Živčec Kalanova je v preteklem letu dvakrat uspešno prestala glasovanje o njeni razrešitvi z mesta predsednice zdravniške zbornice. Zdaj jo k odstopu poziva Zares. Foto: MMC RTV SLO
Živčec Kalanova je v preteklem letu dvakrat uspešno prestala glasovanje o njeni razrešitvi z mesta predsednice zdravniške zbornice. Zdaj jo k odstopu poziva Zares. Foto: MMC RTV SLO
ZD Izola
Minister za zdravje Dorjan Marušič po objavi te informacije o posojilu odredil upravni nadzor v zdravstvenem domu, ravnanje Živčec Kalanove pa sta začela preverjati tudi svet zavoda in protikorupcijska komisija. Postopke preverjanja suma nezakonitega razpolaganja z sredstvi v izolskem zdravstvenem domu je že minuli teden sprožil tudi župan občine Izola Igor Kolenc. Foto: MMC RTV SLO
Živčec Kalanova še vedno na tapeti

"V Poslanski skupini Zares zaradi vedno novih in na neki način vedno bolj vprašljivih dejanj predsednice Zdravniške zbornice Slovenije pričakujemo, da bo v dobro slovenskega zdravstva in zaposlenih na tem področju Gordana Živčec Kalan sama ponudila svoj nepreklicni odstop," je sporočila zdaj že nekadnja vodja poslancev Zaresa Cveta Zalokar Oražem.

Vprašljiva zaposlitev, posojanje denarja
Zalokar Oražmova spominja na vprašljivo odločitev predsednice, ki je lani na mesto generalnega sekretarja zdravniške zbornice zaposlila nekdanjega inšpektorja za javno upravo, ki je le nekaj mesecev pred tem opravljal nadzor v zbornici. Med drugim so takrat preverjali tudi ravnanje odgovornih v primeru Nekrep. Sporno zaposlitev je obravnavala tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Zdaj pa se je v javnosti pojavila še informacija, da je Živčec Kalanova kot v. d. direktorice Zdravstvenega doma Izola sklenila posojilno pogodbo s podjetjem Mabra inženiring v višini 150.000 evrov, kar je po oceni Računskega sodišča vsaj negospodarno ravnanje z javnimi sredstvi, nadaljuje poslanka. "Ob tem velja spomniti, da je Zdravniška zbornica Slovenije prav tako v lanskem letu pri istem podjetju kupila poslovne prostore v soseski Dunajski kristali."

"Spremenilo se ni nič"
Zalokar Oražmove izpostavlja tudi, da so na vprašljiva in nenavadna dejanja predsednice zbornice v preteklosti večkrat, "poleg drugih pristojnih institucij, opozarjali že njeni zdravniški kolegi, člani zdravniške zbornice Slovenije, vendar se spremenilo ni nič". Zato se sprašuje, ali vzrok takemu obnašanju Živčec Kalanove tudi zakonsko določeno obvezno članstvo v zdravniški zbornici.

Zbornica: Predsednika ne postavlja Zares
V Zdravniški zbornici Slovenije pa so za MMC poudarili, da Zares nima niti najmanjše moralne pravice in verodostojnosti pozivati kogar koli k odstopu, saj so podprli svojega predsednika Gregorja Golobiča, ki kljub pozivom k odstopu zaradi afere Ultra in laganja tega ni želel storiti.

"Predsednika Zdravniške zbornice Slovenije volijo in postavljajo slovenski zdravniki in zobozdravniki, in ne stranka Zares," je zatrdil predstavnik za odnose z javnostmi zbornice Valentin Hajdinjak. Dodal je, da pri Živčec Kalanovi ni bila ugotovljena ali dokazana nobena kršitev zakona ali celo kaznivo dejanje. "Ravno poziv stranke Zares je dodaten dokaz, da je v ozadju politično motiviran in dirigiran interes, ki si želi podrediti tudi slovensko zdravništvo," je dodal.

Kriminalisti preiskali zdravstveni dom
A spletni mediji poročajo, da so koprski kriminalisti opravili hišno preiskavo poslovnih prostorov Zdravstvenega doma Izola ter zasegli poslovne in knjigovodske dokumente zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete.

Kriminalisti so sicer izolski zdravstveni dom obiskali že v ponedeljek, kjer so zaprosili za odstop poslovne in knjigovodske dokumentacije, kar je običajen način zbiranja obvestil in dokazov. Vendar pa v. d. direktorice Živčec Kalanova kriminalistom zahtevane dokumentacije ni želela izročiti. "Kriminalisti so podali zaprosilo za pregled dokumentacije, ki ni bilo dovolj natančno. Ko ga bodo dopolnili, bodo dokumentacijo tudi dobili," je pojasnila. Zato so se vrnili z odredbo sodišča.

Živčec Kalanova še vedno na tapeti