Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Ljutomerski kasač - konj plemenitega videza in karakterja

Danes je vzreja manjša kot včasih

16. april 2015 ob 06:09
Ljutomer - MMC RTV SLO

V Ljutomeru oziroma v njegovi širši okolici je bila konjereja že od nekdaj zelo razvita, zato tudi ne preseneča dejstvo, da od tam izvira eden najhitrejših kasaških konj, ljutomerski kasač.

"Zgodovina načrtne vzreje se je začela pred 150 leti. Prvi pisni viri o ljutomerskih konjih so že iz 18. stoletja, imamo čez 330 bibliografskih zapisov," je dejal mag. Janez Slavič, predsednik Kasaškega društva Slovenije in dodal: "Prvi konji so bili poimenovani kot lepi konji z morskega polja, ljutomerski konji, veržejski konji. Bila so različna imena."

O ljutomerskih kasačih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Ljudje so kmalu začeli tudi načrtno vzrejati te konje in jih plemenititi z dobrimi plemenskimi žrebci. "Konj je služil za delo, ne le za kmetijo, tudi v prevozništvu, dokler ni bilo tramvaja, vlaka. Predvsem je bil uporaben v vojski," je pojasnil Slavič.

Živahen, hiter konj
Žrebec ljutomerskega kasača je velik od 155 do 165 cm, kobila je nekoliko manjša. "Ljutomerski kasač je živahen, hiter konj, ker je bil cilj vzrediti hitrega in vzdržljivega konja, ki bo dober na dolgi progi in da se ne bo upehal. Konj je plemenit, plemenitega videza in karakterja. Ima lep vrat in srednje veliko glavo. Je tudi srednje velik, tanek, vitek, na visokih nogah, a ne previsok, tako da lahko v kasu premaguje dolge proge," pojasnil Slavič.

Ljutomerski kasači dosegajo najboljše rezultate
Ljutomerski kasač ni prepoznaven le pri nas, temveč tudi v tujini. Ne le v bližnjih državah, tudi čez lužo. "Je pa res, da je danes reja manjša, kot je bila včasih, predvsem zaradi tega, ker ga ne uporabljamo več za drugo, kot samo za tekmovanje ali za rekreacijo. Ta konj je primeren tudi za ljubitelje živali na domačijah, saj se z njim da tudi jahati, sprehajati, ni samo za kas. Reja je manjša, vendar je še vedno v Sloveniji več kot polovica kasaških konjev ljutomerskih kasačev. Ljutomerski kasači dosegajo najboljše rezultate," je povedal in poudaril, da ljutomerski kasač še vedno drži rekord, ki ga ni premagal še noben drug konj - tudi iz tujine ne.

Koliko morajo biti stari konji, da lahko začnejo dirkati, kako poteka priprava, kakšne so kvalitete dobrega kasača, kakšen je bil odnos do te živali včasih in kakšen je danes? Odgovore lahko najdete v treh prispevkih, ki smo jih združili v enega.

  • Vse o ljutomerskem kasaču
M. L., @lisjakm Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 3

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!