Na dohodkovni ravni namerava zavod privarčevati predvsem z zniževanjem cen zdravil. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Na dohodkovni ravni namerava zavod privarčevati predvsem z zniževanjem cen zdravil. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Samo Fakin
Zavod načrtuje nadgradnjo centralne baze zdravil, širjenje elektronskega sistema poslovanja v zdravstvu, tokrat na področju elektronskih napotnic in naročanja, napoveduje Fakin. Foto: BoBo

ta račun izčrpane rezerve.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) se je danes seznanila s pripravo finančnega načrta zavoda za leto 2011. Prihodki zavoda v finančnem načrtu za prihodnje leto so skladno z napovedmi Urada za makroekonomske analize in razvoj nekoliko višji kot letos, pojasnjuje direktor. Na odhodkovni ravni nameravajo privarčevati z zniževanjem cen zdravil, prav tako so preložili izplačila zadnjih dveh četrtin za odpravo plačnih nesorazmerij.
Prihranek 37 milijonov evrov letno
Skupščina zavoda je potrdila tudi podaljšanje izvajanja ukrepa, ki zadeva določitev odstotkov financiranja zdravstvenih storitev iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tako se bodo tudi v prihodnjem letu nekatere zdravstvene storitve, zdravila in pripomočki tudi po koncu leta krili iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v višini desetih odstotkov. S tem pa bo zavarovalnica na letni ravni privarčevala 37 milijonov evrov.

Finančni načrt bodo sprejemali na naslednji seji zavoda, ko bodo odločali tudi o kandidatu za generalnega direktorja zavoda. Največ razprave pa se je na tokratni seji odvilo pri obravnavi prednostnih ukrepov in strategije za uresničevanje Strateškega razvojnega programa zavoda v letih 2011 - 2013.

ZZZS z ukrepi za finančno stabilnost
Zavod načrtuje nadgradnjo centralne baze zdravil, širjenje elektronskega sistema poslovanja v zdravstvu, tokrat na področju elektronskih napotnic in naročanja, napoveduje Fakin.

V primeru negativne projekcije finančnega poslovanja, česar za prihodnje leto na zavodu še ne pričakujejo, pa so pripravili nabor možnih ukrepov za zagotavljanje stabilnejšega finančnega poslovanja, ki vključujejo regulacijo dostopnosti do nenujnih zdravstvenih storitev, omejitve oz. upočasnitve uveljavljanja novih medicinskih tehnologij ter izločitev financiranja specializacije, pripravništva in podiplomskega študija zdravnikov.

Kdo bo financiral izobraževanje zdravnikov?
Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan, sicer gostja na seji, je delegate pozvala k zavrnitvi slednjega ukrepa. Sedanji sistem omogoča nemoteno izobraževanje zdravnikov in zagotavlja, da zdravstveni sistem v Sloveniji sploh deluje, je prepričana in v primeru spremembe sistema financiranja specializacij in pripravništva napoveduje nacionalno tragedijo. "Če želimo v Sloveniji obdržati zdravnike oz. diplomante medicine, potem moramo zagotoviti nemoteno možnost specializacije in izobraževanja," je poudarila.

Pozivu Živčec Kalanove se je pridružil tudi predstavnik vlade v skupščini Stane Vencelj. Kot meni, bi bilo treba to vprašanje urediti najprej na zakonodajni ravni, šele potem bi pa lahko zavod sprejemal takšne ukrepe.

Predstavnik sindikatov Ladislav Rožič pa je poudaril, da se mora v finančnem načrtu zavoda v prihodnosti razmejiti in določiti, katere storitve naj plačuje zavod, katere pa pripadajo drugim resorjem.

Meni, da bi se moralo izobraževanje zdravnikov in terciarna zdravstvena raven financirati iz drugega resorja, ne pa iz zdravstvene blagajne. Podobno meni glede financiranja določenih storitev v domovih za ostarele.