Različica delta je postala v zadnjem obdobju prevladujoča različica na širšem območju Lizbone. Foto: EPA
Različica delta je postala v zadnjem obdobju prevladujoča različica na širšem območju Lizbone. Foto: EPA

Delta različica koronavirusa, ki se je prvič pojavila v Indiji in velja za bolj nalezljivo, bi lahko bila do konca avgusta prisotna pri 90 odstotkih novih okužb z virusom v Evropski uniji, je opozoril Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

ECDC ob tem ponovno poziva k cepljenju. Pojasnili so še, da obstajajo dokazi, da so tisti, ki so prejeli le prvi odmerek cepiva od dveh, slabše zaščiteni pred okužbo z delta različico kot pred drugimi različicami, ne glede na vrsto cepiva. Polno cepljenje na drugi strani zagotavlja skoraj enako zaščito pred različico delta.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

ECDC predvideva, da bi lahko bila delta različica do začetka avgusta prisotna pri 70 odstotkih novih okužb in do konca avgusta pri 90 odstotkih. Ob 50-odstotnem postopnem zmanjšanju epidemioloških ukrepov do 1. septembra naj bi se incidenca okužb povečala v vseh starostnih skupinah, najbolj pa pri starejših od 50 let.

Scenariji tudi kažejo, da bi vsaka sprostitev čez poletje tistih ukrepov, ki so bili v veljavi junija, lahko privedla do hitrega in pomembnega povečanja dnevnih primerov okužb v vseh starostnih skupinah, in s tem povečanja števila hospitalizacij in smrtnih primerov, ki bi lahko dosegli enake ravni kot lansko jesen, če ne bodo sprejeti dodatni ukrepi.

ECDC zato med drugim poziva, da je čim prej treba doseči polno cepljenost vseh skupin s povečanim tveganjem za hud potek covida-19, da bi tako zmanjšali tveganja za hospitalizacije in smrt.

Indija: Opozorila glede nove različice

V Indiji pa opozarjajo na nevarnost nove različice koronavirusa, imenovane delta plus, ki so jo našli v zveznih državah Maharastra, Kerala in Madhja Pradeš. Kot poroča Al Džazira, je nova različica bolj nalezljiva, v večji meri se povezuje z receptorji na pljučnih celicah, raziskujejo pa tudi možnost, da se protitelesa na to različico slabše odzivajo.

Zdravstvene oblasti svarijo, da bi se lahko zaradi različice delta plus v Indiji sprožil novi val okužb s koronavirusom. V državi so sicer v zadnjem dnevu našteli novih 50.848 okužb in 1358 smrti ljudi s covidom-19. Skupno se je v državi z omenjenim virusom okužilo 30 milijonov ljudi, umrlo je 390.660 bolnikov s covidom-19.

Delta plus še v devetih drugih državah

Različico delta plus so sicer našli v devetih državah - Združenem kraljestvu, Švici, Nepalu, ZDA, Rusiji, Indiji, Japonskem, Portugalskem in Kitajskem.

Več kot 20 odstotkov okužb z novim koronavirusom v ZDA v zadnjih dveh tednih sicer pripisujejo različici virusa delta. Vodilni ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni Anthony Fauci svari pred tem, da bi se različica med ljudmi razširila podobno kot v Združenem kraljestvu. Obstajajo dokazi, da ta različica na cepiva proti covidu-19 ni odporna, je še poudaril.

Restavracije in bari lahko še naprej obratujejo. Foto: EPA
Restavracije in bari lahko še naprej obratujejo. Foto: EPA

Bo različica delta povzročila četrti val na Portugalskem?

Portugalska se boji izbruha četrtega vala epidemije covida-19, saj se v državi pospešeno širi različica novega koronavirusa delta, ki predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni.

Ker želijo preprečiti nadaljnje širjenje virusa, so prejšnji konec tedna omejili potovanja med prestolnico in preostalim delom Portugalske.

"Skušamo odložiti prihod (različice delta) v druge regije države, tako da se lahko ljudje zaščitijo z okrepljenim cepljenjem," je v ponedeljek sporočila tamkajšnja ministrica za zdravje Marta Temido. Opozorila je, da bodo morda uvedli dodatne omejitve.

"Oceniti moramo stanje in vse prosimo za podporo, da se bomo v čim večji meri izognili tistim ukrepom, ki imajo hujše posledice za gospodarstvo in družbo," je dodala.

Različica delta je postala v zadnjem obdobju prevladujoča različica na širšem območju Lizbone. Novi koronavirus pa se širi zelo hitro, pred šestimi tedni so imeli v povprečju po 300 okužb dnevno, zdaj jih je po več kot 1100.

Strokovnjaki svarijo pred eksponentno rastjo, saj da sprva številke rastejo postopoma, nato pa eksplodirajo.

Na Portugalskem, kjer živi 10 milijonov ljudi, je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 46 odstotkov prebivalstva, v celoti pa je cepljenih 29 odstotkov.

Prebivalci Lizbone najmanj en teden ne bodo smeli zapustiti mesta iz nenujnih razlogov. Foto: EPA
Prebivalci Lizbone najmanj en teden ne bodo smeli zapustiti mesta iz nenujnih razlogov. Foto: EPA

V Sydneyju zaradi izbruha koronavirusa omejili izhode iz mesta

Oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales so prebivalcem Sydneyja prepovedale zapustiti mesto, saj želijo preprečiti, da bi se izbruh različice novega koronavirusa delta razširil v druge regije. Doslej so potrdili več kot 30 okužb, potem ko se je prejšnji teden pojavilo žarišče na območju Bondi Beacha.

Na Portugalskem, kjer živi 10 milijonov ljudi, je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 46 odstotkov prebivalstva. Foto: EPA
Na Portugalskem, kjer živi 10 milijonov ljudi, je doslej prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 46 odstotkov prebivalstva. Foto: EPA

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je napovedala, da prebivalci Sydneyja najmanj en teden ne bodo smeli zapustiti mesta iz nenujnih razlogov, omejili so tudi druženje. Omejitev potovanj velja za sedem lokalnih okrajev, kjer so zaznali novi koronavirus.

Restavracije in bari lahko še naprej obratujejo, prepovedali pa so petje in plesanje. Dovoljeni ostajajo tudi večji dogodki, na 50 odstotkov pa so zmanjšali kapacitete na stadionih.

Avstralija je med najuspešnejšimi državami pri obvladovanju covida-19, doslej so potrdili nekaj več kot 30.000 okužb in 910 smrti. Zadnji izbruh so povezali z voznikom mednarodne letalske posadke, ki se je okužil z različico delta.

Omejitvene ukrepe so medtem zaostrili tudi v novozelandski prestolnici Wellingtonu, potem ko je bil potnik iz Sydneyja ob vrnitvi v Avstralijo pozitiven na testiranju na koronavirus. V Wellingtonu je preživel tri dni, zato so oblasti druženja preventivno omejile na 100 ljudi.

Ameriška vlada potrdila neuspeh pri cilju 70 odstotkov cepljenih do 4. julija

Bela hiša je sporočila, da jim v ZDA do 4. julija ne bo uspelo z vsaj enim odmerkom proti covidu-19 cepiti 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let. Ta cilj si je pred časom zadal predsednik ZDA Joe Biden.

Koordinator Bele hiše za odgovor na pandemijo covida-19 Jeff Zients je dejal, da ne bodo dosegli cilja 70 odstotkov cepljenih z enim odmerkom in 160 milijonov povsem cepljenih do dneva neodvisnosti. Ponovil je, da bodo do 4. julija z vsaj enim odmerkom cepili 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 27 let. Ob tem je zatrdil, da bo cilj uresničen nekaj tednov pozneje. Doslej so povsem cepili že 150 milijonov ljudi, cilj 160 milijonov pa naj bi dosegli do sredine julija.