Ljutomerski dom za ostarele. Foto: BoBo
Ljutomerski dom za ostarele. Foto: BoBo

Ljutomerski dom starejših s približno 150 stanovalci in 90 zaposlenimi je bil eno od večjih žarišč okužb s covidom-19. Prvo okužbo so tam potrdili konec marca, nato je število strmo naraščalo in se povzpelo na 90. 45 stanovalcev se k sreči ni okužilo. Razmere v domu se počasi vračajo v ustaljene tirnice. Pred kratkim so znova odprli vrata tudi svojcem stanovalcev, v petek je strokovno pomoč v domu končalo tudi osebje mariborskega UKC-ja, ki je v domu pomagalo od začetka maja. Tako bodo v domu spet sami skrbeli za stanovalce.

Dom je šel skozi hude čase

Ob pojavu in večanju števila okužb v ljutomerskem domu starejših so sprva bile informacije s strani vodstva bolj kot ne skope, kar je stanovalce in njihove svojce postavljalo v še večjo negotovost. Veliko je bilo čustvenih stisk, saj je izbruh okužbe bistveno okrnil socialne stike, obiske svojcev ...

Zaradi okužbe so se začele redčiti tudi vrste med zaposlenimi. Tisti, ki so bili na delovnem mestu, pa so bili preobremenjeni, izčrpani. Marsikaterega je bilo strah, da bo zaradi svojega poslanstva okužil najbližje. Ko je postalo jasno, da v domu niso kos razmeram, jim je prišlo pomagat osebje iz vseh štirih pomurskih zdravstvenih domov, ter iz ptujske, mariborske in murskosoboške bolnišnice. Strokovno delo je sprva prevzela ekipa murskosoboške bolnišnice, pozneje osebje mariborskega UKC-ja. Svoje poslanstvo so v ljutomerskem domu končali v petek.

Tina Bregant, državna sekretarka.  Foto: MMC RTV SLO
Tina Bregant, državna sekretarka. Foto: MMC RTV SLO

Dom so zapustili v "dobri kondiciji", je povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant in dodala: "Razmere v Ljutomeru smo spremljali z veliko zaskrbljenostjo. Kljub naporom, ki so ga vlagali tukajšnji zaposleni, in pomoči iz lokalnih bolnišnic nam ni uspelo uspešno zajeziti problema. A zgodba, ki je bila od začetka polna zaskrbljenosti in strahu, se je na koncu ‒ lahko rečemo ‒ končala kot zgodba o uspehu. To pa zato, ker smo se v tej zgodbi vsi ogromno naučili. Bili smo se prisiljeni učiti sproti in se spomniti, kako pomembno je križanje čistih in ne čistih poti, čiščenje, vzdrževanje higienskih ukrepov. Tega smo se morali vsi skupaj spet spomniti, okrepiti in upam, da bomo zdaj, ko je dom urejen, to znanje ohranili tudi za primer, če pride morebiti do drugega vala. Na tem mestu se zahvaljujem vsem, ki so sodelovali in pomagali v ljutomerskem domu. Ne smemo pozabiti tudi na stanovalce, ki jim je bilo izjemno težko. Izjemno težko opazovati razmere in spremljati različne informacije in komentarje o dogajanju v domu. Zdaj je stanje urejeno in upam si trditi, da ta dom, ki je uspel organizirati sivo cono, rdečo cono in zajeziti okužbo, da ga lahko zdaj damo kot dober učni primer, kako se vsi skupaj lahko naučimo, prilagodimo in na koncu tudi izidemo kot zmagovalci. Sicer z veliko napora. Vsi smo izjemno utrujeni. Ampak to je tisto, zaradi česar delamo. In še nekaj se je zgodilo. Zdravniki, sestre, zdravstveniki iz regijskih zdravstvenih ustanov in lokalno smo se povezali. Navsezadnje tudi ministrstvo za zdravje in ministrstvo za delo. Resnično smo morali stopiti skupaj in uspeli. Kot rečeno: veliko smo se naučili in postavili temelje za to, kako bomo ukrepali v prihodnje in kako bomo poskrbeli za naše starostnike, ki so krhki, ranljivi, da bi v prihodnje čim manjkrat prihajalo do podobnih težav. Ali bo drugi val? Verjetno bo. Dokler nimamo cepiva. Prekuženost v populaciji je izjemo nizka, kar pomeni da kolektivne imunosti nimamo. Vendar zdaj vemo, kako se moramo odzvati, kako moramo stopnjevati ukrepe, kaj moramo postoriti. In še nekaj bi rada povedala. Jaz sem nevroznanstvenik in povem vam, da se stvari ne naučimo takrat, ko je vse dobro, ko je vse super. Največ se naučimo takrat, ko delamo napake in ugotovimo, da jo moramo popraviti in spremeniti način dela. Čeprav je to zelo mukotrpen in težaven način učenja, se v določenih primerih lahko samo tako veliko naučimo za prihodnost in za to, kako moramo ukrepati," je sklenila Bregantova.

"Učili in naučili so nas, kako živeti s covidom"

Tomislav Nemec. Foto: MMC RTV SLO
Tomislav Nemec. Foto: MMC RTV SLO

"Težave smo začeli premagovati s pomočjo zunanjega osebja in po začetnih težavah je naše skupno delo preraslo v plodno sodelovanje. To obdobje je sklenilo osebje iz UKC-ja Maribor, ki po opravljenem delu zapušča naš dom. Vsi so do nas pristopil mentorsko. Učili in naučili so nas, kako živeti s covidom, kako naj se osebje obnaša trajno tako, da bo lahko skrbelo za varnost stanovalcev. Zato se vsem iskreno zahvaljujem. Trenutno je še vedno odsotnih šest zaposlenih. Upam, da bomo z novo organizacijo dela uspešni, da bomo lahko v naslednjih dneh sami obvladovali položaj," je povedal direktor doma starejših občanov Ljutomer Tomislav Nemec.

Sicer pa so v domu odprli vrata tudi za svojce stanovalcev, julija pa naj bi začeli sprejemati tudi nove stanovalce.

"Upam, da smo se naučili, da je pomembna medosebna razdalja, meter in pol do dva metra. Ostaja tudi posebna pozornost na higieni rok in razkuževanje. Upam, da smo se vsi iz tega nekaj naučili. Če smo se naučili umivati roke, vzdržati razdaljo in predvsem ne bolni hoditi v službo, to je izjemno pomembno. Potem bo tudi naslednja gripa šla mimo nas malo lažje, ker gre vse za take okužbe, ki se prenašajo med ljudmi."