Foto: STA
Foto: STA

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da je bil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v pripravo zakona vključen od samega začetka in podrobno pozna razloge za njegovo interventno obravnavo. Glede na izražene pomisleke v zvezi z implementacijo sprememb, za katere je ZZZS zadolžen, pa so pojasnili, da je v zakonu določba, ki mu nalaga, da najpozneje do 1. januarja 2025 pripravi ustrezno informacijsko podporo, "kar, menimo, jim daje dovolj časa za vpeljavo ustreznih sprememb, vključno s testiranjem".

Sorodna novica DZ potrdil ukinitev oziroma preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Tehničnih podlag še ni

Minulo poletje sprejeta novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, na podlagi katere se bo 1. januarja 2024 dopolnilno zdravstveno zavarovanje preoblikovalo v obvezni zdravstveni prispevek, po besedah generalne direktorice ni dala ustreznih tehničnih podlag za začetek izvajanja sprememb s 1. januarjem.

Te podlage bo zagotovil interventni zakon v zdravstvu, ki pa še ni sprejet – po številnih spremembah, ki jih je na predlog koalicije v ponedeljek sprejel odbor DZ-ja za zdravstvo, bo o predlogu zakona DZ odločal v četrtek.
"Žal smo danes 13. decembra in še ne vemo točno, kakšne bodo končne določbe teh sprememb. Dejstvo pa je, da je treba aktivnosti začeti izvajati že 1. januarja, torej čez 18 dni," je opozorila generalna direktorica ZZZS-ja Tatjana Mlakar.

Sorodna novica Premija za zdravstveno zavarovanje bi po oceni ZZZS-ja morala biti vsaj 10 evrov višja

Kot je poudarila, se je spet zgodilo, da vsi ključni deležniki, poleg ZZZS-ja tudi delodajalci, računovodski servisi in Finančna uprava, ne bodo imeli dovolj časa za uveljavitev sprememb v sistemih informacijske podpore.

Za takšne spremembe namreč običajno potrebujejo nekaj mesecev. "To pomeni, da bo treba iti z nekimi spremembami kar direktno v izvajanje, brez testiranja, vseh preizkusov, kar zagotovo ni v redu", je opozorila.

Organi ZZZS-ja so po njenih besedah sicer predlagali tri dopolnila k predlogu interventnega zakona v zdravstvu, a trenutno še nima informacij, če bodo predlogi upoštevani.

Ostra kritika Mlakar

Zelo kritična je bila generalna direktorica tudi v nagovoru skupščine zavoda. Zelo zahtevno leto se po njenih besedah končuje z izjemno intenzivnostjo izvajanja podpore strokovne službe mnogim strukturam "ob izjemno pomanjkljivih, pretežno interventnih predpisih, ki so bili že ob sprejemanju obsojeni na neučinkovitost v sledenju domnevnim ciljem, zelo neobjektivnemu in neupravičeno kritičnemu odnosu sistemskih deležnikov do ZZZS-ja, ki smo se jim pogumno in uspešno zoperstavili in to izključno in samo s kakovostnimi podatki, strokovnimi argumenti in predlogi ter strokovnim delom vseh zaposlenih na ZZZS-ju".

Izjemna škoda je, da se pomembne družbene vsebine glede zdravstva rešujejo s predpisi, ki so sprejeti v naglici, brez strokovnega dialoga in s premalo ali nič časa za socialni dialog, je poudarila.