Mercedes-Benzov ener-g-force je prototip policijskega vozila prihodnosti, zasnovan na razredu G letnika 2025. Foto: Daimler
Mercedes-Benzov ener-g-force je prototip policijskega vozila prihodnosti, zasnovan na razredu G letnika 2025. Foto: Daimler

Tematika letošnjega tradicionalnega oblikovalskega izziva "Los Angeles Design Challenge 2012" je izdelava policijskega vozila prihodnosti, natančneje vozila, ki bi na ceste zapeljalo leta 2025. Kot je zapisano v opisu izziva, se bodo morali policisti v prihodnosti spopadati s še bolj zasičenimi cestami, na katerih bo prevladoval elektronsko voden in nadzorovan promet. Policijska vozila bodo morala odlično delovati v takšnem elektronskem okolju, obenem pa naj bi bila sposobna tudi vožnje po vseh terenih. Ne le utrjenih cestnih površinah, ampak tudi po brezpotjih. Poleg visokih zmogljivosti pa naj bi bilo samoumevno tudi to, da bodo okolju prijaznejša.

Mercedes-Benzovi oblikovalci so za izhodišče priprave policijskega vozila prihodnosti vzeli uveljavljeni model razreda G, ki bo glede na dolgoletno uspešno tradicijo v ponudbi znamke vztrajal tudi leta 2025. Seveda pa se bo od današnjega modela razlikoval tako po zunanji podobi kot tudi pogonskih agregatih in vgrajeni tehnologiji.

Ker gre pri vsem skupaj za oblikovalski izziv, se tehnološkim podrobnostim sicer niso posvečali, poudarjajo le, da bi imel ener-g-force, kot so poimenovali policijsko različico razreda G za leto 2025, vgrajen napreden pogonski agregat z gorivnimi celicami, pri katerem bi vodo predelovali v vodik za pogon motorja. Sama konstrukcija vozila pa naj bi zagotavljala varen zapredek za policiste, ki bi se lahko z vozilom podali na različne terene in večino dela opravili kar iz potniške kabine.