V zvezi društev upokojencev Slovenije zahtevajo ukrepe, ki bodo ohranili čim višjo raven zdravstvenih pravic. Foto: BoBo
V zvezi društev upokojencev Slovenije zahtevajo ukrepe, ki bodo ohranili čim višjo raven zdravstvenih pravic. Foto: BoBo

"Medtem ko se javni zdravstveni sistem bori s hudim pomanjkanjem sredstev in krči programe, v določenih zdravstvenih zavarovalnicah nastajajo dobički," je na današnji novinarski konferenci opozorila predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Mateja Kožuh Novak. "Zahtevamo, da se ti dobički vrnejo nazaj v javni zdravstveni sistem," je poudarila.

Martin Toth iz ZDUS-a je povedal, da podpirajo predlagani intervencijski zakon v zdravstvu, vendar se ne strinjajo z določilom, ki se nanaša na zdravstveno zavarovalnico Vzajemna. "Ne strinjamo se s tem, da bi se rezervacije izgubile v druge naložbe in zaslužke, ampak zahtevamo, da se privarčevana sredstva vrnejo k zavarovancem, saj je to njihov denar," je povedal Toth.

Toth je povedal, da v ZDUS-u zahtevajo ukrepe, ki bodo ohranili čim višjo raven zdravstvenih pravic. Zakon o zdravstveni dejavnosti pa naj predvidi mrežo zdravstvene dejavnosti in razvoj dejavnosti skladno s prednostnimi nalogami.

Področji javnega in zasebnega zdravstva pa bi morali biti ločeni. "Ni mogoče sprejeti dozdajšnje prakse, ko kar nekaj manj kot 400 zdravnikov dopoldne dela v javnem zdravstvu, popoldne pa kot zasebniki," je še povedal Toth.

ZDUS tudi zahteva sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi in o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo. Če ga ne bo do jeseni, bodo zakonski predlog vložili sami z ustreznim številom podpisov državljank in državljanov.