Škoda bo pod žaromete avtomobilskega salona v Parizu postavila karavansko različico modela Fabia. Foto: Škoda
Škoda bo pod žaromete avtomobilskega salona v Parizu postavila karavansko različico modela Fabia. Foto: Škoda

Češka znamka bo pod žaromete na avtomobilskem salonu v Parizu postavila tudi prostornejšo sorodnico modela fabia, ki se med drugim ponaša s 530 litrov prostornine prtljažnega prostora. Po besedah izdelovalca naj bi bilo to največ med primerljivimi tekmeci v razredu.

S podiranjem sedežev je mogoče prostornino za prtljago povečati tja do 1.395 litrov in pridobiti 1,55 metra dolžine za daljše predmete, sicer pa je površina prtljažnega prostora dolga 960 milimetrov, kar je malenkost več kot pri predhodnici.

Tradiciji sledijo tudi s številnimi podrobnostmi, ki lahko povečajo udobje vožnje oziroma uporabnosti vozila na sploh. Pa naj gre pri tem za številne odlagalne površine ali serijsko »vgrajeno« strgalce za led.

Poleg številnih preprostih rešitev pa bodo kupcem seveda na izbiro ponudili tudi tehnološko zahtevnejše sklope, med katere vsekakor sodijo trije bencinski in trije dizelski motorji. Pri ponudbi prvih sega razpon moči od 55 kilovatov (75 KM) do 81 kilovatov (110 KM), pri drugih pa od 55 kilovatov (75 KM) do 77 kilovatov (105 KM).

Precej pestrejša pa bo očitno tudi ponudba drugih sistemov namenjenih višji ravni udobja ali varnosti. Odklepanje in zaklepanje ter zagon motorja bo mogoče brez fizične uporabe ključa, v ponudbo so poleg zadnjih senzorjev za parkiranje uvrstili tudi sprednje, senzor za dež bo nadzoroval delovanje brisalnikov, dolge luči se bodo samodejno vklapljale in izklapljale, pomožna zavora bo vozilo za trenutek zadržala pred speljevanjem na klancu, sistem za zaviranje v sili bo v mestu bdel nad dogajanjem pred vozilom …

Fabia combi bo uradno salonsko premiero dočakala v Parizu, k prvim kupcem pa naj bi pripeljala v začetku leta 2015.