Cerar je odgovoril na štiri poslanska vprašanja, tri iz vrst opozicije in enega iz vrst koalicije. Foto: BoBo
Cerar je odgovoril na štiri poslanska vprašanja, tri iz vrst opozicije in enega iz vrst koalicije. Foto: BoBo
Poslance zanimala predvsem privatizacija in zdravstvo

Poslanko NSi-ja Ljudmilo Novak je zanimala privatizacija. "Več kot jasno je, da je bila večina podjetij v državni lastni slabo upravljana," je zatrdila in premierja vprašala, kako potekajo procesi prodaje 15 podjetij s seznama in ali je naklonjen predlogu SD-ja, da se ta seznam prevetri.

Cerar je pojasnil, da je v DZ-ju že dvakrat potekala zelo temeljita razprava o privatizaciji, obakrat pa so strokovni, pravni in politični razlogi pokazali, da je prav, da se privatizacija nadaljuje. So pa pomisleki upravičeni, je priznal. Zato je treba po njegovem mnenju upoštevati tri glavna merila: preglednost, proces prodaje mora doseči ceno, ki je ustrezna, in treba je zagotoviti, da je kupec tak, da prihaja s strateškim razvojnim modelom, kar prinaša tudi nova delovna mesta.

Dodal je, da bo vlada DZ-ju predstavila predlog strategije upravljanja državnega premoženja, ki ga intenzivno pripravljajo, česar še ni storila nobena druga vlada, čeprav bi morala.

Novakova je Cerarja povprašala tudi glede nadzornih svetov in vpliva lobijev. Premier je zatrdil, da se bodo kot vlada zavzemali za strokovne in kompetentne nadzorne svete ter poskrbeli, da bodo izbrani ljudje z znanjem, ki imajo izkušnje in niso koruptivni.

Nadaljevanje privatizacije pomembno za verodostojnost Slovenije
Tudi poslanec SDS-a Marko Pogačnik je premierja vprašal, kakšno je stališče vlade do privatizacijskih postopkov državnega premoženja in upravljanja le-tega.

Premier je ponovil, da se zavzema za nadaljevanje dokončanja procesa 15 podjetij. Priznal je, da se v koaliciji, predvsem v SD-ju, pojavljajo pomisleki, vendar pa stališče vlade ostaja enako, kar je tudi odločilno za verodostojnost naše države, tako na pravnem kot političnem področju ter ob tem spomnil na nedavno zvišanje bonitetnih ocen Sloveniji.

Cerar napovedal sprejetje nacionalne strategije na področju zdravstva
Vodja poslanske skupine ZaAB-ja Jani Möderndorfer je pričakoval pojasnilo v zvezi s pripravo strukturnih ukrepov na področju zdravstva.

Cerar je odgovoril, da se sam - tako kot tudi pristojna ministrica - zavzema za strukturne spremembe in temeljito nadgradnjo zdravstvenega sistema. Vodilo pa je, da bi bolnikom omogočili še boljše storitve, zdravstvenim delavcem pa boljše delovne razmere.

Napovedal je sprejetje resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva za obdobje 2016-2025 in pojasnil, da trenutno potekajo analize v katerih sodelujejo tudi tuji strokovnjaki, da bodo lahko ugotovili, kaj točno je treba narediti. Na vladi in ministrstvu je stekla priprava predloga novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki jo je predsednik vlade označil za "veliki podvig".

Napovedal je dokončanje gradnje novih urgentnih centrov, izpeljavo projekta e-Zdravje, centralizacijo javnih naročil, kolikor je mogoče. "V reformo ne bomo drveli, ampak jo bomo premišljeno zastavili," je zatrdil premier, ki je prve ukrepe na tem področju napovedal že letos, opozoril pa, da bo za temeljne premike potrebnih nekaj let.
Izrazil je tudi nezadovoljstvo z dosedanjim sodelovanjem zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Sistem, v katerem minister nosi odgovornost, z denarjem pa razpolaga zdravstvena blagajna, in to na način, ki ne omogoča reforme, ni ustrezen, je prepričan. Zato želijo imeti na čelu ZZZS-ja svojo osebo, ki je kompatibilna z vizijo vlade. Pri tem je spomnil, da je ministrica ob prevzemu funkcije naletela "na razsulo", ki terja tudi popravo zadev za nazaj.

Napovedal je tudi, da bodo prvi znaki izboljšanja stanja zdravstvenega sistema vidni že letos, a celostna zdravstvena reforme bo trajala več kot eno leto, je opozoril. Cerar je še napovedal, da bodo že v kratkem organizirali posvet vseh deležnikov v zdravstvu, nanj pa bodo povabili tudi strokovnjake iz tujine.

Kako bo vlada okrepila rast in zaposlovanje?
Vodjo poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana pa je zanimalo, s katerimi ukrepi bo vlada okrepila rast in zaposlovanje, kako bo zagnala naložbe v infrastrukturo in privabila nove naložbe v delovna mesta, da se spodbudna gibanja nadaljujejo.

Za vlado je ključno, da ohranja in še krepi gospodarsko rast ter izkorišča slovenske prednosti - les, vodo in ugoden geostrateški položaj, ki ga moramo končno izkoristiti, mu je pojasnil premier. Ob tem je omenil posodobitev železnic, vključno z gradnjo drugega tira, vlada pa bo tudi proučila možnosti za gradnjo tretje razvojne osi.

Dodal je, da bodo izboljšali poslovno okolje in "odprli" Slovenijo s tem, da bodo odpravili številne administrativne ovire. Poudaril je zagon naložb in spomnil, da so prijavili številne projekte v t. i. Junckerjev sveženj.

Na dnevnem redu le malo zakonskih predlogov
Dnevni red januarske seje DZ-ja sicer prinaša neobičajno malo zakonskih predlogov. Do petka se jih bo zvrstilo le pet, med njimi pa bo največ pozornosti zagotovo deležna prva obravnava vladnega predloga zakona o fiskalnem pravilu, ki bo v sredo.

Poslance zanimala predvsem privatizacija in zdravstvo