Ošpice povzroča virus ošpic iz rodu morbilivirusov in družine paramiksovirusov, ki se prenaša kapljično z okuženimi izločki ust in nosu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Ošpice povzroča virus ošpic iz rodu morbilivirusov in družine paramiksovirusov, ki se prenaša kapljično z okuženimi izločki ust in nosu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kako se je malček okužil, še ni znano. "Obstaja veliko nasprotnikov cepljenja, ki ošpice pojmujejo kot otroško bolezen," je dejal Mario Czaja, ki je v berlinski vladi pristojen za zdravje. V Berlinu je sicer precepljenost za ošpice pri otrocih 95-odstotna.

Zaradi izbruha ošpic je bila danes zaprta ena izmed berlinskih srednjih šol v četrti Lichtenrade. Kot so sporočile berlinske zdravstvene oblasti, je šola zaprta zaradi težkega poteka bolezni pri enem izmed dijakov. Sošolci in učitelji dijaka so morali predložiti cepilne knjižice. Šolo naj bi znova odprli v torek.

Vir okužb prosilci azila
Vir okužb so bili oktobra lani prosilci za azil iz BiH-a in Srbije, kjer so bili programi cepljenja sredi vojn na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih pretelega stoletja prekinjeni. Že nekaj tednov po izbruhu ošpic se je v Nemčiji okužilo več ljudi. Številni so bili rojeni po letu 1970, saj niso dobili druge doze cepiva, ki so jo priporočili šele po letu 1991.

O obveznem cepljenju še ne razmišljajo
Izbruh bolezni je v Nemčiji sprožil razpravo o obveznem cepljenju proti ošpicam. V Nemčiji je sicer cepljenje proti ošpicam prostovoljno, nemško ministrstvo za zdravje pa je zatrdilo, da kljub trenutnemu izbruhu bolezni ne razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja. Za zdaj staršem le svetujejo, naj cepijo otroke pred vstopom v vrtec, odraslim pa, naj preverijo, ali so bili cepljeni.

Ošpice povzroča virus ošpic iz rodu morbilivirusov in družine paramiksovirusov, ki se prenaša kapljično z okuženimi izločki ust in nosu. So zelo nalezljive - v istem gospodinjstvu z bolnikom zboli 90 odstotkov oseb, ki niso odporne, torej, ki niso že v preteklosti prebolele bolezni ali niso cepljene. Inkubacijska doba bolezni znaša od 4 do 10 dni, bolnik pa je kužen v času od pojava prvih simptomov ter še od 3 do 5 dni po tem, ko nastopijo prvi izpuščaji.