V Franciji so v petek potrdili skoraj 2300 novih okužb. Foto: Reuters
V Franciji so v petek potrdili skoraj 2300 novih okužb. Foto: Reuters

Zaščitne maske so v delih mesta, kjer se običajno zbira veliko ljudi, obvezne za vse, stare 11 let ali več. Ukrep naj bi veljal mesec dni, ga je pa mogoče podaljšati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaščitne maske je v Parizu treba nositi na tržnicah, nabrežju Sene in v več kot sto ulicah. Niso pa obvezne ob nekaterih priljubljenih turističnih znamenitostih, kot so Eifflov stolp, Elizejske poljane in Slavolok zmage.

Maske so obvezne kljub vročinskemu valu, zaradi katerega naj bi se živo srebro še do srede povzpelo do okoli 35 stopinj Celzija.

Skoraj 2300 novih okužb v enem dnevu

Francija je s strogimi ukrepi in karanteno v preteklih mesecih uspešno zajezila širjenje novega koronavirusa, a od julija število okužb znova narašča.

V petek so pristojne oblasti sporočile, da so potrdili skoraj 2300 novih okužb v enem dnevu, kar je največ po koncu karantene. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko Francija kmalu izgubi nadzor nad novim koronavirusom.

Zaradi ponovnega naraščanja števila okužb ponekod na lokalni ravni znova veljajo strogi ukrepi za zajezitev virusa. Tako je v mestu Lille v bližini meje z Belgijo že teden dni obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem. Maske so na prostem obvezne tudi v severni regiji Mayenne ter turističnih destinacijah Nica, Biarritz, Saint-Malo in Le Touquet.

Povsod po Franciji je obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, kršilcem tega pravila pa grozi globa 135 evrov.

V Parizu obvezno nošenje mask na prostem