Cepljenje proti opičjim kozam v ZDA. V Evropi je ponekod že začelo primanjkovati cepiva proti tej bolezni. EU je sicer naročila cepiva podjetja Bavarian Nordic, ki so originalno namenjena cepljenju proti nevarnejšim črnim kozam. Foto: EPA
Cepljenje proti opičjim kozam v ZDA. V Evropi je ponekod že začelo primanjkovati cepiva proti tej bolezni. EU je sicer naročila cepiva podjetja Bavarian Nordic, ki so originalno namenjena cepljenju proti nevarnejšim črnim kozam. Foto: EPA

V Nemčiji so potrdili več kot 3000 primerov opičjih koz, je objavil Inštitut Roberta Kocha. Med skupno 3025 bolniki je večina moških. Med njimi je tudi osem žensk, dva mladostnika in štiriletna deklica, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tudi v Belgiji so potrdili prvi primer okužbe pri ženski, je sporočil belgijski inštitut za javno zdravje Sciensano. Po zadnjih podatkih so v Belgiji potrdili 546 primerov opičjih koz.

Članice Evropske unije imajo sicer precej različne zaloge cepiv proti opičjim kozam. V Belgiji imajo po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje nazadnje na voljo 3000 odmerkov. Belgija je sicer naročila še dodatnih 30.000 doz cepiva, ki ga pričakujejo oktobra.

V Franciji imajo medtem po besedah ministra za zdravje Francoisa Brauna cepiva dovolj za 250.000 ljudi. Francija je sicer omenjeno količino cepiva nabavila sama, mimo skupnega naročanja držav članic EU-ja.

Glede na dosedanje ugotovitve se virus prenaša s tesnimi stiki. Doslej je do okužb prišlo večinoma pri spolnih odnosih med moškimi. V želji, da bi se zaščitili pred virusom, so se zato številni pripadniki skupnosti LGBT iz Belgije podali na cepljenje čez mejo v francosko mesto Lille, je poročal bruseljski portal Politico.

EU kupil 163.000 odmerkov, Sloveniji namenjenih 1400

Evropska komisija je nedavno naročila 163.620 doz cepiva, ki je bilo delno že razdeljeno med države članice. Slovenija naj bi tako v skladu z odločitvijo vlade od Evropske komisije prejela 1400 odmerkov cepiva Jynneos (Imvanex) danskega podjetja Bavarian Nordic.

Razpoložljivost cepiva tega podjetja se med državami sicer razlikuje, pri čemer je težko določiti velikost obstoječih zalog, saj številne vlade ta podatek zaradi nacionalne varnosti držijo zase, navaja Politico.

Govorec komisije Adalbert Jahnz je v torek povedal, da so zmogljivosti proizvodnje cepiva omejene in da trenutno tečejo pogovori s podjetjem o ukrepih za povečanje zmogljivosti.

Pomanjkanje cepiva v Veliki Britaniji

Tudi v Veliki Britaniji zaloge cepiva proti opičjim kozam kopnijo. Kot je danes poročala televizija Sky News s sklicevanjem na interne vire, je na voljo le še okoli 5000 doz cepiva. Ponekod v državi naročanje na cepljenje ni več možno. Časopis Financial Times pa je, sklicujoč se na vladno pismo, poročal, da novih pošiljk ni pričakovati pred septembrom.

Cepivo proti črnim kozam se uporablja tudi proti opičjim

Cepivo podjetja Bavarian Nordic je bilo leta 2013 odobreno za zaščito pred virusom črnih koz, 22. julija pa ga je Evropska agencija za zdravila (Ema) predlagala tudi za omejevanje okužb z opičjimi kozami.

Proizvajalec cepiva je takrat sporočil, da bo trenutni izbruh bolezni izkoristil tudi za študijo, s katero bodo ugotavljali dejansko učinkovitost cepiva proti opičjim kozam. Opičje koze so manj nevarne in manj kužne kot črne koze, ki so bile izkoreninjene leta 1980.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh opičjih koz 23. julija razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Opičje koze so se v začetku maja začele po svetu širiti iz zahodnoafriških in srednjeafriških držav, kjer je bolezen endemična. Večino novih primerov sicer zaznavajo v Zahodni Evropi. V Sloveniji so jih doslej potrdili 35.