V Sloveniji je okoli 300 ljudi, ki ne vedo, da so okuženi z virusom HIV, in okužbo širijo naprej. Foto: EPA
V Sloveniji je okoli 300 ljudi, ki ne vedo, da so okuženi z virusom HIV, in okužbo širijo naprej. Foto: EPA
Ženske, ki jemljejo tabletke, jih lahko zaradi težav s spominom pozabijo redno jemati, moški lahko zaradi neučakanosti pozabijo na kondom. Kadar pa pride do močne želje po otroku, se pojavi dilema, kako naprej.
Primarna zaščita pred širjenjem okužbe je varna spolnost, uporaba kondoma in lubrikanta ter dobro poznavanje spolnega partnerja, opozarja Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v ljubljanskem kliničnem centru. Foto: EPA
300 Slovencev ne ve, da ima virus HIV

V Sloveniji je problematično tudi prepozno odkrivanje okužbe - več kot tretjina jih pride na testiranje oziroma v bolnišnico z že napredovalo okužbo, pri četrtini novoodkritih pa je okužba napredovala že v aids.

Prvič po letu 2001 so lani odkrili tudi okužbo pri intravenoznem uživalcu drog, ob začetku evropskega tedna promocije testiranja na okužbo s HIV-om pa so na novinarski konferenci opozorili, da sta največja zadržka pred testiranjem strah pred boleznijo in stigmatizacija.

Ob evropskem tednu bodo na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana izvajali testiranja. V ponedeljek bo testiranje potekalo med 12.00 in 14.30, od torka do petka pa med 13.00 in 14.00. Izvidi bodo na voljo naslednji dan ob isti uri, petkovi izvidi pa v ponedeljek v času testiranja.

Tako je namen prvega evropskega tedna promocije testiranja na okužbo s HIV-om, ki se je začel danes in se končuje 29. novembra, predvsem širiti zavedanje o prednostih testiranja in pomenu povečanja števila testiranih na okužbo s HIV - tako med prebivalci kot med zdravstvenim osebjem - s ciljem zmanjšati število poznih diagnoz in izboljšati možnosti zdravljenja za okužene.

Virus širijo predvsem tisti, ki ne vedo za okužbo
Prednosti zgodnjega odkrivanja okuženosti s HIV-om so tako v podaljševanju življenjske dobe okuženega, saj je zdravljenje ob hitrem začetku zelo uspešno, prav tako se z odkritjem okužbe lahko prepreči širjenje virusa naprej.

Poleg tega zdravila tako znižajo koncentracijo HIV-a v krvi in telesnih izločkih, da se možnost širjenja okužbe zmanjša za več kot 90 odstotkov, je pojasnil Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v ljubljanskem kliničnem centru. Dodaja, da virus širijo predvsem tisti, ki ne vedo za okuženost.

Vendar pa se v Sloveniji ljudje razmeroma redko odločajo za testiranje na HIV, čeprav imajo to možnost tako pri družinskem zdravniku kot tudi v anonimni ponedeljkovi ambulanti na infekcijski kliniki. Obstajajo pa že tudi samoplačniški testi, s katerimi se lahko posameznik sam testira, vendar pa morajo od okužbe miniti vsaj trije meseci, da je takšen test zanesljiv.

Poleg testiranja na HIV v anonimni ambulanti po novem testirajo tudi na hepatitis B, po mnenju Janežiča pa bi bilo smiselno tudi testirati na sifilis in gonorejo - kar tretjina okuženih s HIV-om ima namreč tudi sifilis.

Testiranje priporočljivo predvsem za rizične skupine
Po svetu se je sicer pandemija okuženosti s HIV-om umirila, saj se je dostopnost do zdravil izboljšala tudi v podsaharski Afriki, kjer je največ okuženih. Vendar pa v razvitem svetu število okuženih raste med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi - tako je tudi okuženost s HIV-om v Sloveniji izrazita v tej skupini, pojasnjuje Tomažič.

Primarna zaščita pred širjenjem okužbe je varna spolnost, uporaba kondoma in lubrikanta ter dobro poznavanje spolnega partnerja, dodaja. Predvsem za rizične skupine pa je priporočljivo testiranje na HIV.

Težava pri tistih, ki živijo dvojno življenje
Že četrto leto pa v Sloveniji sicer poteka tudi akcijski program Testiraj se, v okviru katerega na terenu testirajo predvsem populacijo moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Predstavnik akcije Miha Lobnik je dejal, da letno naredijo na terenu 400 testov, letos je bil od 320 testiranih en HIV-pozitiven.

Lobnik pa opozarja na psihološke ovire, ki preprečujejo, da bi se posameznik odločil za testiranje. Nekateri zdravstveno ne ukrepajo niti po tem, ko izvedo, da so okuženi. Predvsem je težava pri tistih, ki živijo dvojna življenja in težko priznajo tako sebi kot svoji okolici za "drugo" življenje. Med moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, namreč poleg istospolno usmerjenih in biseksualcev spadajo tudi tisti, ki se sicer identificirajo kot heteroseksualni.

300 Slovencev ne ve, da ima virus HIV