Skrb za ohranitev javnega zdravstva je konec junija na ljubljanske ulice privabila nekaj sto ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Skrb za ohranitev javnega zdravstva je konec junija na ljubljanske ulice privabila nekaj sto ljudi. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Gantar
Reševanje težav bolnišnic, koncesionarjev in družinskih zdravnikov bo prioritetno, je zatrdil minister za zdravstvo Tomaž Gantar. Foto: BoBo
Protest za javno zdravstvu, 25. 6. 2013
Daniel Bešič Loredan, predstavnik iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Sloveniji, ki je 25. junija organizirala javni shod v podporo javnemu zdravstvu, na katerem se je zbralo okoli 2.000 ljudi, je povedal, da so nad sestankom pozitivno presenečeni, saj je bila razprava argumentirana in usmerjena v pravo smer. Foto: MMC RTV SLO

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po sestanku pri premierki Alenki Bratušek poudaril, da bo poleg načrta za reševanje bolnišnic, ki jim grozi blokada računov, prioriteta tudi reševanje problematike družinskih zdravnikov in koncesionarjev.

Na sestanku, ki so se ga udeležili tudi predstavniki zdravniških organizacij, iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Sloveniji, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so se dogovorili tudi, katere zadeve v zdravstvu bodo reševali na dolgi rok - s pripravo ustreznih strategij in zdravstvene reforme.

Gantar je ob tem dodal, da bodo do konca poletja podaljšali čas javne razprave o zakonu o zdravstveni dejavnosti.

Premierka zadovoljna, da so bili vsi za isto mizo
Bratuškova pa je zadovoljna predvsem zato, ker so se vsi vpleteni skupaj usedli za mizo. Ugotavlja, da kriza obstaja in bo temu primerno treba prilagoditi naše zdravstvo, pri čemer so se na sestanku strinjali, da je treba ohraniti dobro javno zdravstvo. Vsi so tudi ostro obsodili korupcijo, je še dodala.

Premierka verjame, da bodo še pred 1. septembrom našli rešitev za finančne težave bolnišnic, z ministrom za finance Urošem Čuferjem so se po njenih besedah že danes začeli pogovarjati o tem, konkretnih rešitev pa na današnjem sestanku niso razkrili.

Začeli bodo reševati vprašanje koncesij
Tudi predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Igor Muževič je z današnjim sestankom zadovoljen, saj je "prvič prišlo do pripravljenosti za poslušanje o problematiki v zdravstvu, ki se je v zadnjih 20 letih tako nakopičila, da smo tik pred razpadom sistema". Po njegovem mnenju se Bratuškova zelo zaveda problematike, Muževič pa meni, da se je na sestanku najbolj zapletlo glede vprašanj koncesionarstva.

Minister Gantar je napovedal, da bo že prihodnji teden začel reševanje vprašanj, kot so pogoji podeljevanja koncesij, dejal pa je tudi, da se v celoti zavedajo problematike preobremenjenosti družinskih zdravnikov.

Direktiva o prostem pretoku bolnikov začne veljati jeseni
Gantar je zadovoljen tudi, da njegov kolega Čufer razume finančne težave bolnišnic, ob tem pa pojasnil, da se bo v prihodnjem tednu sestal z nekaterimi dobavitelji. "Mislim, da je bil velik korak narejen že s tem, da se zavedamo, da so dodatna sredstva v tem trenutku potrebna in s sprejemanjem zakonodaje tudi po hitrih postopkih ne moremo zagotoviti," je dejal.

Glede interventne zakonodaje pa je napovedal, da bo zagotovo sprejeta, predvidoma po koncu poletja. Sicer pa bo imela vlada nekaj več časa za sprejem interventnega zakona, če bodo na drugačen način našli rešitev za finančne težave bolnišnic. Poudaril je, da je zakon vsekakor treba sprejeti že zaradi tega, ker bo reševal tudi vprašanja evropske direktive o prostem pretoku bolnikov - ta namreč začne veljati jeseni.

Zadovoljni tudi organizatorji protestnega shoda
Predstavnik iniciative zdravnikov za vzpostavitev transparentnega in strokovnega javnega zdravstva v Sloveniji, ki je 25. junija organizirala javni shod v podporo javnemu zdravstvu, Daniel Bešič Loredan, pa je povedal, da so nad sestankom pozitivno presenečeni, saj je bila razprava argumentirana in usmerjena v pravo smer. Tudi sklepi sestanka so po njegovem mnenju dobri, saj so usmerjeni k reševanju trenutne problematike.

Kot je dejal, so se dogovorili, da bodo vsi prisotni na sestanku do konca avgusta podali pripombe na predlagani zakon o zdravstveni dejavnosti. Iniciativa po njegovih besedah ne bo vztrajala pri tem, da se predlagani zakon umakne iz javne razprave. "Premierka je rekla, da ko bodo zbrane vse pripombe, se bo vlada odločila, ali bo šel zakon v parlamentarno proceduro ali pa ga bodo umaknili," je povedal Bešič Loredan.