Zemljarič naj bi bil vpleten v oškodovanje UKCL-ja. Foto: BoBo
Zemljarič naj bi bil vpleten v oškodovanje UKCL-ja. Foto: BoBo
Simon Vrhunec
Vrhunec je zanikal kakršno koli vpletenost v sporne posle. Foto: BoBo

"Pojasnjujem, da sam nisem sodeloval na kakršnih koli sestankih v zvezi z navedenim poslom, da s tem v zvezi nikoli nisem dajal nikakršnih predlogov ali navodil ter da mi niso znane okoliščine sklepanja navedene poravnave in v enaki meri tudi ne vsebina le-te.

Sam tudi nikoli nisem na kakršen koli način vplival na ravnanja in dejanja Simona Vrhunca ne v zvezi s sklepanjem zadevne poravnave niti glede katerega koli drugega pravnega posla in navedeni osebi nikoli nisem dajal kakršnih koli navodil," je Zemljarič zapisal v odgovoru na poročanje medijev o aferi.

Ob tem je dodal še, da ne more sprejeti in ne bo sprejel ugotovitev in konstruktov tožilstva, na podlagi katerih je bila izdana odredba o hišni preiskavi.

Sile so se spustile v nov poskus blatenja
Prav tako je poudaril, da ga ne nekdanji zdravstveni minister Borut Miklavčič ne kdo drug nikoli ni seznanil z začetkom, potekom ali koncem kakršnega koli sodnega postopka zoper njega. Zemljarič je zato prepričan, da so se sile, "ki si že dalj časa vztrajno in dejavno prizadevajo blatiti njegovo dobro ime in delo in mu na različne načine škodovati, očitno spustile v nov poskus" njegove "osebne diskreditacije in onemogočanja".

Med predhodnimi poskusi izpostavlja sklicevanje številnih nujnih sej državnozborske komisije za peticije in "javno angažiranje nekaterih samooklicanih raziskovalcev polpretekle zgodovine". Tudi ta zadnji poskus po njegovih besedah vzbuja občutek, "da se v povsem nedopustne namene ponovno zlorabljajo nekatere temeljne institucije pravne države, med njimi tožilstvo, policija in sodišča".

Za več kot milijon evrov škode
Kriminalisti so namreč pretekli teden v hišnih preiskavah preiskovali sume korupcije v zdravstvu. Obiskali so pet naslovov, tudi Zemljaričev dom in sedež njegovega podjetja Eti-Par, za nekaj ur pa so Zemljariča tudi pridržali.

Sporen je posel UKC-ja Ljubljana s podjetjem Medicoengineering. UKC je namreč leta 2002 od Medicoengineeringa oz. njegovega predhodnika Aico-Med brez javnega razpisa kupil 38 operacijskih miz. Vrednost posla je preračunano znašala štiri milijone evrov. Pri tem naj bi opremo preplačali za več kot 2,5 milijona evrov.

UKC Ljubljana je nato tožil Medicoengineering, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil prav sedanji v. d. generalnega direktorja UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec. Nato sta se UKC in Medicoengineering leta 2011 poravnala. Poravnava je bila vredna 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme.

Po pojasnilih kriminalistov pa je odgovorna oseba UKC-ja Ljubljana leta 2011 zlorabila zaupanje, ko je sklenila sodno poravnavo z enim izmed dobaviteljev zdravstvene opreme. Po nagovarjanju in vplivanju dveh izmed osumljenih oseb je ta odgovorna oseba privolila v sodno poravnavo v zameno za odstop od kazenske ovadbe, ki je bila vložena v neki drugi zadevi, a je bila prav tako vezana na omenjeni javni zavod in javno naročilo. S tem naj bi bil javni zavod oškodovan za 1,1 milijona evrov.