Novi koronavirus se prenaša s človeka na človeka. Foto: EPA
Novi koronavirus se prenaša s človeka na človeka. Foto: EPA

49-letnega bolnika so v londonski bolnišnici Guy's and St. Thomas zdravili zaradi odpovedi ledvic in hujše bolezni dihal, ki je bila posledica okužbe s koronavirusom.

Lani septembra so ga sprejeli v bolnišnico v katarski prestolnici Doha in ga nekaj dni pozneje prepeljali v London. Preden je zbolel, je obiskal Savdsko Arabijo. Umrl je 28. junija.

Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s 26. junija so po vsem svetu potrdili 77 okužb. Od septembra lani je umrlo 40 bolnikov.

Okuženi so bili večinoma z Bližnjega vzhoda ali pa so se pred kratkim vrnili od tam. Primere okužb so ugotovili v Jordaniji, Katarju, Savdski Arabiji, Združenih arabskih emiratih, Franciji, Nemčiji, Italiji, Tuniziji in Veliki Britaniji.

Sev koronavirusa, imenovan MERS-CoV, so prvič odkrili lani pri moškem iz Savdske Arabije. Virus iz iste družine je leta 2003 povzročil izbruh sindroma akutno oteženega dihanja (SARS), ki se je najprej pojavil v Aziji, se nato razširil po vsem svetu in zahteval 775 smrtnih žrtev.