Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministrstvo za zdravje je pred tednom odredilo sistemski nadzor na ljubljanski psihiatrični kliniki in policiji prijavilo sum kaznivega dejanja zoper neznanega storilca na podlagi informacij o domnevnem nasilju na kliniki.

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar obtožbe zanika in pravi, da so na kliniki vse informacije o očitanih domnevnih incidentih večkrat in podrobno preverili in pri tem doslej niso pridobili indicev, ki bi očitkom pritrjevali.

Poudarjajo, da se obtožbe pojavljajo v času sprejemanja novega načrta

Zdaj so svojo izjavo podali tudi v Združenju psihiatrov pri Slovenskem zdravniškem društvu, kjer obsojajo kakršno koli obliko nasilja, prav tako pa obsojajo in so ogorčeni "nad nedavnimi trditvami v medijih, ki se nanašajo na obravnavo oseb s težavami v duševnem zdravju v okviru urgentnih psihiatričnih služb, vključno s trditvami različnih strokovnjakov o potrebi po ukinitvi psihiatričnih bolnišnic in obtožbami na račun Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana."

Poudarjajo, da so psihiatrične bolnišnice in njihovi oddelki pod posebnim nadzorom, kjer se v nujnih primerih tudi brez svoje privolitve zdravijo ljudje z duševnimi motnjami, ključne pri zagotavljanju celostne oskrbe v urgentni medicini. "Z nedokazanimi trditvami o nepravilnostih pri obravnavi na oddelkih UPK Ljubljana se povzroča škoda za bolnike, ki potrebujejo nujno psihiatrično obravnavo, zmanjšuje pa se tudi zaupanje ljudi v ustanovo in psihiatrično stroko," poudarjajo.

Po njihovih trditvah so negativni učinki že vidni. "Popolnoma mogoče je, da bo okrnjeno delo urgentnih psihiatričnih služb privedlo do povečanega tveganja za pojavljanje agresivnega ali samomorilnega vedenja oseb z neustrezno zdravljenimi duševnimi motnjami," so zapisali.

Ob tem so poudarili, da se obtožbe pojavljajo v času, ko se sprejema nov akcijski načrt za razporejanje finančnih sredstev na področju pomoči osebam s težavami v duševnem zdravju. "Preprečevanje kontinuitete strokovnega dela v UPK Ljubljana je nesprejemljivo, ker bo privedlo do težav v razvoju in procesu zdravljenja ene najbolj občutljivih populacij ter povzročilo pomembno škodo za zdravje posameznikov," so še dodali.