S predstavitvijo organskih luči s tehnologijo OLED BMW razkriva potencial, ki ga ponuja inovativna tehnologija. Foto: BMW
S predstavitvijo organskih luči s tehnologijo OLED BMW razkriva potencial, ki ga ponuja inovativna tehnologija. Foto: BMW

Bavarski proizvajalec premium vozil BMW bo v Las Vegasu, kjer med 6. in 9. januarjem poteka Sejem zabavne elektronike (CES), predstavil konceptno vozilo, ki prikazuje vrsto svetlobnih inovacij, kakršne lahko pričakujemo v prihodnosti.
BMW bo v ZDA predstavil razvoj laserske tehnologije žarometov in tehnologije OLED. Lasersko tehnologijo, predstavili so jo tudi pri Audiju, najavljajo pa jo še pri znamki DS, so premierno pokazali v BMW i8.
Glavni poudarki so, da ima laserska tehnologija s 600 metri dosega svetlobe skoraj dvakrat večji domet kot konvencionalni žarometi. V nasprotju z umetno in sončno svetlobo so valovne dolžine laserske svetlobe vedno enake. To pomeni, da je vzporedni snop svetlobe žarka pri laserju usmerjen izrazito točkovno. Svetloba se ne razprši, zato je svetilnost bistveno intenzivnejša kot pri LED-diodah.
Na CES-u bodo Bavarci lasersko tehnologijo predstavili v obliki inteligentnega sistema osvetlitve s pomočjo kamer, senzorjev ter sistemov vozne asistence in s tem nakazali raznolike možnosti uporabe v prihodnosti.

Nove možnosti oblikovanja zadnjih luči
Predstavili bodo še tehnologijo OLED za zadnje luči, ki prav tako odpira nove možnosti. BMW je že predstavil dolge luči v tehnologiji OLED s konceptom BMW vision future luxury leta 2014. V nasprotju z lučmi LED, ki imajo točkovno svetlobo, ustvarjajo luči OLED enotno svetlobo prek celotne površine. Elementi luči so zelo tanki, saj merijo zgolj 1,4 milimetra. To omogoča individualnim modulom, da se aktivirajo ločeno in odpirajo nove možnosti za oblikovanje zadnjih luči.