UKC Ljubljana se srečuje s kadrovsko stisko otroških kardiologov, potem ko so trije domači kardiologi v maju dali odpoved. Foto: BoBo
UKC Ljubljana se srečuje s kadrovsko stisko otroških kardiologov, potem ko so trije domači kardiologi v maju dali odpoved. Foto: BoBo

Kardiologa, ki prihajata iz Hrvaške in ZDA, se trenutno seznanjata z opremo in procesi dela v UKC-ju in se vanje tudi vključujeta. Neposredno delo z bolniki pa bosta začela izvajati, ko bodo v veljavo stopile dopolnitve zakona o zdravniški službi. Slednje bo Državni zbor obravnaval na torkovi izredni seji.

Ko bodo dopolnitve sprejete, bodo v UKC-ju lahko uredili pogodbene obveznosti z zdravnikoma. "Tako bomo imeli zagotovljeno vsakodnevno delo pediatričnega kardiologa na bolnišničnem oddelku in stalno pripravljenost pediatra kardiologa. En pediater kardiolog izvaja tudi invazivno diagnostiko, eden od njiju tudi fetalni ultrazvok," so sporočili iz UKC-ja.

Ambulante ostajajo odpovedane
Sicer pa so imeli v UKC-ju tudi ob koncu tedna zagotovljeno stalno pripravljenost pediatra kardiologa. V tem času je bilo nekaj klicev in za vse te je bilo ustrezno poskrbljeno. Tudi za naprej je zagotovljena stalna pripravljenost pediatra kardiologa. Danes je prišlo nekaj bolnikov na ambulantni pregled, preglede je opravil domač pediater kardiolog, ki je bil v preteklosti del kardio-kirurške ekipe.

V tem tednu so sicer ambulante odpovedane, saj je treba glede na nova dejstva narediti nove urnike. Starši pa bodo prejeli obvestilo o novem datumu pregleda. Ambulanta za srčne spodbujevalnike dela kot do zdaj. Starši se lahko z vprašanji še vedno obrnejo na elektronsko pošto, so še sporočili iz UKC-ja.

Dopolnitev zaradi kadrovske stiske
Konec prejšnjega tedna se je namreč na pediatrični kliniki izteklo službovanje še dvema od treh domačih kardiologov, ki so dali odpoved v maju. Zaradi kadrovske stiske na tem oddelku in pomanjkanja otroških kardiologov na širšem prostoru je vlada v odhajanju pripravila predlog dopolnil zakona o zdravniški službi, s katerimi bi olajšali zaposlitve strokovnjakov iz držav zunaj EU-ja.