Zaradi varnosti bodo v ambulantah skrbeli, da bo v čakalnicah dovolj razdalje med čakajočimi. Če bo treba, jih bodo v čakalnico spuščali, ko se bo ta ustrezno izpraznila. Foto: BoBo
Zaradi varnosti bodo v ambulantah skrbeli, da bo v čakalnicah dovolj razdalje med čakajočimi. Če bo treba, jih bodo v čakalnico spuščali, ko se bo ta ustrezno izpraznila. Foto: BoBo

Ukrep ne bo veljal le v splošnih, temveč tudi v specialističnih klinikah. "Ne odpovejo se onkološke storitve in obravnava nosečnic," je ob tem povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder.

Ministrstvo za obrambo državljane prosi, da ne kličejo številke za klic v sili 112, če ne potrebujejo nujne pomoči. Osnovne informacije o virusu je mogoče najti na letakih, ki so jih gospodinjstva začela dobivati v nabiralnike, na voljo pa je tudi brezplačna telefonska številka 080 14 04.

V Ortopedski in dermatovenerološki kliniki UKC-ja Ljubljana bodo zaradi potreb ob širjenju novega koronavirusa sprostili prostorske kapacitete. Bolnike obeh klinik, ki so sposobni odpusta, bodo do 18. ure odpustili domov, druge pa premestili na druge klinike v UKC-ju.

Skladno s četrtkovim dogovorom med ministrstvom za zdravje in vodstvi slovenskih bolnišnic tudi osrednja slovenska zdravstvena ustanova s ponedeljkom do najmanj 29. marca na vseh klinikah in inštitutih odpoveduje vse bolnišnične in ambulantne obravnave ter funkcionalno diagnostiko, ki nimajo stopnje nujno ali zelo hitro. Obdobje se lahko tudi podaljša. Kjer je to mogoče, zdravnike usmerjajo k uporabi telefonskega ali e-posveta, pa so zapisali na spletni strani kliničnega centra.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Javno življenje omejeno, Petrol bo zagotovil oskrbo z energenti

Po zadnjih uradno objavljenih podatkih so po državi našteli 141 okuženih ljudi. Odhajajoča vlada je zato v četrtek popoldne razglasila epidemijo, s čimer se je aktiviral državni načrt, koordinacijo pa je prevzela civilna iniciativa. Odhajajoči minister za zdravje Aleš Šabeder je ob tem ugotavljal, da prehajamo v drugo fazo širjenja virusa, bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo zdaj sprejemale tudi regionalne bolnišnice. Bolniki z lažjim potekom bolezni bodo ostajali doma.

UKC poziva k nemotenemu odvozu nevarnih odpadkov

UKC Ljubljana ob trenutnem stanju opozarja, da bi jih spoštovanje prepovedi opravljanja dejavnosti, ki jo je gradbena inšpekcija zaradi črne gradnje naložila Kemisu, spravilo v velike težave. "V razmerah epidemije novega koronavirusa bi bilo ostati brez poslovnega partnerja, ki odvaža naše odpadke, skrajno tvegana situacija," so opozorili. Kemis sicer odpadke kljub odločbi inšpekcije sprejema. Od UKC-ja Ljubljana Kemis sicer prevzema tako nevarne kot nenevarne odpadke, skupaj več kot 20 ton na leto.

UKC Maribor prešel na režim nujne medicinske oskrbe

Tudi v UKC-ju Maribor so zaradi zajezitve širitve okužbe z novim koronavirusom prešli na režim nujne medicinske oskrbe.

Sprejeli so vrsto dodatnih varnostnih ukrepov, ki že veljajo. Na porodnem oddelku velja prepoved prisotnosti očeta ali druge osebe pri porodu. Spremenili so vhod v center za transfuzijsko medicino, pri čemer odvzemi krvi in krvodajalske akcije potekajo normalno in po običajnem razporedu. Ker je v zaprtem prostoru treba zagotoviti vsaj meter in pol varnostne razdalje med ljudmi, so spremenili tudi režim dostopa do čakalnice oddelka za laboratorijsko diagnostiko. V primeru gneče bo tako na zahtevo pristojnih treba počakati pred vhodom, dokler se čakalnica ustrezno ne izprazni.

Na pediatriji bodo v času epidemije sobivanje z otroki do šestega leta omogočili enemu od staršev, pri čemer menjavanje ne bo mogoče. Starejšim od šestih let bodo sobivanje enega starša omogočili le, če otroci zaradi osnovne bolezni – hujše gibalne oviranosti, hujšega psihomotoričnega zaostanka in podobnih stanj, ne zmorejo sami skrbeti za osnovne funkcije. Vsem preostalim otrokom do 12. leta bodo omogočili obisk izključno ene zdrave osebe dnevno oziroma po presoji lečečega zdravnika, predvsem ob dolgotrajnejši hospitalizaciji. Obiskovalca bodo natančno evidentirali in zapisali njegovo ime, tako da ne bo nejasnosti pri vstopu na kliniko za pediatrijo, hkrati pa bodo pri njem ob vsakem prihodu preverjali znake morebitne okužbe ter zahtevali dosledno izvajanje preventivnih zaščitnih ukrepov.

V mariborski bolnišnici se trenutno zdravi pet z novim koronavirusom okuženih bolnikov. Nihče ni v kritičnem stanju.

Zdravstvene institucije po Sloveniji ukinjajo nenujni kirurški program in vse neurgentne diagnostične in terapevtske postopke za ambulantne bolnike. Foto: Radio Koper
Zdravstvene institucije po Sloveniji ukinjajo nenujni kirurški program in vse neurgentne diagnostične in terapevtske postopke za ambulantne bolnike. Foto: Radio Koper
Sorodna novica Javno življenje omejeno, Petrol bo zagotovil oskrbo z energenti

V ZD-ju Koper zaradi virusa dvojne izmene

Zdravniki Zdravstvenega doma Koper, ki je ena izmed vstopnih točk za jemanje brisov ob sumu na okužbo z novim koronavirusom, so trenutno prisiljeni opravljati dvojne izmene, da lahko opravijo vse delo, je povedala strokovna direktorica Ljubica Kolander Bizjak. Za kadrovsko pomoč so prosili tudi druge izvajalce, a za zdaj brez odziva.

"Če bi testirali vse povprek, tudi ljudi, ki niso bolni, bi lahko dobili kup lažno negativnih izvidov," je ob tem opozorila strokovna direktorica ZD-ja Koper in pojasnila, da so bili prisiljeni poklicati varnostnike, ki pa jih prav tako ni veliko na razpolago. "Ljudje postajajo nestrpni in so se pojavile grožnje, kletvice, pljuvanja," je opisala strokovna direktorica.

Med zaposlenimi v domu starejših občanov Metlika brez novih okužb

Iz metliškega doma starejših občanov so sporočili, da so vsi brisi zaposlenih že pregledani in da novih okuženih ni. Rezultati vseh odvzetih brisov med stanovalci bodo znani jutri.

Okrnjeno delovanje brežiške bolnišnice

V ponedeljek bodo tudi v Splošni bolnišnici Brežice prenehali delo v vseh specialističnih ambulantah in v ginekološkem dispanzerju, odpovedali bodo tudi naročeni operativni program, je danes sporočila direktorica bolnišnice Anica Hribar. Po njenih podatkih bodo delovali le internistična prva pomoč, enota za poškodbe, pediatrična in ginekološka urgenca ter program za hospitalizirane bolnike. Urgentni center brežiške bolnišnice, kjer na zdravljenju še nimajo okuženih z novim koronavirusom, je sicer ena od 16 vstopnih točk v državi za odvzem vzorcev bolnikom s sumom omenjene okužbe.

Sorodna novica Na Vrtojbi zavrnili že pet potnikov, zavračajo tudi tovorna vozila

Sprememba načina naročanja na odvzem brisa

Celjska bolnišnica je zaradi novih epidemioloških razmer danes spremenila način zdravstvene obravnave na vstopni točki za odvzem in obravnavo oseb s sumom na novi koronavirus. Kot so sporočili, osebno naročanje za odvzem brisa ni več mogoče, saj morajo vsi bolniki najprej vzpostaviti telefonski stik z izbranim osebnim zdravnikom.

V Splošni bolnišnici Celje poudarjajo, da morajo bolniki najprej telefonsko stopiti v stik s svojim izbranim zdravnikom ali drugim zdravnikom v področnem zdravstvenem domu, predvsem tistim v sklopu dežurnih ambulant. Ta bo preveril potrebo po odvzemu brisa in osebno poklical na vstopno točko, kjer bo prejel informacijo o terminu za odvzem. Ob klicu bo zdravnik vstopni točki posredoval kontaktno številko pacienta.

Sorodna novica Infekcijska klinika se spreminja v t. i. covid kliniko

V Murski Soboti za potrdilo prosila skupina tujcev

Na nekaterih vstopnih točkah za testiranje opažajo, da ljudje na odvzem brisa še vedno prihajajo brez predhodne najave. Zato pozivajo vse, da se dosledno držijo navodil za primer suma na okužbo – da najprej pokličejo osebnega zdravnika. V Murski Soboti so danes imeli primer, ko so prišli tuji državljani in želeli dobiti potrdilo o tem, da niso okuženi.

Kot je za TV Slovenija poročala Cirila Sever, je zgodaj zjutraj do urgentnega centra murskosoboške bolnišnice prišlo približno 15 tujcev, neuradno naj bi šlo za državljane Romunije. Želeli so dobiti potrdilo o tem, da niso okuženi s koronavirusom, omenjeno potrdilo namreč potrebujejo za vstop na Madžarsko, kamor je bila skupina namenjena.

V bolnišnici so jim pojasnili, da teh potrdil ne izdajajo. Do murskosoboške vstopne točke po naših informacijah niso prišli. Tudi tukaj jim namreč tega potrdila ne morejo izdati. Obenem pa velja, da se zdravih ljudi brez suma na okužbo ne testira, o primeru se je osebje zdravstvenega doma posvetovalo tudi z epidemiologom. Ker bo takih primerov najbrž več, smo vprašanje, kako ravnati na vstopnih točkah, naslovili na Nacionalni inštitut za javno zdravje, od koder pojasnila še čakamo.

V Murski Soboti za potrdilo o neokuženosti zaprosila skupina tujcev

Prihajajoča vlada že načrtuje dodatne ukrepe

Premier Janez Janša, čigar tretja vlada bo po pričakovanjih potrjena danes zvečer, pa je že v četrtek napovedal sprejetje dodatnih ukrepov. Nova koalicija je med drugim opozorila, da bo treba zagotoviti namestitvene kapacitete za okužene, ki niso kritični. Po besedah verjetnega novega obrambnega ministra Mateja Tonina bi lahko s kapacitetami vojske dobili dodatnih 300 bolniških postelj. Del bi jih lahko zagotovili v eni izmed vojašnic, katera bi bila najprimernejša, naj bi bilo znano danes dopoldne.