V Braziliji je do zdaj umrlo več kot 307.000 covidnih bolnikov. Foto: EPA
V Braziliji je do zdaj umrlo več kot 307.000 covidnih bolnikov. Foto: EPA

Brazilija se od februarja spoprijema z rekordom za rekordom pri številu novih smrtnih žrtev in novih okužb s koronavirusom. Skupaj je v državi do zdaj umrlo že več kot 307.000 covidnih bolnikov.

V zadnjem tednu je v povprečju umrlo 2400 ljudi na dan, kar je več kot trikrat več kot na začetku januarja.

To število se povečuje zaradi različnih dejavnikov. Med drugim ljudje opuščajo ukrepe za zajezitev virusa, poleg tega pa so v tej državi odkrili tudi eno od različic koronavirusa, ki veljajo za bolj nalezljive.

Velika težava je tudi to, da cepljenje proti covidu-19 v državi poteka počasi. Do zdaj je en odmerek cepiva prejelo manj kot šest odstotkov od 212 milijonov prebivalcev.

Tudi Brazilija razvija cepivo

K pospešitvi cepljenja bi lahko prispevala cepiva, razvita in proizvedena v Braziliji. Pri tem pa gre tudi za spopad med političnimi nasprotniki.

Biomedicinski inštitut Butantan iz Sao Paula je v petek sporočil, da razvija cepivo ButanVac. Pričakujejo, da bi lahko med majem in julijem proizvedli 40 milijonov odmerkov tega cepiva, ki bo skoraj v celoti razvito in proizvedeno v Braziliji. Cepiti bi lahko začeli julija, če ga bo pristojna brazilska agencija odobrila. Prošnjo za začetek kliničnih testiranj, ki so predvidena za april, morajo sicer še vložiti.

Inštitut ima močno podporo guvernerja zvezne države Sao Paulo Joaa Dorie, ki velja za glavnega nasprotnika aktualnega predsednika Jaira Bolsonara na predsedniških volitvah prihodnje leto.

Bolsonarova vlada je na to odgovorila že nekaj ur pozneje. Minister za znanost in raziskave Marcos Pontes je sporočil, da je zvezna vlada v več brazilskih cepiv vložila denar. Za eno so že oddali vlogo za začetek kliničnih testiranj. To cepivo je razvila medicinska fakulteta v mestu Ribeirao Preto v zvezni državi Sao Paulo.

Kmalu bodo po besedah ministra vložili še prošnji za začetek kliničnih testiranj za še dve cepivi.

To, da je tudi guverner Sao Paula Doria predstavil razvoj brazilskega cepiva, je Pontes označil za naključje. Je pa to po njegovih besedah dobro za državo, saj potrebujejo več domačih cepiv.