Kongresni trg bo po državni proslavi gostil shod za pravico do zdravljenja. Foto: MMC RTV SLO
Kongresni trg bo po državni proslavi gostil shod za pravico do zdravljenja. Foto: MMC RTV SLO

Shod za ohranitev javnega zdravstvenega sistema in njegovo socialno pravično nadgradnjo se bo začel ob 17.00 uri na Kongresnem trgu, nato pa naj bi se nadaljeval na Trgu republike, kjer bodo predstavniki podpornikov - shod med drugim po besedah Petra Petrovčiča iz VLV-ja podpirajo iniciativa zdravnikov, sindikat družinske medicine Praktikum, Evropa Donna, Sviz, ZSSS, Združenje menedžerjev Slovenije in nekdanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes - prebrali svoje izjave.

"Shoda ne podpirajo dvoživke, torej vse tiste organizacije in posamezniki, ki so poslovno vpeti v zdravstvo in jim trenutna ureditev ustreza za osebne finančne interese in interese lobijev in njihovih žepov ter bančnih računov, posajenih po davčnih oazah. Slednji se skrivajo in vam ne morem dati seznama," je poudaril Petrovčič.

Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Goran Lukič pa je povedal, da se je odzval tudi minister za zdravstvo Tomaž Gantar in da podpira nekatere stvari, ki jih izpostavlja iniciativa zdravnikov. "Upam, da ne bo dolga pot od besed do dejanja," je opozoril Lukič.

ZSSS: Vlada naj razveljavi znižanje nadomestil za brezposelne
ZSSS poziva vlado, naj razveljavi v petek sprejete sklepe o znižanju nadomestil za brezposelne in o omejevanju ciljne skupine brezposelnih za vključitev v javna dela le na dolgotrajno brezposelne osebe. Ob tem zahtevajo, da vlada o sklepih opravi temeljito razpravo in posvetovanje s socialnimi partnerji.

ZSSS je svoje zahteve že posredoval vladi, odgovore pa pričakuje do četrtka. V nasprotnem primeru pa bodo o tem obvestili vse mednarodne institucije, katerih smernice, priporočila oziroma akcijske načrte je vlada po mnenju ZSSS-ja kršila.

Vlada je namreč v petek določila besedilo predloga novele zakona o urejanju trga dela, ki bo omejila ciljno skupino brezposelnih za vključitev v javna dela le na dolgotrajno brezposelne osebe. Po predlogu bodo tudi znižali dajatve iz začasnega in občasnega dela.

Obenem pa je bilo določeno znižanje z odločbo priznanih zneskov denarnega nadomestila za primer brezposelnosti za tri odstotke. Ob tem to ne bo moglo biti nižje od najnižjega zneska denarnega nadomestila, določenega v zakonu o urejanju trga dela.

Predlog zakona določa tudi zgornjo mejo izplačila porodniškega nadomestila na dvakratnik povprečne mesečne plače v Sloveniji.