Epidemija z novim koronavirusom vpliva na večino področij v zdravstvu, tudi na porodništvo in ginekologijo. Večina slovenskih porodnišnic je tako prepovedala navzočnost očetov oziroma spremljevalcev pri porodu, prav tako niso dovoljeni obiski mamic z novorojenčki. "Trenutno je položaj takšen, da ne upamo tvegati z drugačnim ukrepom," pojasnjuje Andreja Trojner Bregar, namestnica predstojnika Kliničnega oddelka za perinatologijo na Ginekološki kliniki UKC-ja Ljubljana.

"Nosečnice naj se zavedajo, da razumemo, da jim je hudo. Partnerja si nosečnica običajno ob porodu zelo želi ob sebi in tudi nam se to zdi dobra stvar ter bi si želeli, da bi to bilo še vedno mogoče. Zato jih poskušamo razumeti in jim biti še bolj na voljo ter jim omiliti samoto," poudarja Andreja Trojner Bregar. Foto: BoBo

Medtem pa vse preglede med nosečnostjo še vedno poskušajo opravljati kot običajno. "Ker je nosečnost stanje, ko ni vseeno, kdaj opravimo določene preglede in teste, se trudimo, da bi čim več stvari pregledov redno opravljali naprej. Ministrstvo za zdravje priporoča, da bi zmanjšali število obiskov pri ginekologih, zato se trudimo čim več stvari narediti v enem pregledu," pojasnjuje naša sogovornica. Nosečnice, ki imajo nosečniške ali kronične bolezni, bodo redno spremljane naprej, pri zdravih nosečnicah pa lahko kak pregled izpustimo ali zamaknemo termin.

Nosečnice so sicer bolj ogrožena skupina in se jih marsikatera bolezen huje loti, a tokrat, po podatkih iz tujine, k sreči ni tako. Zakaj, ne vemo.

Andreja Trojner Bregar

Trenutno zaradi koronavirusa ni v bolnišnici nobena nosečnica

Dobra novica je to, da po dostopnih podatkih novi koronavirus na nosečnice ne vpliva bolj kot na preostalo zdravo populacijo, prav tako pri nas še ni primera, da bi zaradi okužbe morali hospitalizirati kako nosečnico. "Za zdaj ni dokazov, da bi virus z nosečnice prehajal na plod, testirali so tako plodovnico kot popkovnico, novorojenčkom so vzeli brise in testirali materino mleko. A virusa niso našli," pojasnjuje Andreja Trojner Bregar. V literaturi se pojavljajo informacije, da je kak novorojenček okužen, a za zdaj še ni dokazov, da se je to zgodilo v nosečnosti. Verjetneje se je prenos zgodil po porodu.

Zato Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje dojenje, saj so koristi dojenja večje od tveganja prenosa.

Prav tako v ljubljanski porodnišnici ne bodo skrajšali časa, ki ga zdrava mama z zdravim novorojenčkom preživi na njihovem oddelku. Pred časom so namreč po besedah naše sogovornice skrajšali ta čas na od 36 do 48 ur, od rojstva do presejalnih testov pri novorojenčkih pa mora miniti najmanj 36 ur. "Če bi torej določili, da se lahko mama in novorojenček domov odpravita po 24 urah, ne bi v epidemiološkem smislu storili ničesar dobrega, saj bi se morala vrniti čez nekaj dni, zato s tem ne pridobimo," pojasnjuje.

Po carskem rezu pa je odpust odvisen od počutja porodnice in se določi individualno, običajno četrti dan.

So pa uvedli spremembe pri hospitaliziranih doječih mamah, ki imajo novorojenčke na intenzivni enoti. Te namreč ne smejo na izhode domov. Mame nedonošenčkov, ki dnevno prihajajo v porodnišnico, pa pri vstopu dobijo kirurško masko.

V Leonišču le ambulanta za zdrave nosečnice in bolnice s težavami

Ker so se okužbe z novim koronavirusom pojavile tudi med nekaterimi vodstvenimi kadri na ljubljanski ginekološki kliniki, so morali racionalizirati delo in prerazporediti kader. "V Leonišču je trenutno težava v tem, da ne moremo zagotoviti pregledov pri izbranem ginekologu oziroma ginekologu, ki je začel spremljanje nosečnosti. Zdrave nosečnice lahko hodijo na preglede k svojemu izbranemu zdravniku v zdravstvenih domovih, pri nas pa smo te ambulante zaprli in jih združujemo – kdor je takrat razporejen v ambulanto, prevzame naročene nosečnice. Ambulante niso več organizirane na imena ginekologov, temveč so odprte združene ambulante za nosečnice in bolnice, ki so v specialistično ambulanto v Leonišče naročene s stopnjo nujnosti obravnave 'zelo hitro'," spremembe opiše namestnica predstojnika Kliničnega oddelka za perinatologijo na Ginekološki kliniki.

Odpovedali so vse nenujne in samoplačniške preglede.

Prav tako se trudijo, da bi bilo ves čas nekaj zaposlenih kot "rezerva" doma, da bodo s tem zagotovili kontinuiteto dela tudi v primeru novih potrjenih okužb.

Nujna telefonska številka za svetovanje

Na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so vzpostavili nujno telefonsko številko 01 522 93 93 za nosečnice in ženske z ginekološkimi težavami, na kateri se bodo lahko posvetovale z zdravnikom specialistom ginekologije in porodništva.

Telefonska številka je dosegljiva 24 ur, zaradi velikega števila klicev prosijo za potrpežljivost pri vzpostavljanju zveze.

Pripravili so tudi vprašanja in odgovore o nosečnosti in bolezni covid-19.

Obisk patronažne sestre na domu še ostaja

Ko se mama z novorojenčkom vrne domov, pa lahko še vedno pričakuje obisk patronažne medicinske sestre. "Po odredbi ministrstva smo v zadnjem tednu prekinili izvajanje preventivne dejavnosti razen pri otročnicah in novorojenčkih. Pri mamicah, ki se vrnejo iz porodnišnice, opravimo prvi obisk, nato pa smo jih preusmerili na elektronske naprave – z njimi govorimo po Skypu, videoklicih, telefonu, izvajamo pa samo najnujnejše obiske," pojasnjuje Andreja Krajnc, predsednica sekcije medicinskih sester v patronažni dejavnosti pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije.

Trenutno v Ljubljani in Mariboru ni oploditev z biomedicinsko pomočjo

Medtem se od napovedi epidemije dalje v Ljubljani in v Mariboru ne izvajajo novi postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo, končujejo se le postopki, ki so že potekali.