Abarth 1100 sport coupé je nastal leta 1953, bil pozabljen skoraj 30 let in ponovno zasijal leta 2015. Foto: Angus McKenzie
Abarth 1100 sport coupé je nastal leta 1953, bil pozabljen skoraj 30 let in ponovno zasijal leta 2015. Foto: Angus McKenzie

Abarthov kupe 1100 sport je kot nekakšna napoved združitve, ki se je zgodila več desetletij pozneje. Zasnovan je namreč na fiatu 1100, ki ga je Ghia preoblikovala v slogu precej večjih chryslerjev, ki jih je izdelovala v tistem času.

S sprednjim delom v letalskem slogu in z gladkimi linijami karoserije brez odvečnih robov je leta 1953 očaral številne obiskovalce avtomobilskega salona v Torinu.

Sprememba identitete
Avtomobil je nato kupil Američan Bill Vaughn, ki ga je preimenoval v vaughn SS wildcat in ga leta 1954 razstavil na avtomobilskem salonu v New Yorku. Vaughn je takrat trdil, da ga namesto 1,1-litrskega štirivaljnika, s katerim so bili opremljeni vsi modeli z oznako 1100, (ta je nakazovala prostornino motorjaga), poganja V8-stroj.

Koncept je bil po podatkih dražbene hiše RM Sotheby’s nato pozabljen in ponovno odkrit leta 1982 v nekem skednju. Sedanji lastnik ga je kupil leta 2010 in mu v naslednjih petih letih povrnil prvotni sijaj.

Po prenovi je leta 2015 osvojil nagrado za najboljši avtomobil v svojem razredu na prestižni razstavi Pebble Beach Concours d’Elegance, pri čemer mu je mesto najboljšega avtomobila na razstavi “ukradla” isotta frachini tipo 8A cabriolet iz leta 1924, saj je večina zmagovalcev iz predvojnega časa.

Tokrat bo lepotec ponovno na prodaj avgusta v Montereyu v Kaliforniji, kjer bo gotovo dosegel spoštovanja vredno ceno, mi pa si ga lahko v vsem njegovem sijaju ogledamo v zanimivi fotogaleriji.