Kandidatka za ministrico za zdravje je opozorila na pomanjkanje zdravnikov zlasti na primarnem zdravstvenem nivoju ter na visoko število mladih zdravnikov, ki so na zavodu za zaposlovanje. Foto: BoBo
Kandidatka za ministrico za zdravje je opozorila na pomanjkanje zdravnikov zlasti na primarnem zdravstvenem nivoju ter na visoko število mladih zdravnikov, ki so na zavodu za zaposlovanje. Foto: BoBo
Alenki Trop Skaza se zdi pomembna preglednost pri obračunavanju zdravstvenih storitev. Foto: BoBo
Odbor prikimal kandidatki Alenki Trop Skaza
Zaslišanje Trop Skaze

Trop Skaza je v predstavitvi kandidature med drugim dejala, da je treba spremeniti zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter v okviru tega prevetriti košarico pravic, ki se plačajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Ukinitev dodatnega zavarovanja
V košarici bi bile tako le storitve, ki imajo visoko dodano vrednost, druge bi se krile iz drugih oblik zdravstvenega zavarovanja. To naj bi pomenilo tudi ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, prav tako predlaga uvedbo enotne prispevne stopnje.

Trop Skaza je še povedala, da so izhodišča za spremembo zakona pripravljena, treba pa se je odločiti za najbolj optimalno spremembo. Sama pa se nagiba k uvedbi obvezne zdravstvene dajatve, ki bi se plačevala iz neto prihodkov posameznika in bi temeljila na solidarnosti. Poudarila je tudi, da je treba določiti javno zdravstveno mrežo.

O korupciji se je treba pogovarjati
Prav je, da se vedno več pogovarjamo tudi o korupciji kot o problemu celotne družbe, korupcija se je dotaknila tudi zdravstvenega sistema, tako na osebni kot na sistemski ravni, se je na zaslišanju dotaknila tudi vprašanja korupcija v zdravstvu in med drugim omenila, da je treba odpraviti preskakovanje čakalnih vrst, pri čemer predlaga poostren nadzor na tem področju.

Poudarila je tudi, da je treba razčistiti, koliko se pravzaprav izgubi v zdravstvu skozi javna naročila in ali številka o 500 milijonih evrov drži. Država pa bi lahko dosegla nižje cene na področju zdravil.

Prav tako je predlagala uvedbo simbolične participacije na recept, glede na to, da se v Sloveniji letno zavrže za 200 milijonov evrov zdravil. Po njenem mnenju je tudi čas, da spregovorimo o tem, da je dvig DDV-ja za zdravstveni sistem pomenil 15 milijonov evrov stroškov na letni ravni.

Opozorila je še tudi, da, denimo, s trošarinami na tobak in alkohol država letno pobere okoli 400 milijonov evrov, kar pa se steče v integralni proračun, ne pa namensko v preventivne zdravstvene programe. Smiselna pa se ji zdi tudi uvedba trošarin na sladke pijače in mastno prehrano.

Očitki o konfliktu interesov
Glede nekaterih očitkov, da je tudi sama v konfliktu interesov, je pojasnila, da ne glede na njeno morebitno ministrovanje več ne bo prokuristka v podjetju, katerega večinski lastnik je njen soprog.

Na vprašanje, kaj bo storila, če jo bo po telefonu poklical Janez Zemljarič, pa je odgovorila: "Njegove številke ne poznam. Ali telefona ne bom dvignila, če pa ga bom, bom rekla hvala lepa, če bodo kakšne zahteve."

Potrdila je, da je v svoji karieri opravila več strokovnih predavanj, ki so jih včasih delno omogočila tudi farmacevtska podjetja. Pri tem pa je opozorila, da njeno delo ni vezano s predpisovanjem zdravil.

Zavrgla je tudi očitke o vključenosti v t. i. celjsko navezo. "Nimam nobenih tet in stricev iz ozadja," je še zagotovila.

Strokovnjakinja za epidemiologijo
Epidemiologinja Trop Skaza je bila več let predstojnica oddelka za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje, nato pa vodila celjsko območno enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Druga predstavitev kandidatov za ministre bo v sredo
Zaslišanji drugih dveh kandidatov za ministra Metoda Dragonje in Gorazda Žmavca bosta v sredo. Če bodo predstavitve ministrskih kandidatov potekale brez zapletov, bi lahko DZ o novih ministrih glasoval že v četrtek.

Odbor prikimal kandidatki Alenki Trop Skaza
Zaslišanje Trop Skaze