Ministrica Baričiču zaupa. Foto: BoBo
Ministrica Baričiču zaupa. Foto: BoBo
Svet Kliničnega centra izbral Andreja Baričiča

Zdaj ga mora potrditi še vlada.

Ali bo potrditev na vladi potekala brez težav, bo treba še počakati, saj mu nasprotujeta tako SD kot tudi DeSUS. Pred tedni je na dan prišlo tudi, da ima v tujini registriranih več podjetij. Takrat je zatrdil, da v teh podjetjih v času, ko bo prvi mož UKC-ja, ne bo delal, jih pa bo obdržal v lasti. Za Radio Slovenija pa je zagotovil, da nobeno izmed njegovih podjetij ni nikoli sodelovalo z UKC-jem, prav tako pa je zanikal, da bi kadar koli trgoval z medicinsko opremo in materialom.

Medicinske sestre bo začasno vodila Nevenka Brolih
Svet je sprejel tudi odstop strokovnega direktorja UKC-ja Ljubljana Sergeja Hojkerja in glavne medicinske sestre Ernestine Kos Grabnar, ki ji bodo našli drugo zaposlitev v UKCL-ju.

Hojker bo do imenovanja novega strokovnega direktorja opravljal to funkcijo kot vršilec dolžnosti, namesto Kos Grabnarjeve pa bo začasno medicinske sestre vodila glavna medicinska sestra na ginekološki kliniki Nevenka Brolih.

Klinar je bil nekdanji direktor urada za sistem plač v javnem sektorju na ministrstvu za javno upravo, Jauk pa je nekdanji član uprave Slovenske odškodninske družbe. Gre sicer za ponovljen razpis, saj svet zavoda po prvem razpisu aprila letos ni izbral nobenega izmed prijavljenih kandidatov. Vmes so se sicer nekoliko spremenili pogoji za zasedbo mesta generalnega direktorja zavoda.

Na razpis se je sicer prijavilo sedem kandidatov, v ožji izbor jih je prišlo pet, predstavili pa so se le štirje. Poleg sedanjega v. d. generalnega direktorja Baričiča so se predstavili ekonomista Igor Klinar in Matjaž Jauk ter nekdanji obrambni minister Franci Demšar. Na predstavitev pa ni prispel Martin Konte.

Vrhunec na čelu UKC-ja šest let
Baričič je na položaj prišel, ko se je prejšnjemu vršilcu dolžnosti generalnega direktorja Simonu Vrhuncu mandat iztekel 10. avgusta. Na razpis za generalnega direktorja se nato ni več prijavil. Kot v. d. generalnega direktorja je Vrhunec UKC Ljubljana vodil dve leti, predtem pa štiri leta kot generalni direktor s polnimi pooblastili. A ker ni zagotovil boljšega delovanja UKCL-ja, je izgubil podporo vlade in vladajoče stranke SMC, ki ga ni želela potrditi za poln mandat.

Svet Kliničnega centra izbral Andreja Baričiča