Javno življenje v Šanghaju je bilo za dva meseca povsem ustavljeno. Foto: Reuters
Javno življenje v Šanghaju je bilo za dva meseca povsem ustavljeno. Foto: Reuters

Najnovejši izbruhi koronavirusne različice omikron so se na Kitajskem večinoma umirili, potem ko je bilo v pomladnih mesecih po državi več žarišč.

Mestne oblasti Šanghaju so si med pomladanskim izbruhom okužb več mesecev prizadevale okužbe izkoreniniti s kombinacijo ciljno usmerjenih zapor mestnih okrožij, množičnega testiranja in dolgih karanten, kar je sprožilo veliko nezadovoljstva med 25 milijoni prebivalcev kitajske finančne prestolnice.

V zadnjem času se je število novih okužb zmanjševalo in iz mesta je v soboto prišla novica, da v petek prvič po 23. februarju niso potrdili nobenega novega primera okužbe.

Za prebivalce Šanghaja bo do konca julija še obvezno testiranje na koronavirus. Foto: Reuters
Za prebivalce Šanghaja bo do konca julija še obvezno testiranje na koronavirus. Foto: Reuters

Šef mestne komunistične partije Li Čjang je ob sobotnem odprtju lokalnega partijskega kongresa dejal, da so oblasti zmagale v vojni za obrambo Šanghaja z izpolnjevanjem navodil kitajskega predsednika Ši Džinpinga in strategijo Pekinga do covida-19 označil za popolnoma pravilno.

Zaprtje javnega življenja je bilo večinoma odpravljeno v začetku junija, a so mestne oblasti kmalu odredile novo zaprtje, napovedale množično testiranje in ponovno uvedle policijsko uro. Začasno so zaprli in testirali prebivalce osmih okrožij, kar je pomenilo, da približno 15 milijonov ljudi ni smelo zapustiti svojih domov oziroma je bilo njihovo gibanje v okrožjih omejeno.

Zaradi strogih ukrepov je Šanghaj imel znatno gospodarsko škodo, zaprtje mednarodnega pristanišča pa so zaradi ustavljenega trgovanja čutili po vsem svetu.

Sorodna novica Matjaž Tančič: Največja težava je negotovost, ki izhaja iz nejasne komunikacije

Peking odpira šole za nekatere učence

Tudi v glavnem mestu Peking so bile omejitve v začetku meseca ponovno poostrene zaradi porasta števila okužb, danes pa je mestni urad za izobraževanje sporočil, da se lahko vsi učenci osnovnih in srednjih šol s ponedeljkom vrnejo v svoje učilnice.

V kitajski prestolnici so šole zaprli v začetku maja in učenci so se od takrat šolali na daljavo. V začetku junija so vrnitev v šolske klopi dovolili za učence višjih letnikov srednjih šol. V vrtce se bodo lahko otroci vrnili 4. julija.

Medtem so oblasti v mestu Šendzen na jugu države po današnjem odkritju novih primerov okužb za tri dni zaprle tržnice, kinodvorane in telovadnice v osrednjem okrožju, ki meji na Hongkong.

Kitajske oblasti vztrajajo, da je strategija ničelne tolerance do covida-19 nujna za preprečitev zdravstvene katastrofe in pri tem vselej opozarjajo na nizko stopnjo precepljenosti med starejšimi prebivalci.

Kitajski predsednik Ši Džinping od začetka epidemije vztraja pri ničelni toleranci do covida-19. Foto: Reuters
Kitajski predsednik Ši Džinping od začetka epidemije vztraja pri ničelni toleranci do covida-19. Foto: Reuters