Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ta teden bo ambulanta za neopredeljene paciente v kranjskem zdravstvenem domu delovala dvakrat, prihodnji teden pa trikrat. Za delo v tamkajšnji ambulanti za neopredeljene paciente se je odločilo sedem družinskih zdravnikov.

Njihov vodja, zdravnik Luka Kristanc, pojasnjuje: "To pomeni, da lahko v ZD-ju Kranj zagotavljamo pol programa, ker so zdravniki preobremenjeni. Toliko bi pa najbrž šlo za obdobje nekaj mesecev, mogoče celega leta. V maju pa načrtujemo odprtje nove ambulante, takrat naj bi velik delež teh pacientov predali novi zdravnici."

Ambulanta za neopredeljene zavarovane osebe v Zdravstvenem domu Kranj bo ta teden odprta danes in v četrtek od 14. do 19. ure.

Naslednji teden bo bolnike obravnavala v ponedeljek od 10. do 12. ure, v sredo od 14. do 19. ure in v petek od 14. do 16. ure.

Urnik ambulante za neopredeljene za februar je objavljen tudi na spletni strani zdravstvenega doma. Registracija oseb, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, v ambulanti za neopredeljene pa je možna le za tiste, ki potrebujejo zdravstveno obravnavo, opozarjajo v ZD-ju.

Na Osnovnem zdravstvu Gorenjske razmišljajo, da bodo za Zgornjo Gorenjsko uredili eno ambulanto, ki bo izmenično delovala v zdravstvenih domovih na Jesenicah, v Radovljici in na Bledu, s čimer bi zagotovili obravnave pacientom brez družinskih zdravnikov na tem območju.

Strokovna vodja OZG-ja Lidija Pristov Pretnar razlaga, da nameravajo ambulante zasnovati tako, "da bi bila vsak dan locirana v drugem zdravstvenem domu". "Tukaj so še določene tehnične težave. Teh pacientov je, po številkah, 200–300 na območju Bleda, 400 v Radovljici, malo več kot 1000 na Jesenicah," še dodaja.

"Mi ne zaznavamo, da bi prihajali v dežurne službe, tako da čisto realne slike verjetno še nimamo," še dodaja.

Urnik ambulante za neopredeljene paciente v kranjskem zdravstvenem domu in odprtje načrtovane nove ambulante naj posamezniki spremljajo tudi na spletni strani, še svetujejo.