Samo Fakin, ZZZS in Simon Vrhunec, UKC Ljubljana. Foto: BoBo
Samo Fakin, ZZZS in Simon Vrhunec, UKC Ljubljana. Foto: BoBo

V UKC-ju Ljubljana nismo zmanjšali števila zaposlenih za en odstotek, celo povečali smo ga. Sporočam nadrejenim, da imajo na tej podlagi idealno priložnost, da me razrešijo.

Simon Vrhunec, UKC Ljubljana
Kako rešiti kadrovsko problematiko UKC-ja?
Preobremenjenim sestram prekipelo

Zaposleni v zdravstveni negi v UKC-ju Ljubljana v povprečju opravijo po 200 ali 220 ur na mesec namesto rednih 174. Če bi ne bilo tako, bi se v zdajšnjih razmerah sistem sesul, je na današnjem izrednem sestanku sindikata delavcev v zdravstveni negi opozorila predsednica hišnega sindikata Saša Kotar.
"Sprejeti moramo neke odločitve, tako ne gre več. Le opozarjanje ni več dovolj," je izjavila. Ministrici bodo poslali nov poziv. Če v 15 dneh ne bo sestanka s sindikatom in vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC), če ne bo odziva, bodo v naslednjem koraku pripravljali protestne shode. Kot je dejala Kotarjeva, ji je ob misli na stavko slabo, čeprav imajo vse argumente za to.

Nesprejeti kadrovski normativi
"Zdajšnje razmere zaradi okužb dihal so le pika na i," je pred sestankom poudarila Kotarjeva. Kot pravi, je skrajni čas za sprejetje kadrovskih normativov za zdravstveno nego, o katerih se govori že od stavke januarja 2013. Poudarila je, da pomanjkanje kadra v zdravstveni negi ni težava izključno UKC-ja Ljubljana, ampak vsesplošna slovenska težava.

Desettisoče neplačanih nadur
Opozorila je, da del nadur zaposleni res dobijo plačan, a od 20 do 40 opravljenih nadur v enem mesecu jih dobijo plačanih le od 7 do 10. Preostale nadure pa se neplačane kopičijo. Samo prenos neplačanih nadur iz leta 2013 v leto 2014 je bil 63.000 nadur, je opomnila. "Ljudje imajo tega dovolj. Danes je priložnost, da sprejmemo neko odločitev glede neplačevanja nadur," pravi Kotarjeva. Opozorila je, da je UKC Ljubljana "zadnja postaja" za slovenske bolnike, saj gredo od tam naprej lahko le še v tujino.

Oglasili so se tudi posamezni zaposleni v zdravstveni negi. Ena izmed sester s kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino je poudarila, da imajo zdravniki v intenzivni negi urejeno neprekinjeno zdravstveno varstvo, da se jim torej ne glede na to, kdaj delajo, to delo šteje kot redni delovni čas. Nadur tako nimajo. Pozvala je k razmisleku, da bi se podobno uredilo tudi za zaposlene v zdravstveni negi.

Vrhunec: Naše delo ni cenjeno
Vršilec dolžnosti generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec je v nagovoru zaposlenim obljubil, da bodo poskušali plačati tudi prenesene zaostale neizplačane nadure. Del že s februarsko plačo.

"Vsem nam prebija. Naše delo ni cenjeno, dobivamo ocene od zunaj, ni toliko vredno. Dobivamo sporočila, zakaj delamo prek programa, da bodo bolnike raje pošiljali na Hrvaško. To je nesprejemljivo," je dejal Vrhunec.

Spomnil je, da zakon vodstvom javnih zavodov grozi tudi z razrešitvijo, če ne zmanjšujejo števila zaposlenih, kot to določa Zujf. "V UKC-ju Ljubljana nismo zmanjšali števila zaposlenih za en odstotek, celo povečali smo ga. Sporočam nadrejenim, da imajo na tej podlagi idealno priložnost, da me razrešijo," je dodal.

Primanjkljaj zaposlenih
Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar je politiko in ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozvala, naj nehajo govoriti o izrednih razmerah. "Izračuni so pokazali, da v vseh bolnišnicah samo za obravnavo hospitaliziranih bolnikov manjka 21 odstotkov ljudi. To zaposleni pokrijejo z delom prek polnega delovnega časa, z delom dveh za tri in še čim. Smo na robu tistega, kar bi smeli privoščiti državljanom. Pomanjkanje zaposlenih v zdravstveni negi ni zgodba danes ali jutri," je dodala Mlakarjeva.

"Zadnji čas je, da nas vzamejo resno. Če prvi mož zavoda za zdravstveno zavarovanje govori, da ni več krize v zdravstvu, to še zdaleč ne vzdrži. Če je denarja preveč, upam, da ne bo šel v zidove, ampak v ljudi. Treba je delati na prekinitvi določbe zakona o uravnoteženju javnih financ, ki govori o enoodstotnem znižanju števila zaposlenih. Podhranjenost negovalnega kadra je bila že pred recesijo 21-odstotna, zdaj je že 25- ali 26-odstotna," je še dejala Mlakarjeva.

Obeta se sestanek ministrice z vodstvom UKC-ja
Na očitke z novinarske konference so se odzvali tudi na ministrstvu za zdravje in pojasnili, da trenutno kadrovsko problematiko v UKC-ju razumejo, k reševanju te problematike pa je treba pristopiti celovito, zato se bo ministrica za zdravje v kratkem sešla z vodstvom ljubljanskega kliničnega centra, so zagotovili.

Dodali so, da se je na področju zdravstvene nege število zaposlenih v UKC-ju celo povečalo. "Po naših podatkih se je v letih od 2011 do 2014 na tem področju povečalo število zaposlenih za približno več kot 100," zatrjujejo.

"V obdobju začasnega večjega priliva pacientov so potrebne prilagoditve organizacije dela v bolnišnicah in eventualne prerazporeditve med posameznimi klinikami," še dodajajo.



V UKC-ju Ljubljana nismo zmanjšali števila zaposlenih za en odstotek, celo povečali smo ga. Sporočam nadrejenim, da imajo na tej podlagi idealno priložnost, da me razrešijo.

Simon Vrhunec, UKC Ljubljana
Kako rešiti kadrovsko problematiko UKC-ja?
Preobremenjenim sestram prekipelo