Opel pripravlja novo tehnologijo povezano s prednjimi žarometi. Foto: Opel
Opel pripravlja novo tehnologijo povezano s prednjimi žarometi. Foto: Opel

Prihodnji Oplovi modeli bodo dobili novo generacijo prednjih svetil, ki bodo sposobni svetlobni snop usmeriti tja, kamor bo voznik usmeril pogled. Z njimi želijo narediti vožnjo ponoči varnejšo in udobnejšo.
Gre za tretjo generacijo prilagodljivih žarometov nemškega proizvajalca vozil, ki trenutno uporablja tehnologijo prilagodljivih biksenonskih žarometov, v naslednjih 18 mesecih pa bo nared sistem LED-matričnih žarometov z vgrajeno kamero, ki bo zaznavala vozila, ki se približujejo z nasprotne smeri.
Nova, očem sledljiva tehnologija žarometov je projekt, ki sta ga skupaj zasnovala Oplov mednarodni tehnološki center in tehnična Univerza iz Darmstadta. Sistem deluje s pomočjo kamere, infrardečih senzorjev ob robu armaturne plošče in fotodiod na sredini armaturne plošče. Z omenjenimi napravami bo sistem skeniral voznikove oči, žarometi pa bodo svetlobni snop usmerili v smer voznikovega pogleda.
Mislili so na vse
Sistem bo voznikove oči skeniral več kot petdesetkrat v sekundi, tako v megli kot pri vožnji ponoči. Nato bo podatke prevedel v ukaze in jih posredoval elektronsko krmiljenim pogonom, ki bodo žaromete premikali po navpični in vodoravni osi.
Če voznik obrača glavo in pogleda ne usmerja na cesto, sistem to prepozna, žarometi pa svetlobo še naprej usmerjajo na cestišče. "Da smo odpravili to težavo, smo razvili napreden algoritem zakasnitve," pojasnjuje Oplov vodja za svetlobne tehnologije Ingolf Schneider, ki pojasnjuje, da so mislili tudi na velikost voznika oziroma voznice: "Ne glede na položaj sedenja in velikost voznika sistem deluje."
Schneider pojasnjuje, da so s tehnologijo še vedno sredi razvoja, ki traja že dve leti. Ekipa pozna vse prednosti in težave, zato upa, da bo projekt lahko v bližnji prihodnosti prišel s stopnje razvoja do stopnje testiranja in proizvodnje.