Seat bo z nostalgičnim konceptom počastil 60. obletnico začetka proizvodnje slavnega fička. Foto: Seat
Seat bo z nostalgičnim konceptom počastil 60. obletnico začetka proizvodnje slavnega fička. Foto: Seat

Fičko je legendarni avtomobil, ki je v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja motoriziral Italijo, Španijo in z Zastavino značko tudi Jugoslavijo. V Španiji je nosil oznako seat 600. A avtomobil, ki ga bodo razstavili na salonu v Barceloni, ni navaden starodobnik, temveč koncept seat 600 BMS, ki s sodobnimi elementi predstavlja slavni model 600D s pomično platneno streho.

Staro in novo
Oblikovalski koncept, ki ga vidimo na sliki in bo najverjetneje ostal edini izdelan primerek, označuje nekaj zanimivih elementov. Odet je v posebno kovinsko sivo barvo "metallic twist" in okrašen z oranžnimi detajli in posebnim logotipom "600". Sedeži in obloge “samomorilskih”vrat z vpetjem zadaj so odeti v usnje in poudarjeni s kontrastnimi oranžnimi šivi. Zavore in kolesa izhajajo z originala izpred 60 let.

Nostalgični koncept bo na Seatovem razstavnem prostoru delal družbo novi ibizi, leonu cupri 300 in športno naravnani ateci FR.

Legendarnega fička je Zastava s Fiatovo licenco izdelovala kar 30 let. V tem času je s tekočega traku v Kragujevcu zapeljalo natanko 923.487 primerkov. Njegovo vlogo prvega avtomobila prenekaterega Jugoslovana je pozneje prevzel v naših krajih prav tako slavni yugo.