Rožnati oktober je mesec ozaveščanja o raku na dojki. Foto: BoBo
Rožnati oktober je mesec ozaveščanja o raku na dojki. Foto: BoBo
Rožnati oktober
Cilj programa Dora je zmanjšati umrljivost žensk zaradi raka dojke za od 25 do 30 odstotkov. Foto: Borut Živulović/BoBo

Pomembno vlogo pri zgodnjem odkrivanju raka ima državni presejalni program za raka dojk Dora, ki deluje že deset let. Cilj programa je zmanjšati umrljivost žensk zaradi raka dojke za od 25 do 30 odstotkov. Na presejalno slikanje na dve leti vabijo vse ženske, stare med 50 in 69 let, slike pa nato neodvisno pogledata dva radiologa. S tem se poveča možnost za odkrivanje raka, je pojasnil vodja programa Maksimiljan Kadivec. V povprečju od štiri do pet odstotkov žensk v programu nato povabijo na dodatno slikanje, en odstotek pa na punkcijo dojke.

Program Dora izpušča pregled pri splošnem zdravniku, s čimer so po Kadivčevih besedah močno skrajšali čas do postavitve diagnoze in zdravljenja. Trudijo se, da je proces prijazen do žensk, saj želijo, da bi se jih čim več odzvalo vabilu na presejalno mamografijo. Program je namreč lahko učinkovit, če se odzove več kot 70 odstotkov žensk. Letos imam program Dora 72-odstotno odzivnost, opažajo pa, da je v novoodprtih presejalnih centrih za zgodnje odkrivanje odzivnost nekoliko slabša. Kadivec opaža, da se odzivnost vabilu nato sčasoma poveča, saj se "o programu med ženskami širi dober glas".

Postavitvi diagnoze raka običajno sledi naporno in dolgotrajno zdravljenje, ki vpliva tako na bolnico kot na njene svojce. Za lažje preživljanje težkega obdobja je pomembna tudi psihosocialna podpora, ki jo v združenju Europa Donna nudijo tudi v različnih programih, je pojasnila predsednica slovenskega združenja Europa Donna Tanja Španić.

Nasveti za zmanjšanje ogroženosti
Rade Pribaković Brinovec
z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa je izpostavil nekaj nasvetov za zmanjšanje ogroženosti z rakom, ki jih opredeljuje tudi evropski kodeks proti raku. "Dejavniki za razvoj raka in kroničnih nenalezljivih bolezni so enaki," je ob tem poudaril. Materam priporoča dojenje, ki zmanjšuje tveganje za raka, sicer pa sledenje smernicam zdravega življenjskega sloga, kot so redna telesna dejavnost, zdrava prehrana, vzdrževanje normalne telesne teže in izogibanje soncu. Ob tem je izpostavil še skrb za duševno zdravje, saj je "izpostavljenost stresu pomemben dejavnik razvoja kroničnih bolezni".

Starejše od 30 let je Pribaković Brinovec pozval, naj izkoristijo svojo pravico iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja za preventivni pregled vsakih pet let. Po njegovem mnenju je tudi ekipa družinske medicine namreč pomemben motivator pri spodbujanju zdravega življenja. Pri zmanjševanju neenakosti ranljivejših skupin pri dostopu do zdravstvenih storitev pa imajo pomembno vlogo nevladne organizacije v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, je še dejal.

Vsako leto zboli 1.300 žensk
V Združenju Europa Donna Slovenija pripravljajo številne dejavnosti, s katerimi bodo javnost seznanjali z boleznijo, za katero v Sloveniji vsako leto zboli skoraj 1.300 žensk in okoli deset moških. Rožnati oktober bo tako potekal v znamenju rožnatih pentelj, ki jih bodo delili na različnih dogodkih, rožnatih pletenin, v katere bodo ovili drevesa v parkih, z videovsebinami o pomenu samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk pa bodo nagovarjali predvsem mlajše generacije.