Za zdravje mladih
false
Med mladimi, starimi od 10. do 16. let je najpogostejša zasvojenost s pametnimi telefoni.
       Jaz sem odvisen od telefona in tudi računalnika, saj z njima preživim večino svojega prostega časa, nam je zaupal 13-letni Nik, ki prosti čas preživlja zunaj ali z igranjem igric. Dnevno brska po spletu 8 ur ali več. To se mu zdi preveč. Včasih staršem tudi prikriva, koliko časa dejansko preživi za računalnikom. Vsak dan se mu zgodi, da želi preživeti manj časa na internetu, pa mu ne uspe.       
false
Spletna komunikacija ne more nadomestiti komunikacije iz oči v oči, a kljub temu vedno več mladih z uporabo družabnih omrežij pretirava. Foto: EPA
       Tehnologija ni problem, problem je šibka osebnost. Midva ne napovedujeva vojne novi tehnologiji, brez nove tehnologije ne bo šlo. Ne smemo je prepovedovati in obsojati. S tem naredimo največjo napako. Moramo jo spoznati, se z njo soočiti in jo razumeti. Ogromno staršev prav iz strahu in zaradi površnih informacij radikalno reagira in naredi več škode kot koristi.       
 Miha Kramli

VIDEO
Se me še lahko rešiš?

Dodaj v

Pametni telefon lahko hitro postane obsesija mladostnikov

Z novo tehnologijo smo se preselili v nov svet, v katerem se moramo naučiti živeti.
8. september 2016 ob 09:26
MMC RTV SLO

Računalniki, pametni telefoni, tablice, vsa nova moderna tehnologija dopolnjuje naše delo in je lahko zelo koristna. Pa vendar smo včasih zaradi vseh teh pametnih naprav preobremenjeni in v skrajnem primeru lahko tudi zasvojeni.

Ko govorimo o zasvojenosti to navadno povezujemo z uporabo prepovedanih drog, alkohola in tobaka. Na drugačen način, a prav tako nevarna pa je nekemična zasvojenost. Sem štejemo odvisnost od iger na srečo, odvisnost od hrane (bulimija, anoreksija), odvisnost od odnosov, od nakupovanja in zadolževanja, odvisnost od sanjarjenja, televizije, od računalniških igric in interneta, odvisnost od dela.

Prekomerna raba novih tehnologij je lahko znak drugih težav, kot so žalost, jeza, depresija, nizka samopodoba.

Najmočnejša, najpogostejša je med mladimi zasvojenost z uporabo pametnega telefona
Kot pravi Miha Kramli, terapevt in vodja ambulante za bolezni zasvojenosti v Novi Gorici, pametni telefon postane problem takrat, kadar postane mladostnikov spremljevalec tudi celo noč in starši tega niti ne vedo. "Zato je izrednega pomena, predno dobi mlad človek v roke pameten telefon, da se nauči z njim ravnati tako, da sebi ne škodi. Osnovnošolci ne bi smeli imeti pametnega telefona, ki ga lahko neomejeno uporabljajo." Mladi na pametnem telefonu najpogosteje uporabljajo socialna omrežja in igrajo igrice. Se pa najdejo tudi izjeme, kot je 12-letna Špela: "Kadar sem na internetu po navadi počnem ali iščem kaj za šolo. Ne igram pa igric ali česa takšnega, ker jim ne zaupam."

Ena ura, dve, pet ... kdaj je preveč?
Čas, ki ga mladostniki porabijo za brskanje po internetu, socialnih omrežjih ali igranje igric, je različen. 14-letna Pika: "Maksimalno 3 ure, niti ne preveč. Preveč je recimo od 6 do 7 ur." 13-letni Gaber: "Med počitnicami dve uri, sicer pol ure. Ena ura bi bila ustrezna. Preveč je več kot dve uri na dan." 15-letna Karmen: "Okoli 3 do ­4 ure. Ne, ne zdi se mi preveč. Preveč je več kot 4­ do 5 ur." 12-letna Špela: "Med počitnicami približno 15 min na dan, med šolo pa približno eno uro. Ne to se mi ne zdi preveč. Po mojem je preveč ko si cele dneve za računalnikom."

Kaj pa pravijo strokovnjaki? Za mlade do 12. leta je ta čas pol ure na dan in po 12. letu 1 uro na dan. Govorimo seveda o času, ki ga porabite za zabavo, sprostitev. Če brskate z namenom je to povsem nekaj drugega, kot če brskate kar tako.

Nova tehnologija omogoča tudi druge odvisnosti
Kot pravi Miha Kramli je poleg odvisnosti od pametnih telefonov, socialnih omrežij vedno več tudi odvisnosti od igranja različnih iger. "Poleg socialnih omrežij je veliko igranja pokra, iger na srečo. V začetku srednje šole in ob koncu osnovne šole opažamo igranje različnih iger. Ta nova tehnologija to vse omogoča. Včasih je bilo treba iti v kiosk, na okence loterije ali v igralnico in tam so lahko prodajalci videli ali je človek polnoleten ali ni, preko nove tehnologije pa imajo mladi dostop. Prihaja do finančnih dolgov, do zasvojenosti. Želja postati profesionalni igralec pokra je močna, ker mislijo da se to da naučiti, da postaneš tisti, ki obvlada igro, ki obvlada srečo, da postanejo gospodarji igre in gospodarji sreče. In v to so prepričani. Zakaj? Zato, ker je v najstniških letih velik del možganov zablokiran za dojemanje posledic."

Ne verjemite, ne poskusite vsega, kar preberete na spletu!
Razlogi, ki privedejo do nekemične odvisnosti so različni. Pogosto je to lahko znak drugih težav. Mladi uporabljajo novo tehnologijo za tolažbo, za preganjanje praznega časa. To je huda stiska, poudarja naš sogovornik, če človek ne ve kaj bi sam s seboj, če ne ve, kaj ga izpolnjuje, kaj ima rad, ali pa da je nezaupljiv oziroma nima možnosti da bi komu povedal stvari, ki ga mučijo. "V našo ambulanto so pripeljali najstnico, ki je imela težave in ni imela nikogar, na katerega bi se lahko obrnila po nasvet. Zato je pomoč iskala na spletu. Nek elektronski "prijatelj" ji je povedal, da kadar se on počuti tako, vzame žiletko in se malo poreže. In dekle je poskusilo. Čez približno pol leta pa so jo pripeljali v ambulanto kot zasvojenko z rezanjem. A problem je bil drugod - ni bilo prostora, da bi bila slišana, zato je našla komunikacijo na spletu, ki pa ni nujno pozitivna."

Ste že slišali za digitalno demenco?
To ne pomeni, da si mladostnik ne zapomni, ali pa ni sposoben opraviti določenih stvari v življenju. To pomeni, da je mladostnik lahko, ko igra igrice, kot oseba zelo živ, kot osebnost pa razpada. Mladostnik si lahko preko socialnih omrežij dopisuje z virtualnimi prijatelji z vsega sveta, tudi v več jezikih. Vendar, ko zapusti socialno omrežje, je tako, kot bi ga izklopili iz elektrike. "Zdaj imamo ogromno živih oseb na pametnih telefonih, računalnikih, tablicah, ampak so kot osebnosti neuporabne. Dogaja se da ti ljudje, ki jih ni malo, pretepejo svoje starše, da so fizične posledice tega zelo hude - razbite hiše, stanovanja, avtomobili", poudarja Miha Kramli.

Problem odvisnosti od interneta, računalnikov, pametnih telefonov je vedno večji, vedno nižja je starostna meja uporabnikov, ki ne znajo preživeti dneva brez klikanja, brskanja po spletu in preživljanja časa v virtualni resničnosti. Univerzalnega zdravila ni, zato morate mladi, če se želite otresti odvisnosti, ali se ji izogniti, spremeniti svoje navade. Organizirajte si čas, omejite uporabo nove tehnologije, več se družite s prijatelji v resničnem življenju in v naravi.

Internetna odvisnost vpliva na zdravje in odnose. Začne se s pomanjkanjem spanja, lahko se pojavijo bolečine v hrbtu, trpijo tudi oči. Zaradi neprespanosti in pomanjaknja časa se kopičijo težave v šoli, odvisniki redno zamujajo, so nezbrani, nimajo časa za prijatelje in pozabijo na cilje in želje, ki so jih imeli predno so padli v svet zasvojenosti.

V okviru projekta Za zdravje mladih delujejo promotorji zdravja, ki poleg alkohola in tobaka pozornost namenjajo tudi zdravi prehrani in duševnemu zdravju ter drugim oblikam kemičnih in nekemičnih odvisnoti. Več o projektu in tem, kako lahko morda tudi ti postaneš del ekipe, najdeš na spletni strani Za zdravje mladih.

Mojca Prosenc
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 08.09.2016 ob 09:36
Saj to ni noben "pametni telefon", ampak je žepni računalnik, s katerim se da tudi telefonirati.

In to, da mladostnik postane obseden z računalnikom, ki ima igrice, komunikacijo in še ves internet, ni popolnoma nič čudnega. Čudni so starši, ki se nad tem zgražajo, istočasno pa sami med domačim kosilom in cel popoldan ne dvignejo pogleda s svojega telefona.
gesan
# 08.09.2016 ob 09:38
Pametni telefon lahko hitro postane obsesija mladostnikov
........................................
.
Je že!
A je lahko še bolj?
:)
Niti na koncert več ne znajo brez tega, da bi ga uporabljali!
slovenkaaaa
# 08.09.2016 ob 09:56
In glavno pri izbiri dopusta je, da jim wifi dobro dela.
gesan
# 08.09.2016 ob 09:53
Pretirana uporaba telefonov na vsakem koraku ob vsaki priložnosti samo pomeni, da ljudje ne vedo kam s samim seboj!
To je prav grozljivo spoznanje, da človek brez pametnega telefona deluje povsem izgubljen!
patriot44x2
# 08.09.2016 ob 09:43
Jih gledam v službi. Konstantno na telefonu, pa tipkajo pa tipkajo. Najbrž iščejo aplikacijo za delo ker druge logike ni.
Tao3
# 08.09.2016 ob 10:02
Pametni telefon lahko hitro postane obsesija mladostnikov

Marsikateremu staršu to ugaja in ustreza, saj se mu potem ni potrebno ukvarjati z otrokom, pa ne glede kako slabo to vpliva na njegov fizični in duševni ravoj. Krivi so pa potem vsi drugi ...
ginza
# 08.09.2016 ob 10:20
A so odrasli kaj boljši od mladostnikov kar se tiče obsedenosti s telefoni? Ne, niso.
gesan
# 08.09.2016 ob 09:55
Včasih smo si pripovedovali kaj smo doživeli, sedaj si kažejo samo še slike in filmčke.
Včasih smo si pripovedovali vice, sedaj jih samo še copypaštajo.
valcek2010
# 08.09.2016 ob 09:50
je že postala

ob mizi sedimo z otroki do 7 člet

na drugi mizi pa najstniki sedijo, pampak vsak dela na svojem pametnem telefonu, in kolegivca reče tako bo čez 3-4 leta ko bodo imeli mobilce

ali nismo starši za to krivi?

v primeru da mu ga ne kupim pol pa bo črna ovca in se ga bodo vsi izogibali
pri 60 bo jih rak razjedal moj pa bo živel, pa bo spet črna ovca

isto kot pri nogometu če ne ob imel adidas po črna ovca odpadnik,
kako učimo otroke, smo norci?

malo se zamislite
slovenkaaaa
# 08.09.2016 ob 10:46
Jaz delam na fakulteti in ne morem verjeti, kako slabi so mladi pri tehnologiji, worda, powerpointa, excella sploh ne poznajo, da ne govorim o novih programih za citiranje, ki se uporabljajo za diplome, magisterije itd. V wordu ne znajo urediti teksta, ne znajo sami narediti avtomatskega kazala ipd. Zato ne govorite, kako so tablice in ne vem, kaj še, dobri za otroke, ker raziskujejo. To samo nekaj štrcajo gor in iščejo, kar jim je zanimivo, to pa so v glavnem igrice in FB. Morda še ne FB v 3. razredu OŠ, a kake šestošolke so pa povsem butasto videti, ko objavljajo vrsto selfijev na dan. Še nisem videla, da bi kak mladi preko tablice delal jezikovni tečaj.
zozozo
# 08.09.2016 ob 10:01
@josh k. -

Delno imaš prav, ampak ni stvar tako enostavna. Elektriki in vodovodu ne ti ne nihče drugi ni posvetil ves prosti (in po možnosti še šolski) čas, ker preprosto nista dovolj zanimiva.

So pa že nam starši omejevali televizijo, komodorčke in tudi domači telefon, ker bi drugače na njih viseli ves dan.
slovenkaaaa
# 08.09.2016 ob 11:16
Donny Green, močno se motiš. Tu sploh ne gre za računalniško pismenost. Kot sem napisala zgoraj, če ves dan delajo selfije ali igrajo igrice, še ne pomeni, da so računalniško pismeni. Potem jih pa vprašaj, kako se naredi avtomatsko kazalo v seminarski nalogi! Samo lažen občutek imajo, da so nekaj naredili, če so podrli nek svoj dosedanji najboljši rezultat. V realnosti pa niso naredili čisto nič. Naj bodo 4 ure dnevno na jezikovnem tečaju, tu pa bodo lahko rekli, da so nekaj naredili. Ti pa če si bil 8 ur dnevno na risankah v 90ih, pa tudi ne vem, v čem vidiš, da ti je tisto koristilo. Poglej posnetke danes, mamice gugajo otročičke in zraven gledajo v telefon, očetje vozijo otroke in zraven gledajo v telefon, otroci pri mizi imajo ob sebi tablico, pri prehodu za pešce ustavim, pa gre pešec mimo in gleda v telefon, znanci v restavraciji gledajo vsak v svoj telefon. TO NI VEČ NORMALNO, LJUDJE!
slovenkaaaa
# 08.09.2016 ob 10:07
zozozo, absolutno se strinjam s tabo. Ne moreš primerjati z elektriko in vodovodom. Pametni telefoni, FB, igrice so izjemno nevarna zadeva novejšega časa, posebej zato, ker niso v nič boljšem položaju odrasli kot mladi - saj tudi odrasli ves čas prčkajo po telefonu, tudi oni so več ur dnevno na fb, pa ljudi sploh ne poznajo dobro, v čem je torej poanta, da z njimi deliš, kaj si danes delal ali kam greš jutri. Otrokom pa ne prebereš pravljice za lahko noč. In ker starši nimajo zavor, jih ne morejo prenesti na otroke. Včeraj je tu gor nekdo predlagal, da se naj proti debelosti otrokom borimo tako, da v soboto uvedemo pouk in naj bo ta namenjen razgibavanju na igrišču. Ker pač starši tega ne morejo početi namesto učiteljev, a ne? Učitelje bomo plačali z davki, da bodo še več z našimi otroki, mi pa bomo imeli še več časa za FB. Sem bila svoj čas na FB, pa sedaj že dolgo nisem in ga niti malo ne pogrešam. Se spomnim, kako je en mladec dal na FB sliko, kaj čaka njegovo ženo, ko pride domov - rože na mizi in še nekaj zraven. Res mi ni za videti tega še preden je sploh ona videla. Kam smo zavozili, no?
gesan
# 08.09.2016 ob 09:58
Kje je meja med zdravim in škodljivim?
Med znati uporabljati in zlorabljati.
zozozo
# 08.09.2016 ob 10:19
@josh k. -

Tudi televizija iz našega otroštva ni prav dobra primerjava, včasih smo imeli 2-3 programe, na katerih večino časa ni bilo nič zanimivega za otroke. Imamo pa danes kakih 10 kanalov po televizijo, ki imajo 24 ur na dan risanke oz. programe za otroke. In tudi to normalni starši omejujejo.

Malce nepovezan, poznam kar nekaj družin, kjer so specifično prepovedali Disney Channel (kjer so nonstop neke soap opere za mladostnike), ne toliko zaradi časa, ki ga otroci za to porabijo, ampak zaradi neumnosti in tudi kompleksov, ki jim jih te oddaje vcepljajo v glavo.
Kris
# 08.09.2016 ob 12:50
Pametnejši ko so telefoni, neumnejši so ljudje. Nekdo je dobro pogruntal, smartphone generacija je generacija prihodnosti (bog nam pomagaj), vodljiva množica na štrom priključenih ovac, ki bo pihala v isti rog. Ta tehnološka obsesija že zdaj terja življenja - od delanja selfijev na atraktivnih, a nevarnih lokacijah do prometa (s tem da zdravstvenih tveganj še ne poznamo v celoti). Nekoč mi je nekdo rekel - ko sem kritiziral obsesijo z novimi tehnologijami in rabo le-te vedno in povsod - da sem za v srednji vek. Res, sem mu rekel, povej to staršem dijaka, ki ga je na prehodu za pešce pri Aškerčevi gimnaziji do smrti zbila neprevidna voznica s telefonom v roki, ki je vozila v rdečo luč. Pomislite: mladenič, oropan življenja trohni v trugi, ker objestna smrklja ni bila sposobna odložiti telefona. Ker se ni bila sposobna skoncentrirati na eno zadevo. Ker ji je bil njen klic pomembnejši od tujega življenja. Bogve koliko nesreč se je zgodilo zaradi telefonov. Običajno suhoparno slišimo nenadoma zapeljal v levo, kar nič ne pove. Naj začne policija jemati vozniško za rabo telefona v avtu, pa se bo prometna kultura hitro izboljšala. Ljudje stopajo na cesto in kolesarsko stezo kot kure brez glave in se presenečeno zdrznejo, ko zavreš in se jim približaš na centimeter. Darwin dela svoje. Včasih sem rad opazoval ljudi sedeč v kakem kafiču ali pa recimo na letališču, danes pa se v množici hodečih trupel, ki buljijo v svoj ekranček, počutim kot v kakem apokaliptičnem trilerju ali grozljivki, denimo: Dawn of the Dead, Welcome to the Zombieland, Warm Bodies, Braindead, Disturbing Behaviour ali pa Total Recall. Pisci starih sci-fi klasik, ki so bili označeni za heretike, bi danes spoznali, da so bila njihova dela pravzaprav prerokbe.
Marko_Green
# 08.09.2016 ob 10:36
Ni nic hujse kot obsesija s racunalnika.. Edina razlika je zdej v tem da so to racunalniki za v zep :D
qwatebriga
# 08.09.2016 ob 10:28
Nekdo je rekel, da šola spodbuja uporabo sodobne tehnologije.
Ja, saj to je prav, a ni?
Ampak šola seveda ne uči igrati igric, ampak uporabljati koristne programe.
Na naši lokalni šoli recimo otrokom ne dovolijo v šoli uporabljati pametnih telefonov. Pravilno!

Kramli ima 100% prav - šibkost človeka je glavni problem. Lahko dodam, šibkost družin.
Žal smo starši danes vedno bolj zasedeni, otroci tudi, zato se kvantiteta in kvaliteta komunikacije zmanjšuje. In to ima za posledico, da si mladostniki krajšajo čas s telefoni, tablicami, internetom.

Človek je po naravi tak, da ima žilico po odkrivanju. Interent je prava Indija Koromandija. Starši smo tisti, ki moramo prepoznati pasti interneta, otroke pa poučiti o njih. Kot je Kramli rekel, na pameten, neradikalen način.

Priznam, kar malo me skrbi vse tole :-(
jabovko96
# 08.09.2016 ob 13:24
Otroci rabijo pozornost in ce jim jo starsi ne znajo posvetiti jim jo pac telefon.
mend055
# 08.09.2016 ob 10:14
Ampak zanimivo pa je, da ravno šolska oblast pomaga k širjenju te vrste odvisnosti. Bi rekel, da več kot je potrebno, propagira uvajanje najsodobnejše tehnologije v šole. Menda obstaja v SLOVENIJI celo vsakoletna konferenca z imenom SICRIT (skrivnost), pardon Sikrit, ahhh no - Sirikt, na kateri je mnogo priložnosti za prepričevanje vzgojiteljev/učiteljev - seveda najbolj s strani proizvajalcev opreme - , da naj čim več kupujejo, za boljši pouk. Za boljši? No, kej je že na tem. Ni se dalo zaslediti, da bi bilo na teh konferencah veliko opozoril o ODVISNOSTI od tehnologije, verjetno zato, ker trgovcem to ni po-godu. Če je sploh kakšno opozorilo!
Poleg tega se ''pripravljajo zastonj e-gradiva (učbeniki ...)'', ki so v glavnem obsojena na propad, saj še vedno vsi učenci nimajo denarja za pametno tehnologijo ali kakor se že temu reče. V šoli pa prostora v računalniških učilnicah ni dovolj, pa še tam se menda - kot podlubniki - naselijo le določeni učitelji in predmeti. Tako da večina sploh ne more priti tja, kaj šele, da bi imela več ur pouka. Morda en obisk učilnice na leto, tako zaradi kozmetike in učnih planov.

Da ne rečem, koliko šoferjev vidim vsak dan s STVARCO v roki med vožnjo, vsaj 5 do 10, na majhni razdalji. Če to ni zlata jama za policijo - in naš proračun - da ukrotijo te odvisnike in nevarneže na cesti, ki ogrožajo promet, življenja in dobrine drugih. Zakaj ne ''pohopsajo'' teh, saj jih je na cesti kot listja in trave? Več bo varnosti, več denarja v proračunu za zdravstvo, socialo, šolstvo za vse (pa ne kar nekritično za stotisoče novodošlih brez povabila - adijo zdravo pamet za Slovenijo, saj tako že kaže da bo ...).
Policiste v avtomobilih na cesto - ali pa v zasedo - in fotografirajte te s škatlicami v rokah. Obljubim, da jih bo na 1000 primerkov le 12, ki bodo v trenutku snemanja imeli v roki zavitek bonbonov ali čokolado ali cd.

Torej, previdno s tem, kot članek in mnogi opozarjajo.
josh k.
# 08.09.2016 ob 09:56
Razvoj gre pač naprej in treba je že male otroke seznanit z vsem dobrim in slabim kar prinese nova tehnologija. Prepovedi in podobno ne pomaga, to je enako, kot bi me moja nona prepričevala, da kako je bilo lepo brez elektrike in vovdovoda v hiši.
izo
# 08.09.2016 ob 13:19
In glavno pri izbiri dopusta je, da jim wifi dobro dela.

free wifi junkies..
dharma
# 08.09.2016 ob 12:37
Dr. Kumrovec
Ja, najbolje bo, da nam država preko zakonov predpiše kaj je dobro za nas in kaj ne!
Binder Dandet
# 08.09.2016 ob 12:16
"So pa že nam starši omejevali televizijo, komodorčke in tudi domači telefon, ker bi drugače na njih viseli ves dan."

Res je. Spremenilo se je "zgolj" v tem, da televizje, komodorčka in stacionarca nisi nosil v žepu, kamorkoli si šel. In s tem se stvar bistveno spremeni, ker starši izgubimo nadzor. Hkrati pa je distrakcija ves čas na dosegu roke.

Sicer pa pri sebi opažam, da tudi ogromno časa na internetu visim. In imam 15 mesečnega doma. Bo treba hitro spremenit navade, ker bo kmalu pobral, da je normalno, da skoz telefon po roki vlačiš. Tako da starši, največji del odgovornosti je na nas.
dharma
# 08.09.2016 ob 11:22
Mladostniki? Ja sigurno, ker vsi ostali pa ne drkamo telefona.
zozozo
# 08.09.2016 ob 10:54
Ali je kaj drugače če mladostnik gleda v telefon ali računalnik?

Ja, je zelo drugače. Zaradi dostopnosti, zaradi vsebin, zaradi koristnosti izkušenj na enem in drugem. In ne samo za mladostnike. Do zdaj se v mene na pločniku ni zaletel še noben otrok ne odrasel človek, ki je buljil v računalnik.
grafikon
# 08.09.2016 ob 10:40
Neeeeeeeeeeeeeee, a res?!? Sele danes je clanek na to temo, woooowwww. Napredna Slovenija, napredni novinarji pri rtv, orjete ledino znanstvene sfere tukaj, res. Ta clanek bo treba prevesti v anglescino in ga dati na splet, mocno dvomim da v tujih drzavah novinarji dobijo tako briljantne ideje in spisejo tako strokoven clanek na tako moderno problematiko.

Smejal sem se pop tv toda vidim da na rtv delajo podobni umetniki.

#facepalm
zozozo
# 08.09.2016 ob 10:28
Bi rekel, da več kot je potrebno, propagira uvajanje najsodobnejše tehnologije v šole.

S tem se absolutno strinjam. Saj tudi ko so v družbo in šole uvedli elektriko, niso potem otrok izobraževali z elektriko, ampak o elektriki. In o računalnikih, enako kot o elektriki, se da otroke naučiti z uporabo običajnih izobraževalnih metod. Ni pa treba otrok v šoli učiti uporabljati računanik, nič bolj kot je bilo treba naše (pra)stare starše v šoli učiti, kako naj doma prižgejo luč.
cipale4
# 08.09.2016 ob 09:55
"...povezujemo z uporabo prepovedanih drog, alkohola in tobaka"'
Zakaj ne napišete raje z uporabo prepovedanih in legalnih drog? Sem spadajo tudi zdravila. Pa tudi čaj, kava... Karkoli ubistvu. Ne zavajajte.
pazi_mina
# 08.09.2016 ob 12:17
Torzo...moje delo je pač tako da skoraj cel dan visim za računalnikom hebat ga...sem pa sam sebi svoj šef in nobenemu ne škodim ce je na enem monitorju delo na drugem pa mmc
mend055
# 08.09.2016 ob 10:16
...pa vsak večer risanka pred spanjem tudi...

Seveda, seveda tudi, a taka risanka naj bo pred besedami ljubečih staršev (takih in drugačnih), ki z zadnjo pravljico otroka uspavajo.
Binder Dandet
# 12.09.2016 ob 14:07
" ne sme se pa dopustiti, da človek s tem maši čas, ko ne ve kaj bi počel drugega"

Jaz pa sem razmišljal, da če bi samo takrat, ne bi bilo problema. Jaz problem vidim v tem, ko se uporablja, ko bi se lahko ali moralo kaj drugega početi. Omenjaš primer, da so mladi na pijači. Potem se pogovarjaš, ne pa srfa ali igrice igraš. Je pa res tudi v takšnih primerih lahko koristno. Nekaj razlagaš, pa lahka zgooglaš še dokaz. Ali preveriš informacijo.

Kot si napisal. Razumna uporaba.
tyhobrahe
# 11.09.2016 ob 16:54
Hvala za tehnologijo, ki jo je potrebno vsaki dve leti menjati, pa hvala tistim, ki jo tako obožujejo.Čas bo podal vse odgovore, ...... Najnovejša tehnologija je namenjena lajšanju dela, združevanju ljudi (socialna omrežja). Sam pa dobivam občutek, da je ravno obratno in vse povzroča asocialnost pri mladih. Upam, da se motim. Sam raje namenoma uporabljam dobesedno star mobilnik, tudi, ko je nov. Namesto tega uporabljam tablico, ki jo nimam ves čas s sabo. Bolj se počutim svobodnega. Pred x leti je bila res TV v modi, pa je nihče ni nosil s sabo. Zaradi tega, ker nekdo čaka na odgovor e.pošte tudi ni konec sveta. Bolj me zbode zatopljenost mladine, ko so štirje na kupu vsak v svojem iphonu. NE pa razumna uporaba.Torej miniaturizacija je na nek način dobra, na drug način pa razdvaja. Še vedno prisegam raje na obisk k nekomu, kot pa, da bi uporabljal skype, ki pride v poštev , če je nekdo res daleč stran. Kakšen sklep lahko pri vsem potegnem, tehnologija je namenjena za razumno uporabo, ne sme se pa dopustiti, da človek s tem maši čas, ko ne ve kaj bi počel drugega. No torej, kot kaže, današnji mladini ni nikoli dolgčas. Če je to dobro za njihov psihofizični razvoj ve odgovor le čas, kar sem zgoraj omenil. Nenazadnje, tudi meni je ta komentar vzel 15 min dragocenega časa. Srečno.
Bivši uporabnik
# 09.09.2016 ob 10:41
nevarnost obsesije le za tiste z sibko inteligenco in osebnostjo.
slovenka.si
# 08.09.2016 ob 21:53
Tehnologija ni problem, problem je šibka osebnost. Midva ne napovedujeva vojne novi tehnologiji, brez nove tehnologije ne bo šlo. Ne smemo je prepovedovati in obsojati. S tem naredimo največjo napako. Moramo jo spoznati, se z njo soočiti in jo razumeti.

In ko boste končno razumeli novo tehnologijo in njene posledice bo tu že novejša varianta, vedno nekaj korakov za industrijo, ki načrtno išče in zlorablja človeške šibkosti da na njih kuje miljardne dobičke, zato je morda že čas, da spremenimo paradigmo in se nehamo sprenevedati, da je vse to zgolj stvar posameznika, da niso potrebne sistemske rešitve in pridemo do spoznanja, da liberalna mantra naj pač vsak dela kar hoče vodi v propad človeka in človečnosti.
apatija
# 08.09.2016 ob 13:08
ur all a bunch of zombies
exequor1
# 08.09.2016 ob 12:59
Vsi pametni ko hudič, pa ravno vi tudi cele dneve na MMC komentirate. Kontradiktorni, da je joj. Časi igranja na polju je konec. Krivi ste pa sami starši. Ker otroke povijate v celofan. Pa vsi drugi so krivi, samo vaš otrok ni. Sedaj pa po forumu iskati hudiča, katerega še poznate ne najbolje. Sej mogoče je pa to razlog. Kar ne poznamo se bojimo. lp
zozozo
# 08.09.2016 ob 10:58
Obstaja še ena velika razlika med računalnikom in telefonom. Velik ekran omogoča skupno gledanje/igranje in torej druženje. Pri telefonu pa je socialna dinamika podobna, kot je bila pri žepnih igricah, ko smo bili mi otroci, in gre bolj za prestiž in frajerisanje kot za druženje.
zozozo
# 08.09.2016 ob 10:53
@marko_green - In to je kar velika razlika. Pri namiznem računalniku pač ne moreš bit ves čas fizično prisoten.
josh k.
# 08.09.2016 ob 10:12
zozozo

Vem, da ni enako, mogoče bi bila boljša primerjava televizija, ki jo včasih tudi niso imeli.
simon-rupsi
# 08.09.2016 ob 20:40
Vzeli bi nekaj, kar jim je dano od rojstva. Cccc... Telefon je pač danes del vsakega posameznika in če on želi se lahko z njim tudi poroči.-
zozozo
# 08.09.2016 ob 10:30
Ampak šola seveda ne uči igrati igric, ampak uporabljati koristne programe.

Za to obstajajo tečaji in krožki, ne pa pouk. In čez 10 ali 15 let, ko bojo otroci koristne programe potrebovali, bojo ti koristni programi že čisto drugi in drugačni, otrokom bo zastarelo znanje samo škodilo.
Bivši uporabnik
# 08.09.2016 ob 11:55
Vsekakor bi bilo pametno, če bi država raziskala to področje in pripravila celovito strategijo, vključno z ustrezno zakonodajo, da se uredi tudi to področje.
Torzo
# 08.09.2016 ob 11:31
@pazi_mina Po številu postov tle na MMC bi rekel, da ji nisi ravno vzor, če visiš gor cele dneve....
Nikec3
# 08.09.2016 ob 11:13
v primeru da mu ga ne kupim pol pa bo črna ovca in se ga bodo vsi izogibali
pri 60 bo jih rak razjedal moj pa bo živel, pa bo spet črna ovca


In kaj ima rak veze s pametnim telefonom?

Starši, malo blažite svojo paranojo. Če starši reagirajo impulzivno taki članki naredijo več škode kot koristi.
pazi_mina
# 08.09.2016 ob 10:11
Nasa tamala gre v tretji razred in je dobila od nas poleti tablico in jo lahko uporablja kolikor želi...v šoli do sedaj nismo imeli z njo nobene težave hodi pa tudi 3x teden na gimnastiko že cetrto leto in drugo leto v glasbeno...včeraj smo ji kupili tudi telefon ravno zaradi interesnuh dejavnosti da je disegljiva če kdaj kaj odpade...tablica se ni zdi nadvse kiristna ker se otrok sooznava s tehnologijo in se mi uporaba ne zdi sploh sporna...še več.. veliko stvari ki se jih učijo v šoli si sama poišče namesto...tata kaj je to, kje je tisto.. skratka doma te zadeve podpiramo...pa vsak večer risanka pred spanjem tudi
DonnyGreen
# 08.09.2016 ob 13:50
Slovenkaaa- no meni je recimo gledanje risank pomagalo da zdaj obvladam angleški jezik(ter nemški) in z tem znanjem kar dobro služim. Drugače pa, če ljudje gledajo v telefon, kaj to tebe moti? Ne bi te smelo no...potem že gledajo nekaj kar jih zanima(mail,sporočila,...), preden je bilo to, so vsi igrali tisto eno igrico na telefonu ki so jo imeli...pred tem pa kaj? Ko so se peljali z busom so gledali skozi okno..in je to bilo bolj koristno? Zdaj če pa greš na večerjo,pa štirje sedijo skupaj pa vsak gleda svoj telefon, ja to pa je njihov problem..potem jim že ustreza. Če to meni kdor naredi, pač ne grem več z njim na večerjo in konec..tu ne vidim nobenega problema. Vsak dela kaj mu paše in to nekaterim zgleda ne ustreza, Ker pač, to ni kot je bilo "nekoč", pa ta "mladina" in nevem kakšne bedne postavke...
DonnyGreen
# 08.09.2016 ob 10:52
Edini, ki v tem vidijo problem so starejši ljudje, ki ne vedo za kaj se gre. Ali je kaj drugače če mladostnik gleda v telefon ali računalnik? Telefon ali se pa igra cel dan z igračami? Ali če gleda Cartoon Network, kot smo gledali generacija 90-ih. Je kaj drugače? Seveda ne. Je manj zdravo? Mogoče,vendar ne preveč. Je pa definitivno dobro za prihodnost, kajti tehnološka pismenost bo v prihodnjih letih postala nujna.
Opis projekta

Za zdravje mladih je projekt, ki deluje v smeri preprečevanja bolezni povezanih z življenjskim slogom pri otrocih in mladostnikih. Mladi so vključeni v planiranje, izvedbo in vrednotenje projektov v sodelovanju s strokovnjaki na različnih področjih delovanja – javno-zdravje, raziskovanje, izobraževanje, informiranje in promocija. Več ...

Kazalo