Do vbodov klopov prihaja tudi na vrtovih, parkih in na travnikih, zato je preventiva še toliko bolj pomembna. Foto:
Do vbodov klopov prihaja tudi na vrtovih, parkih in na travnikih, zato je preventiva še toliko bolj pomembna. Foto:
Bodite pozorni na klope

Predstojnik klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Franc Strle namreč pojasnjuje, da so bolezni izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, sploh pa tisti, ki so veliko v naravi. Zadnja leta pa se pojavlja vedno več primerov vbodov klopov zunaj gozda, in sicer v parkih, vrtovih in na travnikih.

Še toliko bolj resno pa je to, ker bolezen pušča trajne posledice, v enem do dveh odstotkov pa lahko bolnik tudi umre.

Bolezen v dveh stopnjah
Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, njegova inkubacijska doba pa je od enega do dveh tednov. Bolezen se pojavi v dveh fazah. V prvi, ki traja od enega do osem dni,
se bolniki slabo počutijo, imajo glavobol, bolečine v mišicah, povišano telesno temperaturo, lahko tudi bruhajo ter imajo bolečine v trebuhu in drisko.

Po intervalu se pokaže še druga faza bolezni, ki je precej hujša, saj se pojavijo znaki prizadetosti možganskih ovojnic in ali možganov. Bolezen lahko pusti trajne posledice v obliki glavobolov, motnje koncentracije in ohromelosti.

V Avstriji 88 odstotkov cepljenjih
Kljub temu pa se v Sloveniji za cepljenje odloča malo ljudi, okoli deset odstotkov, kar je po mnenju stroke posledica prenizke in preslabe osveščenosti. Za primerjavo - v Avstriji se cepi kar 88 odstotkov ljudi.

S. Z.

Bodite pozorni na klope