V Braziliji trenutno poteka nogometno prvenstvo Južne Amerike – Copa America. Na fotografiji testiranje enega izmed delavcev na stadionu. Foto: Reuters
V Braziliji trenutno poteka nogometno prvenstvo Južne Amerike – Copa America. Na fotografiji testiranje enega izmed delavcev na stadionu. Foto: Reuters

"S takšnim porastom števila primerov smo že v tretjem valu," je rekord dnevnih okužb komentiral vodja nacionalnega sveta predstavnikov zdravstvenih oblasti brazilskih zveznih držav Carlos Lula.

Število novih okužb na dnevni ravni že več kot mesec dni narašča, v povprečju pa je v zadnjem tednu na dan umrlo po 2000 ljudi. V Braziliji je v zadnjem dnevu umrlo še 2392 covidnih bolnikov.

V Braziliji z 212 milijoni prebivalcev so doslej z enim odmerkom cepili okoli tretjino prebivalstva, dva potrebna odmerka pa je prejelo okoli 11 odstotkov ljudi.

Od začetka epidemije je s covidom-19 umrlo več kot pol milijona ljudi. Potrdili so 18 milijonov okužb, a strokovnjaki ocenjujejo, da je številka v resnici višja.

V Avstraliji izbruh okužb koronavirusne različice delta

V Avstraliji se medtem spopadajo z izbruhom okužb koronavirusne različice delta. V povezavi z izbruhom v Avstraliji je slovenski znanstvenik s Kemijskega inštituta Roman Jerala v sredo omenjal "anekdotične primere, da se je nekdo okužil dobesedno v nekaj sekundah samo zaradi stika do pol metra razdalje".

V zvezni državi Novi Južni Wales z največjim številom prebivalcev so zadnji dan potrdili enajst okužb, od začetka zadnjega izbruha skupno 40.

V Sydneyju so zaradi širjenja deltarazličice uvedli nove omejitve, ne pa še zaprtja. Foto: AP
V Sydneyju so zaradi širjenja deltarazličice uvedli nove omejitve, ne pa še zaprtja. Foto: AP

Regionalna premierka Gladys Berejiklian je opozorila pred "najstrašljivejšim obdobjem" pandemije. Okužbo so potrdili tudi pri regionalnem kmetijskem ministru Adamu Marshallu, še en član regionalne vlade je v izolaciji zaradi stika.

Na območju 5-milijonskega Sydneyja so uvedli stroge omejitve, niso pa uvedli popolnega zaprtja.

V povezavi z izbruhom v Novem Južnem Walesu so dva primera potrdili v sosednji zvezni državi Viktorija. Tri primere okužbe so potrdili tudi v zvezni državi Queensland, a so vsi v izolaciji.

Nova Zelandija brez okužb

Nova Zelandija je v sredo dvignila stopnjo nevarnosti v prestolnici Wellington, saj jo je med koncem tedna obiskal avstralski turist, ki so mu po vrnitvi v Sydney potrdili okužbo. Novih okužb v Novi Zelandiji sicer niso potrdili.

V Rusiji največ novih okužb in mrtvih od konca januarja

V Rusiji so v zadnjih 24 urah prvič od konca januarja potrdili več kot 20.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu, natančneje 20.182. Ob tem je umrlo 568 covidnih bolnikov, kar je prav tako največ v enem dnevu od konca januarja.

Žarišče izbruha je Moskva, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili skoraj 8600 okužb. Umrlo pa je še 92 covidnih bolnikov, kar je največ od začetka pandemije te bolezni.

Naraščanje okužb, ki so mu priča od sredine meseca, je predvsem posledica različice novega koronavirusa delta, ki so jo najprej potrdili v Indiji in se hitro širi. V glavnem mestu predstavlja 90 odstotkov novih okužb, je povedal moskovski župan Sergej Sobjanin.

Poleg tega cepljenje proti covidu-19 v državi poteka počasi, čeprav je na voljo več cepiv proti tej bolezni. Do zdaj je najmanj en odmerek cepiva prejelo 20,7 milijona od 146 milijonov prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Rusiji so do zdaj potrdili okoli 5,4 milijona okužb z novim koronavirusom, od tega jih je 341.617 aktivnih. Umrlo pa je 131.463 covidnih bolnikov.