Novice

Helikopterji Slovenske vojske sodelovali v več kot 300 reševalnih akcijah

Število posredovanj se je podvojilo

10. avgust 2017 ob 14:09
Brnik - MMC RTV SLO, STA

Število posredovanj dežurnih posadk letalstva Slovenske vojske v reševalnih akcijah se je letos poleti v primerjavi z lani podvojilo.

Slovenska vojska vsak dan v 15-minutni pripravljenosti zagotavlja dežurne helikopterske posadke za reševanje v gorah, helikoptersko nujno medicinsko pomoč in gašenje. Poveljnik 151. helikopterske eskadrilje Igor Lanišnik je povedal, da so julija opravili kar 97 reševanj, junija pa 66. Obe številki sta bistveno višji od lanskih, ko so junija opravili 21, julija pa 54 posredovanj.

Razlog je manjše število opravljenih intervencij od policijske letalske enote, saj je policija zdaj bolj obremenjena v Mariboru, pa tudi povečanje samega števila nesreč. Poleg tega je v Sloveniji letos znova več turistov, ki se vozijo po cestah, hodijo v gore in se ukvarjajo z adrenalinskimi športi, zaradi česar se poveča število nesreč, je pojasnil namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Branko Dervodel.

Letos so bili pogosti tudi požari, pri gašenju katerih je Slovenska vojska prav tako odigrala pomembno vlogo s helikopterji in trubopropelerskim letalom. Podpora iz zraka je namreč zelo pomembna pri gašenju gozdnih požarov, je poudaril Dervodel. Podobno je tudi pri reševanju v gorah najučinkovitejša kombinacija klasičnega in helikopterskega reševanja.

Zahtevno reševanje v gorah
Helikoptersko posredovanje v gorah je še posebej zahtevno, zato je nujno usposabljanje posadk na simulatorjih, za kar pa v preteklosti ni bilo sredstev. Od 14 posadk za helikopter bell 412 so zato operativne le še štiri. "Zdaj smo vendarle pridobili sredstva, tako da pošiljamo pilote na simulator v Ameriko," je povedal Lanišnik in dodal, da je za helikopter Cougar zdaj od sedmih že na voljo pet posadk.

Z obstoječimi 21 posadkami današnje naloge še lahko opravljajo, vendar so na zgornji meji zmogljivosti. "Trend pa je takšen, da bo nalog vse več in več, pri čemer floskula, da lahko z manj naredimo več, v letalstvu ne velja," je Lanišnik opozoril na problematiko pomanjkanja letalskega kadra.

Rahlo zastareli helikopterji
Kar se tiče opremljenosti helikopterjev Slovenske vojske poveljnik sicer meni, da so relativno dobro opremljeni, vendar so helikopterji bell 412 po 20 letih operativnih nalog že rahlo zastareli in potrebni nadgradnje. Kot je pojasnil, bi morali predvsem nadgraditi repni rotor in radijske postaje, kar bi za osem helikopterjev stalo milijon evrov.

Ob velikem številu intervencij so že potrošili tudi pol milijona evrov sredstev, ki so bila za letos namenjena vojski za helikoptersko reševanje. "Za letos so tako sredstva v bistvu že porabljena. Ker pa je to nujna zadeva, bomo dodatna sredstva vsekakor zagotovili," je pojasnil Dervodel in poudaril, da bo v prihodnje treba razmišljati o povečanju sredstev za ta namen in za nadgradnjo helikopterjev ter opreme.

Več kot 300 posredovanj
Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale že 304-krat, od tega so 195-krat poskrbele za nujno medicinsko pomoč, sedemkrat za prevoz inkubatorja, 85-krat so posredovale pri reševanju v gorah, 17-krat pa pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 303 poškodovane ali obolele osebe, na pogorišča odvrgle pol milijona litrov vode in naletele 390 ur.

G. C. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 10

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • 73f4a6215f7609b43b2c321cc685ae1b8853cf2ab7dd8fa60c998735702a92a3 10. avgust 2017 ob 14:19
  Prijavi neprimerno vsebino
  upam da se zdaj zaradi teh posredovanj ne bo kdo s avtom zaletel v gruco slovenskih vojakov ali civilistov.
  +1
  -7
 • Murko 10. avgust 2017 ob 14:28
  Prijavi neprimerno vsebino
  Vse brezplačno :(
  +1
  -3
 • ni maitre 10. avgust 2017 ob 14:58
  Prijavi neprimerno vsebino
  Tovrstne enote bi morale imeti pri opremi in financiranju absolutno prednost pred vsemi nesmiselnimi in nepotrebnimi nato misijami, ki jih opravljamo po svetu
  +16
  -5
 • rowky 10. avgust 2017 ob 16:26
  Prijavi neprimerno vsebino
  Jaz pa upam, da odgovorni delajo kaj na planiranju razvoja oz. posodobitvah. Policijska in vojaška flota, ki pokriva tovrstne lete je že kar v letih- z izjemo cougarjev.
  +7
  0
 • urosh444 10. avgust 2017 ob 16:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  Za patrie ni bilo problem sekširat nekaj mio evrov, pa so same sebi namen (in priložnost, da so pokradli državo), za nekaj novih helikopterjev, ki bi bili tudi primerni za reševanje v gorah (kakršne imajo avstrijci, švicarji, idr.), pa ni sredstev. S takimi helikopterji so američani leteli v Vietnamu pa se te vojne nihče več ne spomni, ker je že tako daleč nazaj.
  +8
  -2
 • HOR 10. avgust 2017 ob 19:10
  Prijavi neprimerno vsebino
  Koristne vojaške vaje in uporaba helikopterjev...

  Država/vlada daj fičnike za primerno vzdrževanje !
  +3
  0
 • Ramus 10. avgust 2017 ob 22:16
  Prijavi neprimerno vsebino
  Je že bil v medijih, si sedel na ušesih? Odgovarjam v interesu javnosti, ne zaradi tvoje malenkosti,...

  http://m.24ur.com/novice/slovenija/brecelj-pri-doticni-bolnici-ni-bilo-prav-nobene-potrebe-po-podkupovanju.html
  0
  -2
 • symreb 10. avgust 2017 ob 23:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kaj se vsi razburjate? Je naloga vojske reševanje ljudi v gorah ali obramba države in ohranjanju miru (tudi v mednarodnih misijiah)?

  To, da nekateri hočete spremeniti vojsko v neko vrsto reševalne organizacije vas, dobesedno, dela izdajalce naroda. Samo zato, ker trenutno nismo v neposredni nevarnosti ne pomeni, da ta nevarnost nikoli ne bo obstajala in lahko vojska postane prostovljno gasilsko društvo češ sej bomo že po potrebi se naučil opravljat sofisticirana orozja ob 11 uri.
  +1
  0
 • Ejnštajn 11. avgust 2017 ob 08:17
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sploh ne prebereš ali pa ne razumeš kar si prebral. Pa saj tega smo že vajeni...

  Kje točno je v tem članku omenjen vojaški helikopter?

  Sprašujem seveda v interesu javnosti, ne zaradi tvoje malenkosti...
  0
  0
 • Ejnštajn 11. avgust 2017 ob 08:18
  Prijavi neprimerno vsebino
  Moj komentar je seveda namenjem @Ramus in njegovemu članku iz 24ur...
  0
  0
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!