Ko so v bližini vozila pešci in kolesarji, led diode svetijo v modri barvi. Foto: Nissan
Ko so v bližini vozila pešci in kolesarji, led diode svetijo v modri barvi. Foto: Nissan

Nissan na domačem avtomobilskem salonu v Tokiu predstavlja koncept električnega avtomobila IDS. Nekatere tehnološke rešitve utegnejo vgraditi v drugo generacijo modela leaf. Nissan se s konceptom že močno spogleduje s samodejno vožnjo.
Nissan IDS meri v dolžino 4,47 metra, medosna razdalja je 2,8 metra, vanj pa lahko sedejo štirje potniki.

V koncept so vgrajene zmogljive litij-ionske baterije nove generacije z zmogljivostjo 60 kWh, kar je dvakrat več kot v današnjem električnem leafu. Skupaj z novim, naprednim električnim motorjem naj bi zagotavljale do 400 kilometrov avtonomije, čeprav tega Japonci še niso potrdili. Znano pa je, da nova tehnologija baterij omogoča, da lahko zapakirajo 288 celic na enako veliko površino kot do zdaj 192 celic.
Volan se skrije v armaturno ploščo
Kratica IDS (intelligent driving system) razkriva, da so v vozilo vgradili številne napredne sisteme za vožnjo. Med drugim gre tudi za prikaz tehnologije avtonomne vožnje. Pri Nissanu izpostavljajo dva načina delovanja, saj lahko vozilo v režimu ročno upravlja voznik, v režimu avtopilot pa tehnologija. Radar, senzorji, kamere in laserji spremljajo dogajanje 360 stopinj okoli vozila. V režimu avtopilot se volan pomakne v armaturno ploščo, izboči pa se velikanska tablica, ki jo potniki upravljajo z dotikom. Sedeži se lahko obrnejo, tako da potniki gledajo drug proti drugemu.
Ko je vključen avtopilot, to vedo tudi pešci, kolesarji in vozniki drugih avtomobilov, saj jih na to vozilo opozarja z LED-svetili na karoseriji vozila.
Vse napredne tehnologije še ni mogoče pričakovati v leafu druge generacije, ki bi ga lahko na cestah pričakali že konec leta 2016, prodaja pa naj bi se začela leta 2017. Zato pa nekateri uveljavljeni britanski avtomobilski mediji pišejo, da bi lahko Nissan leafa v novi generaciji ponudil v več karoserijskih izvedenkah, med drugim tudi kot križanca.