Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

V slovenskih bolnišnicah je zaradi covida-19 hospitaliziranih 24 bolnikov, pet jih zdravijo na intenzivni negi. En bolnik je bil odpuščen iz bolnišnice.

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zdravijo 13 bolnikov s covidom-19. Intenzivno zdravljenje potrebujeta dva bolnika. V mariborskem kliničnem centru se je v ponedeljek zdravilo osem bolnikov z novim koronavirusom, na intenzivni negi pa trije. Iz UKC-ja Maribor so do zdaj odpustili 88 ljudi.

Več kot 70.000 testov

V Sloveniji so do zdaj opravili 70.970 testov, 1467 jih je bilo pozitivnih.

Skupaj so za covidom-19 umrli 104 bolniki. Do 17. maja (103 smrtne žrtve) je bilo med smrtnimi žrtvami covida-19 v Sloveniji 61 žensk in 42 moških. Delež umrlih glede na število okuženih je sicer v vseh starostnih skupinah še naprej višji pri moških.

Z novim koronavirusom je bilo namreč okuženih 648 moških in 819 žensk.

Večina umrlih je iz skupine nad 85 let, pri moških jih je sicer veliko tudi v skupini od 75 do 84 let. Med mlajšimi od 45 let do zdaj ni bilo smrtnih žrtev.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo med potrjeno okuženimi v ponedeljek največ starih med 45 in 54 let. Največ potrjeno okuženih žensk je prav v tej starostni skupini, moških pa je največ v starostni skupini od 55 do 64 let.

Več kot tretjina umrlih za covidom-19 v Šmarju pri Jelšah

Po podatkih NIJZ-ja glede na občino bivanja je največ umrlih za covidom-19 v Šmarju pri Jelšah (37 smrtnih žrtev), kar je več kot tretjina vseh smrtnih žrtev za covidom-19 v Sloveniji.

Sledijo Ljutomer (19 smrtnih žrtev), Metlika (16 smrtnih žrtev), Ljubljana (11 smrtnih žrtev) in Horjul (6 smrtnih žrtev).

Šele pet dni podatka o aktivno okuženih

Nacionalni inštitut za javno zdravje je pred petimi dnevi začel objavljati število aktivno okuženih. To je povzročilo nekaj zmede, saj je npr. portal Worldmeter, ki prikazuje statistike držav, povezane s covidom-19, do takrat prikazoval, da ima Slovenija več kot tisoč aktivno okuženih, isto pa je pred kratkim zapisala avstrijska tiskovna agencija.

NIJZ je za TV Slovenija sporočil, da podatka do zdaj niso sporočali zaradi omejenih kadrovskih virov in tehničnih rešitev.

Vodja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za TV Slovenija povedala, da je podatek koristen, zato je tudi skupina pozvala inštitut, naj objavljanje začne. "Prav je, da je objavljen in izračunan na mednarodno primerljiv način," je izjavila. Ne nazadnje zato, ker je podlaga za odločanje tako pri nas kot tudi pri drugih državah.

Število 21 aktivno okuženih je "zelo, zelo dobro", je ocenila. V isti sapi pa je opozorila, da gre za potrjene primere, torej jih je v populaciji zagotovo še precej več.

Zakaj Avstrija ne odpira meje s Slovenijo?