Pri ozaveščenosti o preventivi proti okužbi z virusom HIV je še vedno najbolj problematična Afrika, v katero sicer že pošiljajo generična zdravila za zdravljenje okuženih. Foto: EPA
Pri ozaveščenosti o preventivi proti okužbi z virusom HIV je še vedno najbolj problematična Afrika, v katero sicer že pošiljajo generična zdravila za zdravljenje okuženih. Foto: EPA
Elton John
Elton John in njegov soprog David Furnish sta si ogledala prešite odeje, namenjene ozaveščanju o preprečevanju okužbe z virusom HIV, ki so jih razstavili v Washingtonu. Foto: EPA

Da bo treba več vložiti v testiranja, ozaveščenost javnosti in razširitev dostopa do obstoječih sredstev za zdravljenje bolezni oziroma preventivo, je bila sklepna misel 20.000 udeležencev mednarodne konference o aidsu, med katerimi so bili tudi nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton in njegova soproga, zdajšnja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, milijarder Bill Gates in glasbenik Elton John.

Teden dni trajajoča konferenca je bila prva, ki so jo organizirali v ameriški prestolnici Washington po letu 1990. Takrat so ZDA prepovedale potovanje v državo okuženim z virusom HIV, kar pa je ameriški predsednik Barack Obama leta 2010 ukinil.

Ljudje so še vedno premalo ozaveščeni
Po svetu danes z virusom HIV živi 32,4 milijona ljudi, za boj proti aidsu pa je bilo porabljenih 16,8 milijarde dolarjev, kar je za okoli sedem milijard dolarjev premalo za dosego cilja - omogočiti 15 milijonom bolnikov dostop do zdravil. Med ukrepi za zmanjšanje nevarnosti okužbe z virusom HIV je tudi večja usmerjenost na ženske. Revne države bi morale dobiti več ženskih kondomov, v Afriki pa so že začeli raziskave o vaginalnih obročih, premazanih s sredstvom za zatiranje virusa HIV.

Samo v ZDA se na primer 20 odstotkov okuženih z virusom HIV tega niti ne zaveda. Primer pomanjkljive poučenosti pa je afriška država Malavi, kjer je homoseksualnost prepovedana z zakonom in se preventiva osredotoča le na heteroseksualce. Homoseksualci tam niti ne vedo, da se aids lahko širi z analnimi spolnimi odnosi.

Prihranki bodo kmalu večji od vlaganj v preprečevanje okužbe z virusom HIV
Predsednik mednarodnega društva proti aidsu in soodkritelj virusa HIV, nobelovec Francoise Barre Sinoussi je dejal, da je povsem nesprejemljivo, če dokazana sredstva za zdravljenje aidsa in preventivo niso dostopna ljudem, ki jih najbolj potrebujejo. Takšen primer je ravno Afrika, v katero že pošiljajo generična zdravila proti aidsu, zdravljenje bolezni na osebe pa je celo cenejše kot v ZDA, kjer stane 15.000 dolarjev na leto.

Zdravljenje bolnikov in uporaba sredstev za preventivo nista pomembna le zaradi tega, ker rešujeta življenja, ampak prinašata koristi tudi z gospodarskega vidika, so še poudarili na konferenci. Raziskovalci univerze Harvard so namreč izračunali, da bodo prihranki kmalu večji, kot pa so vlaganja v zdravljenje in preventivo. "Za vsak vloženi dolar bo družba dobila nazaj dva," poroča Center za nadzor nad boleznimi (CDC) iz Atlante.