Ponekod po Franciji so maske obvezne tudi na prostem. Foto: Reuters
Ponekod po Franciji so maske obvezne tudi na prostem. Foto: Reuters

Avgusta v Franciji zaznavajo v povprečju 1222 okužb s koronavirusom dnevno, kar je skoraj trikrat več kot julija, ko so v povprečju potrdili 435 novih okužb. Aprila, ko je bila pandemija v Franciji v največjem razmahu, so imeli 2585 okužb na dan. Skupaj so v Franciji doslej potrdili več kot 194.000 primerov koronavirusa.

Pristojne francoske oblasti so v sredo še sporočile, da je v zadnjem dnevu za covidom-19 umrlo devet ljudi, skupno pa več kot 30.300. Francija se tako po številu smrtnih žrtev uvršča na sedmo mesto na svetu.

Ponekod obvezne maske na prostem

Zaradi ponovnega naraščanja števila okužb ponekod na lokalni ravni znova veljajo strogi ukrepi za zajezitev virusa. Tako je v mestu Lille v bližini meje z Belgijo od ponedeljka obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem. Maske so na prostem obvezne tudi v severni pokrajini Mayenne ter turističnih destinacijah Biarritz, Saint-Malo in Le Touquet.

V Franciji je sicer obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, v petek pa je vlada dala dovoljenje lokalnim oblastem, da lahko tudi same uvedejo obvezno nošenje mask.

  • Več kot 1000 novih okužb tudi v Nemčiji

V Nemčiji bodo po novem testirali vse s tveganih območij. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Nemčiji bodo po novem testirali vse s tveganih območij. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Medtem so v Nemčiji v sredo prvič po več tednih potrdili več kot 1000 novih okužb. Virus so potrdili pri skupno 1045 ljudeh. Od začetka krize so v Nemčiji okužbo potrdili pri skupno 213.067 ljudeh. Smrtnih žrtev covida-19 je bilo doslej v državi 9175.

V Nemčiji se v zadnjem času trudijo preprečiti vnose koronavirusa iz tujine. Predele z višjim številom okužb oblasti uvrstijo na seznam tveganih območij, pri katerih je ob vrnitvi v domovino potreben ali negativen test na koronavirus ali pa 14-dnevna karantena.

Potem ko je prejšnji teden Nemčija na seznam uvrstila tri španske pokrajine, je v sredo nanj dodala še širše območje mesta Antwerpen v Belgiji. Število okuženih je namreč preseglo 50 primerov na 100.000 prebivalcev.

V soboto bodo v Nemčiji sicer uvedli obvezno testiranje na koronavirus za vse, ki se bodo vrnili s tveganih območij. Prostovoljno in brezplačno testiranje je sicer na voljo že od prejšnjega tedna.

Minister za zdravje Jens Spahn je pojasnil, da želijo z obveznim testiranjem biti bolj previdni. "Jasno mi je, da je to poseg v svobodo posameznika," je povedal. Po njegovem pa je to tudi razumljiv ukrep za ljudi, ki pridejo s tveganih območij.

  • V Avstriji znova več kot 100 novih okužb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah prvič ta mesec zabeležili več kot 100 novih primerov okužb. Potrdili so jih 130, od tega več kot polovico na Dunaju. Doslej so v državi potrdili 21.696 primerov okužbe, 719 bolnikov s covidom-19 je umrlo.

So pa okužbo potrdili tudi pri menihu benediktinskega samostana v kraju Michaelbeuern na Solnograškem, zaradi česar je vseh preostalih 11 menihov v karanteni. Kje se je okužil, ni znano, se pa njegovo stanje že izboljšuje, je povedal opat.

Pri šestih Avstrijcih so okužbo potrdili po vrnitvi z dopusta na Pagu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pri šestih Avstrijcih so okužbo potrdili po vrnitvi z dopusta na Pagu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Iz avstrijske Koroške pa medtem poročajo, da je v povezavi z neko vrtno zabavo v Beljaku v karanteni 80 ljudi. Med njimi je tudi mestni svetnik, pristojen za zdravje, Christian Pober. Okužbo so potrdili pri štirih ljudeh, vključno z organizatorjem. Gre za znanega beljaškega gastronoma.

Pri šestih prebivalcih dežele Spodnja Avstrija pa so okužbo potrdili po vrnitvi z dopusta na hrvaškem otoku Pag.

Po navedbah deželnih oblasti bi se lahko okužili na neki zabavi na Pagu. Potovali so v skupini 11 ljudi. Zaradi stika z okuženimi je v karanteni 21 ljudi.

  • Nov rekord na Poljskem

Poljsko zdravstveno ministrstvo sporoča, da so v zadnjem dnevu potrdili 726 novih okužb, že peti rekord od prejšnjega tedna. Skupno se je na Poljskem uradno okužilo 49.515 ljudi, umrlo jih je 1774.

  • Na Finskem raste število okužb

Finska zaostruje pogoje za vstop v državo. Foto: Reuters
Finska zaostruje pogoje za vstop v državo. Foto: Reuters

Virus se širi tudi na Finskem. Predstavnica ministrstva za zdravje Liisa-Maria Voipio-Pulkki je opozorila, da se je verjetno začel drugi val.

Hkrati je finska vlada danes z zelenega seznama držav umaknila Belgijo, Nizozemsko in Andoro, potem ko so tam zabeležili skokovit porast okužb. Vsi, ki se vrnejo iz teh držav, bodo morali v 14-dnevno karanteno, turistom iz teh držav pa ne bo več dovoljeno na Finsko.

Kljub neugodnemu razvoju razmer pa Finska v pandemiji ostaja ena od najmanj prizadetih držav v Evropi, saj so potrdili le dva nova primera okužbe na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Skupno so v državi s 5,5 milijona prebivalcev potrdili 7532 okužb in 331 smrti.

  • V danski klavnici 120 okuženih

Iz danskega mesnopredelovalnega podjetja Danish Crown pa so sporočili, da so v eni od klavnic potrdili okužbo s koronavirusom pri 120 zaposlenih. Gre za klavnico v kraju Ringsted, ki je približno 60 kilometrov oddaljen od Koebenhavna.

Minuli konec tedna so iz klavnice poročali o 62 okužbah, zdaj pa so se odločili, da bodo v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja okužb približno 900 zaposlenih dvakrat tedensko testirali na okužbo.

Klavnice in drugi mesnopredelovalni obrati so žarišča okužb tudi v več drugih državah, med drugim v Nemčiji in Belgiji.