V Kaliforniji smo obiskali sloviti Monterey, mondeno središče, v katerem se vsako leto zberejo pregrešno dragi jekleni konjički. Foto: MMC RTV SLO

Obiskali smo sloviti Monterey na obali Kalifornije, kraj, ki ga vsako leto konec avgusta obišče na tisoče bogatašev, da na bližnjem igrišču za golf Peeble Beach razstavijo svoj ultradrag in ultraekskluziven starodobni avtomobil.
Mi pa smo se na dirkališču udeležili mnogo manj ekskluzivnega, a zato bolj iskrenega dogodka, Cars & Coffee Laguna Seca.

Tudi v Kopru
Pitje kave ob superšportnih avtomobilih je na splošno postalo poseben svetovni fenomen. Cars & Coffee se namreč imenuje eden izmed najbolj razširjenih avtomobilističnih dogodkov. Praktično vsak konec tedna se nekje na svetu na kavi zbere skupina lastnikov dragih avtomobilov. In Slovenija ni izjema.
Pred meseci se je tak dogodek Cars & Coffee zgodil tudi pri nas v Kopru, a v Montereyu je neuraden in tudi netipičen dogodek s tem imenom.

Na Laguni Seci smo neizmerno uživali v odlični družbi, kajti dirkališče je dovolj odmaknjeno od središča mesta, da tja ne pridejo naključni mimoidoči firbci. Tam ni marketinga, reklamnih avtomobilov in zastav. Da bi izločili nezainteresirano javnost, so določili uro zbora. Dobijo se na jutranji kavi, točno ob 8.00. Tam se družijo izključno tisti, ki izkazujejo navdušenje nad avtomobili.

Dogodki Cars & Coffee so se razširili po vsem svetu. Slovenija ni izjema. Foto: MMC RTV SLO

Kot dobro vino
"Kot bi bile to zadnje kapljice odlične steklenice vina. Voziti ročno izdelan avtomobil, ki tehta le 500 kilogramov, je romantično. V desetih letih bomo prešli na električne avtomobile in avtonomno vožnjo. Ti avtomobili so izumirajoča vrsta. Veliko mi pomeni, da to izkusim in delim z otroki," je za televizijsko oddajo Avtomobilnost povedal eden izmed udeležencev dogodka.

Izredno nas je na tem srečanju presenetilo, kako brezpogojna je kalifornijska ljubezen do avtomobilov. Na ta neuradni dogodek Cars & Coffee so namreč vabljeni prav vsi ljubitelji s kakršnim koli avtomobilom. Ne zgolj s superšportniki, ki so sicer obvezni na dogodkih Cars & Coffee.

Niso nas gledali grdo
Na Laguni Seci nismo bili z najetim modernim subarujem deležni niti enega čudnega pogleda ‒ niti enega! Rekli so, naj ga parkiramo kar zraven vseh tistih veličastnih lepotcev.

Pravi ljubitelji avtomobilov se ne veselijo prihoda električnih in samovozečih avtomobilov. Radi bi uživali v avtomobilski klasiki. Foto: MMC RTV SLO

Seveda pa so v Kaliforniji, še posebej v mondenem mestu Monterey, doma bogataši. Tako se tam zbirajo večinoma bogati zbiratelji avtomobilov, s katerimi so se pripeljali na dogodek in zares pospešili naš utrip.

Ne glede na letnik, cenovni rang, je vsak izmed izbranih avtomobilov imel v sebi nekaj tistega, zaradi česar ga preprosto moraš imeti rad. Pa naj bo to suličasta oblika de tomaso pantere, rohnenje mustanga, krom poltovornjaka lokalnega latinoveljaka, rdeča barva klasičnega ferrarija ali pa škripajoče vzmeti usnjenih sedežev starega mercedesa 190.

Še bolj pa nas je navdušilo, da to niso zgolj avtomobili za postavljanje pred drugimi. To so avtomobili, ki dejansko pridno nabirajo kilometre. Na sončno soboto je bila slikovita obalna panoramska cesta polna tovrstnih čudovitih avtomobilov. Na teh cestah dobiš vzorčen primer, da je avtomobil precej več kot le sredstvo za premikanje. To je stroj, ki zagotovi užitek.