Brazilija je za ZDA in Indijo na 3. mestu po številu potrjenih okužb. Foto: Reuters
Brazilija je za ZDA in Indijo na 3. mestu po številu potrjenih okužb. Foto: Reuters

Doslej je boj z boleznijo izgubilo že več kot 350.000 Brazilcev, število smrti pa v zadnjih mesecih strmo narašča. Prejšnji teden je število umrlih v enem dnevu prvič preseglo 4000, samo marca je umrlo skoraj 70.000 ljudi, kar je dvakrat več kot januarja.

Sorodna novica Le 27 izmed 64 centrov aktivno vabi ljudi na cepljenje, inšpektorji kršitve ugotovili v 7 centrih

Vse več obolelih potrebuje zdravniško pomoč, med njimi pa so vse mlajši Brazilci. Na oddelkih intenzivne nege je bila prejšnji mesec več kot polovica bolnikov mlajših od 40 let, je za Prvi dnevnik poročala Nina Rozman.

Brazilske zdravstvene oblasti ugotavljajo precej visoko smrtnost tudi pri otrocih, ki sicer ne spadajo v rizične skupine.

Virus se vse hitreje širi med mladimi Brazilci

Svojo zgodbo je z BBC-jem delila Jessika Ricarte, mama enega od umrlih otrok. Da je z enoletnim Lucasom nekaj narobe, je maja lani posumila, ko je izgubil tek, saj je bil sicer zelo ješč. Naprej je pomislila, da mu rastejo zobje, potem pa je dobil tudi vročino, bil je utrujen in imel težave z dihanjem. Odpeljala ga je v bolnišnico in prosila, naj ga testirajo na novi koronavirus, a je zdravnik to zavrnil. "Zdravnik ga je dal na oksimeter. Vsebnost kisika v krvi je bila 86-odstotna. Zdaj vem, da to ni normalno," je povedala strta Jessica. Ker malček ni imel vročine, jo je zdravnik odpravil, češ da ni nič resnega, dal ji je antibiotike in jo poslal domov. Po 10 dneh antibiotikov je večina simptomov izzvenela, ostala pa je utrujenost.

Sorodna novica 26 otrok po okužbi dobilo večorganski vnetni sindrom

V naslednjih tednih je malček spal vse več, na začetku junija pa je nenehno bruhal. Starši so ga odpeljali v bolnišnico. Takrat so ga le testirali, izvid njegovega testa je bil pozitiven. Malčka so prepeljali na intenzivni oddelek pediatrične enote v Sobralu, kjer so mu diagnosticirali večorganski vnetni sindrom. Po mesecu dni v bolnišnici je Lucas umrl. Njegovi starši so prepričani, da bi sin preživel, če bi ga testirali takoj ob prvem obisku zdravnika maja.

Novi koronavirus lahko povzroča cel spekter avtoimunskih stanj, ki lahko prizadenejo različne organe. Dve najpogostejši stanji, ki jih diagnosticirajo pri otrocih, sta večorganski vnetni sindrom in vnetje drobnih žil (kovidvaskulitis).

Večorganski vnetni sindrom se pojavi približno od 2 do 6 tednov po preboleli okužbi s SARS-CoV-2.

Brazilski zdravstveni sistem je na robu zmogljivosti. Foto: Reuters
Brazilski zdravstveni sistem je na robu zmogljivosti. Foto: Reuters

Po podatkih brazilskega ministrstva za zdravje je bil covid-19 med februarjem 2020 in 15. marcem 2021 usoden za najmanj 852 brazilskih otrok, mlajših od devet let, med njimi 518 mlajših od enega leta. Glavna epidemiologinja na univerzi Sao Paulo Fatima Marinho ocenjuje, da je dejansko število več kot dvakrat višje, predvsem zaradi težav z netestiranjem. Po njenih izračunih je število presežnih smrti zaradi nepojasnjenih respiratornih sindromov 10-krat višje kot v preteklih letih. Če to dodamo dejanskim številkam, potem je umrlo okoli 2060 otrok, mlajših od 9 let, med njimi 1302 otroka, mlajša od enega leta, še poroča BBC.

Indija: Več kot 200.000 novih okužb

Po podatkih indijskih oblasti so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 200.000 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 1.038 bolnikov s covidom-19. Število novih okužb se je od začetka aprila več kot podvojilo, oblasti pa se spopadajo s pomanjkanjem cepiv in bolniških postelj.

Skupno so v Indiji do zdaj potrdili več kot 14 milijonov okužb, kar jo po številu okužb uvršča na 2. mesto za ZDA. Samo ta mesec so potrdili dva milijona okužb. Oblasti v nekaterih zveznih državah so zaradi naraščanja okužb uvedle omejitve. V državi Maharaštra s finančno metropolo Mumbaj so zaprli vse nenujne trgovine, prepovedano je druženje več kot petih ljudi.

Skupno so v tej državi z okoli 1,3 milijarde prebivalcev do zdaj potrdili več kot 173.000 smrti zaradi covida-19.