Spet se pojavljajo pozivi k odstopu Živčec Kalanove z mesta predsednice Zdravniške zbornice Slovenije. Foto: BoBo
Spet se pojavljajo pozivi k odstopu Živčec Kalanove z mesta predsednice Zdravniške zbornice Slovenije. Foto: BoBo
Živčec Kalanova pred protikorupcijsko komisijo

"Kot vsak pošten državljan s komisijo sodelujem. To je vse, kar komisija od mene pričakuje, in to sem tudi izpolnila,"
je po zaslišanju v izjavi za medije dejala Gordana Živčec Kalan v vlogi vodje Zdravstvenega doma Izola. Ob tem je njen pravni pooblaščenec Janez Tekavec pojasnil, da je komisija zastavila enaka vprašanja, kot so se že do zdaj pojavljala glede zadeve Mabra. Po Tekavčevih besedah je komisijo zanimalo, za kakšen pravni posel je šlo: "Dali smo enaka pojasnila kot doslej. Ni šlo za posojilo, ni šlo za poroštvo, šlo je za zastavo." Dejal je, da so komisiji med drugim predložili pogodbe in izpisek iz transakcijskega računa.

"Gre za obrobne posle, ki se lahko vedno pri gospodarskih družbah in tudi pri zavodih uporabljajo, kadar je to potrebno za samo poslovanje," je opozoril Tekavec. Ob tem je ocenil, da so komisiji dokazali, da so številna namigovanja, ki so se pojavljala glede zadeve Mabra, neresnična in neutemeljena.

Na vprašanja komisije ni odgovarjala
Na komisiji so pojasnili, da se je Živčec Kalanova razgovora udeležila s pooblaščencem in ni odgovarjala na vprašanja komisije: "Za to je navedla razloge, ki jih je komisija sprejela." Komisija je od pooblaščenca pridobila nekatere dokumente, ki jih bo v nadaljevanju postopka preučila. Ker Živčec Kalanova ni odgovarjala na vprašanja, je bil razgovor razmeroma hitro končan.

Že pred zaslišanjem je napovedala, da bo komisiji pokazala dokumente in pojasnila, ki po njenem prepričanju dokazujejo, da je bil posel zakonit in v dobrobit javnega zavoda. Zdravstveni dom v času krize pesti zmanjšanje sredstev, zato potrebuje dodatne finančne vire, je dejala.

Klemenčič se je iz postopka izvzel
Na komisiji so še pojasnili, da razgovor z vabljenimi osebami na sejah komisije predstavlja del normalnega postopka komisije v okviru preučevanja primerov, ki jih komisija obravnava. V tej zadevi je komisija zasedala v dvočlanski sestavi namestnikov predsednika Liljane Selinšek in Roka Praprotnika, saj se je predsednik komisije Goran Klemenčič že pred časom popolnoma izvzel iz postopka obravnave in odločanja v tej zadevi.

Pristojne organe obvestila Pečanova
Za današnjo izdajo časnika Dnevnik je Živčec Kalanova dejala, da je vir obtožb, zaradi katerih se s posojilom Mabri ukvarjajo številne inštitucije, poslanka SD-ja Breda Pečan. Kot pravi, je zgrožena ob insinuacijah Pečanove, o tem, kako se bo nanje odzvala, pa se bo posvetovala s pravnimi strokovnjaki.

Pečanova je potrdila, da je pristojne organe obvestila o domnevi, da gre v primeru posojila Mabri za nezakonito ravnanje. Pojasnila je, da je dopisu priložila dokumente, ki so javno dostopni.

Živčec Kalanova pred protikorupcijsko komisijo