urgentnih centrov. "V tej opremi so pomembne aparature, ki bodo še dodatno izboljšale oskrbo bolnikov," je pojasnil Košir. Največjo težavo pričakuje v tem, da v novih prostorih vse do konca razpisa ne bodo imeli rentgenskega aparata.

Prve bolnike bodo v novih prostorih sprejeli danes okoli 15. ure. Novi vhod je v isti stavbi prizidka kirurške klinike, ob oddelku za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo. "Vsi bolniki se bodo pregledali na triažnem mestu, ki je začetna točka. Tu bo sestra, ki bo ocenila nujnost stanja in bolnika glede na nujnost in vrsto težav razvrstila v ambulante," je dejal Košir in dodal, da bo triažno mesto bolniku omogočilo zasebnost in izmero osnovnih vitalnih znakov.

Preurediti nameravajo še internistiko in s tem bo jeseni končana prva faza urgentnega centra, za katero imajo za zdaj zagotovljeni denar. Ko bodo na voljo nova finančna sredstva, pa načrtujejo še gradnjo helioporta na strehi ter povečanje operacijskega bloka in polikliničnega dela, kamor bi radi preselili tudi pediatrični urgentni center.