Čakalnih dob za otroke s prirojeno srčno napako ni. Foto: BoBo
Čakalnih dob za otroke s prirojeno srčno napako ni. Foto: BoBo
false
Novi program otroške srčne kirurgije izvajajo že leto in pol. Foto: BoBo

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana opozarjajo, da je od zastavitve novega programa otroške srčne kirurgije preteklo leto in pol, medtem ko se nadzor, ki ga je nad programom izvedla komisija, nanaša na obdobje pred tem.

"Vsem otrokom s prirojeno srčno napako, ki potrebujejo operativno zdravljenje, zagotavljamo enako obravnavo v časovno ustreznem roku. Čakalnih dob za otroke s prirojeno srčno napako ni," zagotavljajo v UKC-ju.

Po novem podatke o operacijah vnašajo v mednarodno bazo podatkov, kar pomeni, da bi bili morebitni odkloni od pričakovanih standardov glede uspeha operacije in pooperativnih posegov takoj opazni.

Sprejeli so nov protokol delovanja kardiovaskularnega konzilija, ki obravnava bolnike s srčnimi napakami. Vsi podatki za posamezne bolnike in sam seznam bolnikov so v računalniškem sistemu, kar zagotavlja sprotno sledljivost odločitev in sledljivost osebne odgovornosti odločevalcev. Za vodenje seznama bolnikov ter koordinacijo med oddelki UKC-ja in tujimi kirurgi skrbi koordinator programa, sporočajo iz UKC-ja.

Sodelujejo z mednarodno uveljavljenimi evropskimi centri za otroško srčno kirurgijo, in sicer s centri v Pragi (Češka), Münchnu (Nemčija) in Massi (Italija), s katerimi sodelujejo v okviru programa. Vpeljali so varno informacijsko povezavo za pošiljanje izvidov.

Tuji kirurgi
Sodelovanje med tujimi kirurgi in osebjem UKC-ja je konstruktivno in temelji na osebnem spoštovanju. Vzpostavili so timsko delo, ki omogoča multidisciplinarno obravnavo otrok v skladu z mednarodnimi standardi, še sporočajo.

Kirurgi, ki operirajo v UKC-ju ali v svojih centrih, so mednarodno priznani, strokovni, odlični timski delavci in imajo urejeno vso dokumentacijo za delo v UKC-ju Ljubljana. Gre za tri češke kirurge Tomaša Tlaskala, Tomaša Matejka in Roberta Gebauerja ter italijanskega kirurga Bruna Murzija. Ti operirajo kot glavni operaterji ali asistenti Mihu Weissu, ki so ga v UKC-ju zaposlili in se usposablja za kirurgijo prirojenih srčnih napak.

Tuji kirurgi po operaciji ostanejo v Ljubljani, dokler interdisciplinarni tim na skupnih vizitah ne soglaša, da je stanje bolnikov stabilno. Če stanje otroka zahteva takojšnje ukrepanje, lahko eden izmed njih predčasno pride v Ljubljano ali pa otroka na optimalen način premestijo v enega izmed sodelujočih centrov.

Honorarje kirurgov usklajujejo z evropskimi cenami in so nekajkrat nižji od tistega, ki ga je prejemal izraelski kirurg David Mišali, ki je prej sodeloval v programu otroške srčne kirurgije.