Janez Zemljarič je že na prostosti. Foto: BoBo
Janez Zemljarič je že na prostosti. Foto: BoBo
Medicoengineering
Leta 2002 so v UKC-ju Ljubljana od Aico-Meda (Medicoengineeringovega predhodnika) brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz Maquet za 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev. Foto: BoBo
Medicoengineering
Predmet preiskave naj bi bili posli UKC-ja z Medicoengineeringom. Foto: BoBo
Med osumljenemi tudi Zemljarič
Zaradi poslov pridržali Janeza Zemljariča
NPU nad Zemljariča in Medicoengineering

Zaradi domnevnih pritiskov na prvega moža UKC-ja Ljubljana pri sodni poravnavi, povezani z operacijskimi mizami, NPU opravlja več hišnih preiskav, tudi na sedežu podjetja Janeza Zemljariča. Vrhunec pritiske zanika.

Poleg sedeža Zemljaričevega podjetja Eti-Par v WTC-ju naj bi policisti obiskali tudi njegov dom in prostore podjetja Medicoengineeringa. Kriminalisti naj bi iskali dokaze zaradi suma, da je pri poslih z ljubljanskim UKC-jem prišlo do dogovarjanja in favoriziranja Medicoengineeringa. Zemljariča so policisti pridržali, pozneje pa tudi že izpustili.

Preiskovalci NPU-ja so pozneje pojasnili, da v preiskavah zbirajo obvestila v zvezi s sumom zlorabe položaja oz. zaupanja. Ugotovili so, da je odgovorna oseba javnega zavoda leta 2011 zlorabila zaupanje, ko je sklenila sodno poravnavo z dobaviteljem. Neuradno naj bi šlo za posel UKC-ja Ljubljana s podjetjem Medicoengineering za vzdrževanje operacijskih miz.

Vrhunec očitke "odločno zavrača"
Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Simon Vrhunec je v odzivu na pojasnila NPU-ja "odločno zanikal", da bi Janez Zemljarič "kadar koli vplival na potek opisanih postopkov ali na odločitve v zvezi s tem ali jih celo vezal na druge postopke, kot na primer na odstop od kazenske ovadbe v neki drugi zadevi, kot to izhaja iz komentarja vodje preiskave Roberta Slodeja".

Vrhunec tudi zavrača "insinuacije, da je s sklenjeno poravnavo UKC Ljubljana kakor koli oškodovan, saj gre dejansko za uspeh pri postopku, za katerega je bil kazenski pregon zoper odgovorne za vodenje postopka in podpis pogodbe že leta 2005 pravnomočno ustavljen". V UKC-ju ob tem še pojasnjujejo, da je bil "kljub slabim možnostim za uspeh" postopek končan s sodno poravnavo, "s katero se je Medicoengineering zavezal, da bo brez dodatnega plačila v obdobju od 2011 do 2012 opravil vzdrževalna dela medicinske opreme v lasti UKC Ljubljana v vrednosti 524.457,30 evra".

Sporne vzdrževalne pogodbe ...
Medicoengineering je z UKC-jem Ljubljana od januarja 2003 do aprila letos sklenil za 7,7 milijona evrov pogodb. Nazadnje je razburjenje v javnosti povzročil izbor tega podjetja za vzdrževalca 41 operacijskih miz v UKC-ju, pri čemer je bila vrednost vzdrževalne pogodbe, ki je sklenjena za tri leta, 770.733,78 evra z DDV. Zaradi javnega nasprotovanja je Vrhunec odredil interni nadzor in spremenil dogovor tako, da bo UKC Medicoengineeringu plačal le, če se bo miza pokvarila. Ura serviserja bo stala 55 evrov. Razlika bo tudi v tem, da stara pogodba vključuje rezervne dele, v novi jih ni. UKC jih bo plačeval sproti, po ceniku.

Stara zgodba o operacijskih mizah ...
Medicoengineering oz. njegov predhodnik Aico-Med je bil akter tudi v odmevni aferi operacijskih miz iz leta 2002. Takrat so v UKC-ju Ljubljana od omenjenega podjetja brez javnega razpisa kupili 38 operacijskih miz Maquet za 1,1 milijarde tolarjev (danes štiri milijone evrov). Pri tem naj bi opremo preplačali za 600 milijonov tolarjev. Zaradi afere je odstopil takratni generalni direktor UKC-ja Primož Rode.

... in sumljiva poravnava
UKC je nato tožil Medicoengineering zaradi operacijskih miz, zahtevali so ničnost pogodbe in začasno odredbo o prenehanju odplačevanja dolga. Tožbo je leta 2009 sprožil prav Vrhunec, ki je bil v času nabave operacijskih miz državni sekretar na ministrstvu za zdravje in član sveta zavoda. Nato sta se UKC in Medicoengineering leta 2011 poravnala. Poravnava je bila vredna 530.000 evrov, Medicoengineering pa je ta znesek poravnal s servisiranjem opreme.

Aprila dobili informacije, ki so podlaga za nove preiskave
Vodja preiskave na Nacionalnem preiskovalnem uradu Robert Slodej je pojasnil, da gre za nadaljevanje preiskav, ki so jih začeli že septembra lani, nato pa v preiskavah, ki so jih izvedli aprila, prišli do informacij, na podlagi katerih so sprožili današnje preiskave. Odgovorna oseba javnega zavoda je v letu 2011 zlorabila zaupanje, ki ga ima pri opravljanju gospodarske dejavnosti, ko je sklenila sodno poravnavo z enim od dobaviteljev zdravstvene opreme.

Zadeva temelji na sodnem sporu, ki poteka že od leta 2009 in "temelji na ugotovitvah notranje revizije, ki jo je sklenil sam javni zavod, na ugotovitvah revizije računskega sodišča in ugotovitvah sodnega izvedenca. Te so pokazale, da je v zvezi s pogodbo, ki je bila s tem javnim zavodom sklenjena leta 2002, nastala premoženjska škoda v višini 1,6 milijona evrov", je pojasnil Slodej.

Eden od osumljenih nagovarjal vodjo zavoda k poravnavi
Do sodnega spora je po njegovih besedah prišlo po nagovarjanju in vplivanju dveh izmed osumljenih, da je odgovorni tega javnega zavoda privolil v sodno poravnavo v zameno za odstop od kazenske ovadbe, ki je bila vložena v neki drugi zadevi, a je bila prav tako vezana na omenjeni javni zavod in javno naročilo.

Sodna poravnava v višini 500.000 evrov je bila dosežena na predlog preiskovanega dobavitelja. "Razlika med nastalo škodo in doseženo sodno poravnavo je torej 1,1 milijona evrov, za kolikor tudi utemeljujemo materialno škodo, ki je tudi nastala temu javnemu zavodu," je še dodal Slodej.

Pet hišnih preiskav
Po podatkih policije kriminalisti opravljajo pet hišnih preiskav zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let. Pri preiskavah sodeluje 22 preiskovalcev, pomagajo pa jim tudi računalniški forenziki s PU-ja Ljubljana.

Pridržanje osebe, ki je bila pridržana med današnjimi preiskavami, povezanimi s posli UKC Ljubljana z operacijskimi mizami, je že odpravljeno. Po poročanju medijev gre za Janeza Zemljariča. Ena hišna preiskava medtem še poteka, so še povedali na policiji.

Med osumljenemi tudi Zemljarič
Zaradi poslov pridržali Janeza Zemljariča
NPU nad Zemljariča in Medicoengineering