Udeleženci shoda so bili kritični do vseh dosedanjih vlad in ministrov za zdravje, ki da so dopustili propadanje zdravstvenega sistema v vseh letih samostojne Slovenije. Foto: BoBo
Udeleženci shoda so bili kritični do vseh dosedanjih vlad in ministrov za zdravje, ki da so dopustili propadanje zdravstvenega sistema v vseh letih samostojne Slovenije. Foto: BoBo
Protest za javno zdravstvu, 25. 6. 2013
Med shodom je bilo večkrat izpostavljenih več 100 milijonov evrov, ki letno poniknejo v zdravstvu. Foto: MMC RTV SLO
Protest v podporo javnemu zdravstvu
Protestniki so se zbrali na Kongresnem trgu in se odpravili po ulicah Ljubljane. Foto: BoBo
Protest za javno zdravstvu, 25. 6. 2013
Protest za javno zdravstvo, 25. 6. 2013. Foto: MMC RTV SLO

Na prvem shodu za ohranitev javnega zdravstva se je zbralo okoli 2.000 ljudi. Zdaj je nujen dogovor s celotno vlado, je poudaril kirurg Erik Brecelj.

Še preden se je shod uradno začel, se je na Kongresnem trgu že zbralo okoli 100 ljudi, med udeleženci pa je bilo mogoče opaziti sindikalista Gorana Lukiča in Branimirja Štruklja, nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, direktorja UKC-ja Ljubljana Simona Vrhunca ter enega izmed pobudnikov shoda kirurga Erika Breclja.

Brecelj je ob tem za MMC povedal, da ga je številčnost shoda prijetno presenetila, a da se bo nujno treba sestati z vlado in se dogovoriti o načinu financiranja zdravstva, njegovi organizaciji, porabi denarja in o načinu zdravstvenega zavarovanja. Na vprašanje, ali bo zaradi današnjega shoda v vladi kaj več pripravljenosti za sestanek, je odvrnil: "Če premierka nima namena storiti političnega samomora, bo nekaj morala ukreniti."

Shod je izkoristila tudi iniciativa družinskih zdravnikov, ki je na Kongresnem trgu zbirala podpise za reformo primarne zdravstvene dejavnosti. Povorka udeležencev shoda se je nato podala po Dunajski cesti mimo ministrstva za zdravje, finančnega ministrstva in ameriškega veleposlaništva na Trg republike. Pred ameriškim veleposlaništvom je bilo tako slišati vzklike, kot so "Dol z Američani! ", "Zdravstvo je naša last!", "Power to the people!", "Ulice so naše!".

Brez zdravstva, brez države
Ob prihodu na Trg republike je udeležence pričakal tudi posnetek sirene rešilnih avtomobilov, ki se je razlegal iz zvočnikov in ki se je nato pozneje še nekajkrat ponovil. Na odru so se nato v naslednji uri in pol zvrstili govorci. Pred udeležence je prvi stopil še eden izmed pobudnikov shoda Danijel Bešič Loredan.

Izpostavil je, da nobena vlada ni želela sprememb zdravstvenega sistema zaradi korupcije in lastnih koristi, kar zdaj plačujejo pacienti. "Zahtevamo pravičen sistem, denar naj se porabi za zdravljenje, široko dostopen javni sistem in ničelno stopnjo korupcije! Biti zdravljen je državljanska pravica," je še povedal Bešič Loredan. Od vlade je ob tem zahteval, da do septembra stabilizira zdravstveni sistem in vzpostavi sistem, ki bo solidaren, pregleden in dostopen vsem.

Na odru ga je nasledil Brecelj, čigar prihod so pospremili vzkliki "Erik, Erik!". "Niti v sanjah si pred 22 leti nisem mislil, da bom stal tukaj, ker nam razpada država," je dejal. "Kako smo kot družba padli tako nizko, da se dogajajo takšne koruptivne stvari v zdravstvu," se je vprašal. "Propad zdravstvenega sistema pomeni, da smo pustili, da nas vodijo nesposobni in pokvarjeni ljudje. Če bo propadel zdravstveni sistem, se bo to zgodilo zaradi propada vrednot, in ne zaradi pomanjkanja denarja," je opozoril.

Ulica ni rešitev, je pa spodbuda
Eden izmed govorcev Peter Petrovčič pa je izrazil tudi nezadovoljstvo s sedanjo vlado in ji napovedal podobno usodo kot njeni predhodnici: "Dolgo smo že na ulicah, zamenjali smo že tri letne čase, stopamo v četrtega. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da ta vlada pade, da premierka Bratušek spakira kovčke, da kovčke spakirata Virant in Erjavec, da vse rakotvorne elemente naše družbe uničimo s kemoterapijo. Tukaj smo danes zaradi javnega zdravstva, jutri bomo zaradi kmetijstva. Pomembno je, da smo in bomo."

Pred udeležence shoda je stopil tudi Igor Muževič iz sindikata družinskih zdravnikov. Po njegovih besedah smo se v gospodarski in finančni krizi znašli zaradi moralne krize. "V zadnjih letih je postalo očitno, da smo stopili na napačno pot. Nekaj je narobe tudi v odnosu med zdravniki in pacienti. Bolniki težko prenašajo krivice v zdravstvenem sistemu. Opozarjamo tiste, ki imajo v rokah škarje in platno, da zahtevamo spremembe. Kar počnemo danes v zdravstvu, bo imelo nepopravljive posledice, če se nekaj takoj ne spremeni. Na mizi so konkretne rešitve, ki v središče postavljajo paciente, ki uvajajo pregleden in vzdržen sistem. Ulica ni rešitev, je pa močna spodbuda odločevalcem, da sprejmejo ustrezne rešitve. Zdravje je največja vrednota Slovencev in čas je, da politika to spozna," je izpostavil.

Lubej: Ne bomo živina na nemško-francoskem vlaku
Svoje je povedal tudi stari znanec ljudskih vstaj Uroš Lubej, ki je izrazil zaskrbljenost nad erozijo socialne države, ki smo jo zapisali v ustavo. "Nismo hoteli države Janeza Janše, nočemo države, ki nam jo ponuja vlada Alenke Bratušek, in nočemo države, ki nam jo ponuja Borut Pahor. Ne bomo živina na nemško-francoskem vlaku. Bilo je dovolj zavlačevanja, uredite zdravstvo ali pa zapustite položaje, ki si jih ne zaslužite. Pravijo, da potrebujejo več časa, ampak ko so nam odvzeli referendum, so delali hitro. To niso voditelji ponosnega naroda, ampak hlapci, ki delajo hitro, ko izpolnjujejo ukaze," je bil oster.

Zbrane so nagovorili tudi pisatelja Veno Taufer in Lenart Zajc, profesor na AGRFT-ju Igor Koršič ter Dušan Keber, ki so zahtevali predvsem spremembe, ki se ne poslužujejo neoliberalnega modela in ki gojijo ničelno stopnjo do korupcije.

Vabimo vas, da si celotno dogajanje preberete v spodnjem okvirju aplikacije Scribble Live in pregledate galerijo slik z dogodka.

Andrej Čebokli
Snemanje: Tjaša Armič in Maja Ikanović, Montaža: Maja Ikanović